100 diskusijų maratono startas Birštone – prasideda diskusijų festivalis „Būtent!“ | Kas vyksta Kaune

100 diskusijų maratono startas Birštone – prasideda diskusijų festivalis „Būtent!“

Organizatorių nuotr.

Birštono kurorte penktadienį prasideda tikras diskusijų maratonas – dvi dienas čia vyks diskusijų festivalis „Būtent!“ – verslo, mokslo, kultūros, nevyriausybinių organizacijų, politikos atstovų ir kitų visuomenės narių susitikimas, į kurį, planuojama, susirinks per 8000 dalyvių. Trečius metus organizuojamo renginio lankytojai galės rinktis iš daugiau nei 100 diskusijų, kuriose dalyvaus virš 350 pranešėjų – įvairių sričių atstovų – iš Lietuvos ir užsienio.

[galerija kiek=”4″]

„Festivalis jau tampa tradicija ir šis kartas ypatingas tuo, kad dar niekuomet neturėjome tokio solidaus pasiūlymo lankytojui kalbant apie temų įvairovę ir diskusijų dalyvių skaičių, – pranešime spaudai cituojamas vienas iš renginio organizatorių Arnas Marcinkus. – Net ir išrankiausias renginio dalyvis atras būtent jį dominančią temą. Kiekviena festivalio erdvė – „Kurianti Lietuva“, „Ateities Lietuva“, „Inovacijų Lietuva“ ar bet kuri kita iš dešimties renginio erdvių – po savo stogu glaus temiškai tai erdvei artimas diskusijas.“

Be to, pažymėjo A. Marcinkus, atveriama ir naują Bendraminčų erdvė. Ji skirta bet kuriam renginio lankytojui tiesiog renginio metu spontaniškai ir be pasirengimo pristatyti asmeniškai dominančią temą, pabendrauti bei susipažinti su kitais festivalio dalyviais, besidominčiais tuo pačiu klausimu.

„Taigi linkiu visiems ne tik gerai praleisti laiką, bet ir įkvėpti naujų idėjų, o namo parsivežti progresyvių minčių“, – šypsosi vienas renginio organizatorių.

Penktadienį iškart po festivalio atidarymo kiekviena renginio erdvė ims alsuoti jai įprastu ritmu: valanda diskusijai, pusvalandis pertraukai. Diskusijos provokuos, kvies įsitraukti, kels netikėtus, o kartais – skaudžius klausimus.

Renginyje aktyviai dalyvaujanti LRT kvies diskutuoti, kiek tiriamoji žurnalistika prisideda prie kritinio mąstymo ugdymo ir koks jos poveikis politikos procesams. Apie tai kalbėsis I. Makaraitytė, A. Katauskas, S. Malinauskas ir R. Urbonaitė. „Oro navigacija“ drauge su D. Barojan, T. Montvila, J. Skardinsku ir M. Šešelgyte aptars Lietuvos lyderystę ir vadovavimą vienai iš ES iniciatyvų kuriant bendras kibernetines greitojo reagavimo pajėgas.

Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje kvies pro tariamą didinamąjį stiklą pažvelgti į patį V. Sinkevičių, kurį kalbins U. Galadauskaitė, o „Telia“ diskusijoje skirtingų kartų susikalbėjimo klausimais diskutuos bene jauniausias šių metų diskusijų dalyvis R. Sakas drauge su M. Maslauskaite, dr. E. Verseckaite (Grzeskowiak), V. Žliobaite ir A. Rusteikiene.

Šeštadienio programoje garsiai skambės verslo tvarumo tema. „Nasdaq“ diskusijoje apie „žaliąsias“ investicijas kalbėsis V. Chošnau, K. Juščius, P. Kabelis, S. Malinauskas, V. Šapoka ir J. Juknys. Jie nagrinės, kokia pridėtinė vertė sukuriama valstybei, visuomenei ir kiekvienam iš mūsų, verslui veikiant socialiai atsakingai.

Tvarumo versle klausimus aptars ir „Swedbank“ vadovė D. Grigienė bei startuolis iš Londono L. Kemball-Cook, kurio išradimas žmogaus žingsnius paverčia elektros energija. Atviros Lietuvos fondas klaus, kaip kurti gerovės Lietuvą, jei kas penktas šalyje skursta. M. Žilionio moderuojamame pokalbyje apie valstybės pyrago perskirstymą diskutuos A. Adomavičienė, L. Kukuraitis, dr. N. Mačiulis, Ž. Simonaitytė ir V. Šapoka.

O štai „Delfi“ provokuos pabrėždami, kad nors dažnai kalbama, jog televizija miršta ir jos vietą užima internetinės transliacijos, tačiau jos keliasi… į televiziją! E. Jakilaičio moderuojamoje diskusijoje televizijos ateitį aptars V. Benokraitis, L. Lučiūnas ir A. Siaurusevičius.

Diskusijų maratoną įveikti padės partnerių organizuojamos pramogos, žadančios nekasdieniškų patirčių: galimybė įvertinti saugos diržų reikšmę pabuvus automobilio apsivertimo imitavimo įrenginyje, interaktyvūs žaidimai, padedantys pažinti ne tik Birštoną, bet ir save, proga geriau susipažinti su plastiko perdirbimo procesu.

Vakarais festivalio lankytojų laukia kino filmų peržiūra po atviru dangumi, Vido Bareikio koncertas, teatro „Kitas kampas“ improvizacijų šou. Čia taip pat veiks ir pašnekesių kavinė „Laisvos ausys“, kurioje kiekvienas festivalio dalyvis taps ir istorijų pasakotoju, ir jų klausytoju – laisvomis ausimis.

Kiekvienas festivalio lankytojas patogiai susidėlios savą renginių tvarkaraštį diskusijų festivalio mobiliojoje programėlėje, kurią galima parsisiųsti iš „App store“ ar „Google Play“.

Renginys draugiškas šeimoms su vaikais ir augintiniais: kol tėveliai dalyvaus diskusijose, mažuosius festivalio lankytojus nuo trejų metų Vaikų erdvėje prižiūrės profesionalūs animatoriai. Vyresniems vaikams rengiama atskira programa, o keturkojai augintiniai vandens ir skanėstų ras būtent jiems skirtoje erdvėje.

Visiems atviras ir nemokamas festivalis „Būtent!“ yra vienas iš 9 Šiaurės ir Baltijos šalių demokratijos festivalių šeimos narių bei Tarptautinės demokratijos festivalių asociacijos steigėjų. Jo organizatoriai įsitikinę, jog aukšta diskusijų kultūra padeda visuomenei susitarti dėl valstybės raidos prioritetų ir lemia geresnę priimamų sprendimų kokybę. Siekiama, kad festivalio lankytojai galėtų ne tik klausytis, įsitraukti į diskusijas, bet ir patogiai, gerai bei prasmingai praleisti laiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA