Naujas „Bolt“ projektas: automobiliams nebereikės vairuotojo | Kas vyksta Kaune

Naujas „Bolt“ projektas: automobiliams nebereikės vairuotojo

„Bolt“ nuotr.

Pavėžėjimo platforma „Bolt“, kartu su Tartu universitetu ėmėsi kurti technologijas ketvirtojo autonomiškumo lygio savivaldžiams automobiliams. Projektą inicijavusi „Bolt“ siekia jau iki 2026 m. pasiūlyti keliones savivaldžiais automobiliais, o pirmieji bandomieji važiavimai prasidės jau kitąmet.

Pranešime spaudai rašoma, kad tai ne pirmasis „Bolt“ projektas skirtas savivaldžių automobilių kontrolės sistemoms, tačiau šįkart pavėžėjimo platformos tikslai labai konkretūs. Tikimasi, kad jau per artimiausius 5–10 metų dalyje kelių savivaldžiai „Bolt“ automobiliai važiuos savarankiškai – be vairuotojo pagalbos.

„Jau dabar padedame milijonams žmonių judėti mieste lengviau ir paprasčiau. Tačiau matome, kad pavėžėjimo paslaugų poreikis ir toliau auga, tad savivaldžių automobilių technologijos mūsų keleiviams suteiks naujas mobilumo galimybes. Mes negaminame nuosavo automobilio, mūsų tikslas – sukurti technologiją remiantis jau esamomis navigacijos sistemomis bei atvirojo kodo programine įranga. Būtent taip galėsime geriausiai išnaudoti savo patirtį navigacijos sistemų, optimizacijos bei giliojo mokymosi srityse“, – teigia vyriausiasis „Bolt“ produkto vadovas Jevgenijus Kabanovas.

Dabartiniu projektu bus kuriama ketvirtojo autonomiškumo lygio technologija – su ja automobiliui daugelyje situacijų nereikalingas žmogaus įsikišimas, išskyrus vairavimą ekstremaliomis oro sąlygomis ar automobiliui nuvykus į teritoriją, kuri neįtraukta į sistemą.

„Partnerystė su „Bolt“ mums suteikia puikią galimybę tirti savivaldes transporto priemones, vykdyti eksperimentinius tyrimus ten, kur vyksta realus eismas. Mūsų mokslininkai padės „Bolt“ kurti įvairias savivaldžių transporto priemonių
paslaugas. Į šiuo darbus įtrauksime ir savo studentus, kurie taip pasiruoš būsimoms karjeroms savivaldžių transporto priemonių technologijų įmonėse“ – sako Tartu universiteto Kompiuterijos mokslų instituto industrinio bendradarbiavimo vadovė Anna Jääger.

Apie Tartu universitetą

1632 m. įkurtas Tartu universitetas yra seniausias Estijos universitetas ir pagrindinis mokslinių tyrimų centras, kuriame studijuoja 13 000 studentų ir dirba 3200 specialistų.

„ISI Web of Science“ duomenimis, Tartu universitetas priklauso 1 % dažniausiai cituojamų universitetų ir mokslinių tyrimų įstaigų pasaulyje. „Times Higher Education“ 2018-aisiais jį pripažino Europos Sąjungos lyderiu tarp aukštųjų mokyklų, vykdančių intensyvius mokslinius tyrimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA