Su rajono savivaldybe teisme susikibusi „Kauno švara“ pasiekė savo (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Su rajono savivaldybe teisme susikibusi „Kauno švara“ pasiekė savo (papildyta)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Mažiausios kainos pasiūlymą atmetusi ir 330 tūkst. eurų brangesnes atliekų tvarkymo paslaugas pasiūliusią įmonę konkurso laimėtoja paskelbusi Kauno rajono savivaldybė elgėsi neteisėtai. Kaip skelbiama „Kauno švaros“ pranešime spaudai, tokį sprendimą priėmė Kauno apygardos teismas.

„Kitokio teismo sprendimo ir nesitikėjome. Kai rajono savivaldybė pašalino mus iš konkurso ir laimėtoju paskelbė kur kas brangesnį pasiūlymą pateikusią įmonę, buvome šokiruoti. Dabar viskas sustojo į savo vietas. Žinoma, rajono savivaldybė dar turi teisę skųsti šį teismo sprendimą. Bet jei jie tai padarys, dar kartą parodys nenorintys, kad rajono žmonės už šiukšlių išvežimą mokėtų pigiau“, – pranešime cituojamas „Kauno švaros“ vadovas Saulius Lazauskas.

Šių metų pradžioje Kauno rajono savivaldybė paskelbė atliekų surinkimo konkursą, kuriam geriausią pasiūlymą pateikė bendrovė „Kauno švara“. Vis tik dėl neaiškių priežasčių ši įmonė iš konkurso buvo pašalinta, o nugalėtoja paskelbta ilgus metus šią paslaugą rajone teikianti bendrovė „Ekonovus“, nors jos pasiūlymo kaina buvo 10 proc. arba 330 tūkst. eurų didesnė.

Bendrovė „Kauno švara“ dėl tokio sprendimo pateikė pretenziją Kauno rajono savivaldybei ir kreipėsi į teismą. Savivaldybės pasirinkimas Kauno apygardos teismui taip pat pasirodė įtartinas – jis iš pradžių pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė įtarimų keliantį rajono savivaldybės konkursą. Teismas galiausiai priėmė sprendimą anuliuoti konkurso rezultatus.

Įtarimų teismui galėjo kilti ir dėl vieno įdomaus sutapimo – už atliekų tvarkymą ir šio konkurso organizavimą atsakingam Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriui dar visai neseniai vadovavęs Darius Šlapikas šiuo metu eina bendrovės „Ekonovus“ Kauno regiono padalinio vadovo pareigas.

Naujienų agentūra BNS detalizuoja, kad „Kauno švara“ konkurse pateikė 332 tūkst. eurų mažesnę kainą nei „Ekonovus“, tačiau iš jo buvo eliminuota, nes į kainą neįtraukė didžiagabaričių ir bešeimininkių atliekų priėmimo kainos Lapių sąvartyne. Anot „Kauno švaros“, sąlygose aiškiai nebuvo nurodyta, kad šių atliekų priėmimas nepatenka į pirkimo objektą, todėl tiekėjai neturėjo įvertinti šių išlaidų.

Tuo metu savivaldybė teisme sakė, kad minėtas atliekas tiekėjai turi surinkti ir pristatyti į sąvartyną bei susimokėti mokestį jo valdytojui, dėl to ši kaina turi būti įtraukta į pasiūlymą. Tačiau teismas nustatė, kad savivaldybė nereikalavo, jog tiekėjai į pasiūlymo kainą privalo įskaičiuoti atliekų priėmimo į sąvartynus įkainius.

„Bylos duomenimis, atsakovė (Kauno rajono savivaldybė – BNS) sulaukė ne vieno prašymo paaiškinti konkurso sąlygas, kas rodo, kad perkančiosios organizacijos parengtos pirkimo sąlygos nebuvo visiškai tikslios ir aiškios“, – rašoma teismo nutartyje.

Kaip rašyta anksčiau, paskutinis atliekų surinkimo paslaugų konkursas, po kurio Kauno rajono savivaldybė pasirašė sutartį su atliekų surinkėjais, įvyko 2007 m. Nuