46-ąjį kartą vykstantis ralis „Kauno ruduo“ susilaukė naujų debiutantų | Kas vyksta Kaune

46-ąjį kartą vykstantis ralis „Kauno ruduo“ susilaukė naujų debiutantų

R. Tenio nuotr.

Rugsėjo 20-21 dienomis rengiamas tradicinis ralis „Kauno ruduo 2019“. Tai vienos seniausių šalyje automobilių sporto varžybų, be pertraukų vykstančios nuo 1974 metų. Šiemetinis ralis bus jau 46-asis renginio istorijoje, nenutrūkusioje net sunkiausiais Lietuvai blokados metais, kai katastrofiškai stigo degalų, sakoma pranešime žiniasklaidai.

„Kauno rudens“ raliui pirmajam 1981 m. suteiktas tarptautinio ralio statusas, o jo trasomis be įvairių laikų greičiausiųjų Lietuvos automobilių sporto meistrų yra važiavę ir garsūs Lenkijos, Rusijos, Vengrijos, Vokietijos, Čekijos, Rumunijos, Estijos ir Latvijos sportininkai.

Ralyje jau daugelį metų puoselėjama graži tradicija, kai jo organizatoriai kartu su dalyviais pagerbia žymių šalies automobilių sporto meistrų, anksti mirusių brolių Arvydo ir Kastyčio Girdauskų atminimą. Įvertindama jų nuopelnus automobilių sportui Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) po mirties A. ir K. Girdauskams suteikė Lietuvos automobilių sporto meistrų vardus.

Šiemetinio ralio trasose, kurios drieksis Kauno miesto ir rajono bei Šakių rajono savivaldybių teritorijomis, lenktynininkai varžysis ir dėl buvusių bendražygių Sigito Alesiaus, Romo Barkausko, Tomo Savicko, Evaldo Čerškaus, pirmojo „Kauno rudens“ ralio laimėtojo Romo Jakučionio bei vieno šių lenktynių iniciatorių, ilgamečio Kauno automobilininkų klubo vadovo Vidmanto Čiutelės, Leontijaus Potapčiko, Vytauto Federavičiaus ir Daliaus Juozelskio atminimo taurių.

Šie trofėjai itin vertinami sportininkų. Neatsitiktinai būtent dėl jų atskiruose greičio ar specialiuose ruožuose vyksta bene atkakliausios kovos.

Atvyks daug bendražygių

Tapo irgi gražia tradicija, jog į garsių sportininkų atminimui skirtą ralį kasmet atvyksta nemaža grupė buvusių jų sportinių batalijų bendražygių, dabar išsibarsčiusių po visą pasaulį.

Per paskutinįjį dešimtmetį nė vieno „Kauno rudens“ ralio nepraleido vieno tituluočiausiųjų šalies sportininkų, net devynis kartus laimėjusio buvusios TSRS čempiono titulą, Eugenijaus Tumalevičiaus šturmanas Aleksandras Chaimskis, dabar gyvenantis Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Dažni šio ralio svečiai, nepraleidžiantys progos ir pasivaržyti jo trasose, Edvardas Sigurindi, dabar gyvenantis Graikijoje, Juozas Leonavičius, atvykstantis iš Izraelio, jau nekalbant apie estus Joelį Tammeką su Georgu Valdeku, latvį Andrį Zvingevicą ar Vokietijoje gyvenantį Michailą Ivanovą ir daugelį kitų.

Netrūks debiutantų

Šiemet „Kauno rudens“ ralyje pirmą kartą jo istorijoje debiutuos geografiškai Lietuvai tolimų, bet laisvės troškimu labai artimų dviejų šalių – Sakartvelo ir Armėnijos – ralistai.

Iš Sakartvelo išbandyti Lietuvos trasas ir susigrumti su mūsų sportininkais pasišovė du ekipažai – Davidas Chachanidze su Otaru Arjevanidze ir Aleksanderis Janelidze su Vladimiru Shakhbekovu.

„Tai praeityje nusipelnę, savo šalies automobilių sportą tiek žiedinėse, tiek ralio lenktynėse garsinę gruzinai“, – sako „Kauno rudens“ ralio dalyvis Rimgaudas Statnickas, šių bičiulių kvietimu pats ne kartą lenktyniavęs Sakartvelo trasose.
Iš Armėnijos į Kauną atvyksta Gareginas Simonyanas, kuriam talkins šturmanas iš Lietuvos. Šių dviejų šalių sportininkams automobilius parūpins lenktynių organizatoriai.

Finišuos ir mini ralio čempionatas

„Kauno rudens“ ralis – tai kartu ir šalies mini ralio čempionato paskutiniojo, ketvirtojo etapo lenktynės, po kurių sveikinsime čempionus ir prizininkus. Šiemet tik labai maža dalis pretendentų, per pirmuosius tris etapus susikrovusių solidžią taškų persvarą, jaučiasi gana saugiai.

Todėl paskutiniame etape laukiama atkaklios kovos. Būtent „Kauno rudens“ ralyje paaiškės SGC3 klasės čempionai ir prizininkai, nes po trijų etapų čia net trys lyderiai – Vytautas Venclovas, Mantas Bytautas ir Andrius Sinkevičius, turintys vienodai pergalei reikalingų dividendų – po 43 taškus.

OC įskaitoje tapti čempionais pretenduoja net keturi sportininkai. Tai Paulius Vasiliūnas (50 taškų), penkiais nuo lyderio kol kas atsiliekantis Darius Turauskas, septyniais – Jordanas Dirgėla ir aštuoniais – Jonas Rutkauskas. SGC1 įskaitos lyderis Aurimas Margevičius irgi turi tik penkių taškų persvarą prieš savo varžovą Luką Gordoną, surinkusį 50 taškų.

Itin atkakli kova čia prognozuojama dėl trečiojo nugalėtojų pakylos laiptelio, nes ir Vaidas Karašauskas, ir Vilmantas Frolovas turi po 33 taškus. Kiek ramiau gali jaustis komandinės įskaitos lyderiai „AG Racing“ sportininkai, sukaupę 62 taškų atsargą. 45 taškai „Marimotors Racing“ sportininkų taupyklėje, 44 – Alytaus autoklubo lenktynininkų sąskaitoje, 40 – „Rally 4 Fun“, o 31 tašką turi lemiamo etapo šeimininkai, Kauno autoklubo atstovai.

Startas Rotušės aikštėje

„Kauno rudens“ ralį organizuoja Lietuvos automobilių klubas drauge su Tarptautine automobilių sporto veteranų asociacija ir Kauno automobilininkų klubu. Lenktynių atidarymas – rugsėjo 21 d. 9.40 val. Kauno centre, Rotušės aikštėje, o pirmąjį sportininkų ekipažą nuo starto linijos varžybų organizacinio komiteto pirmininkas, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis išlydės lygiai 10 val.

Šeštadienį lenktynininkų laukia 193,3 km ilgio trasa su 16 greičio ir specialiųjų rungčių ruožų, besidriekianti Kauno miesto ir rajono, Pavilkijo bei Šakių rajono savivaldybių keliais. Nesivaržantiems šalies mini ralio čempionate teks įveikti gerokai trumpesnę – 57,09 km trasą, kurioje 8 greičio ir specialiųjų rungčių ruožai.

Ralio dalyviai varžysis tiek standartiniais gamykliniais, tiek ir jau su užpernai ypatingo žiūrovų susižavėjimo susilaukusiais istoriniais automobiliais, kurie, žinoma nenuvažiuos nuo asfalto, o jų vairuotojų laukia simbolinė 21,2 km ilgio trasa su 0,5 km ilgio greičio ruožu.

Istoriniai automobiliai startuos lygiai 12 val. Susipažinimas su trasomis ralio nuostatuose nenumatytas, todėl lenktynininkai kovas pradės be žvalgybos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA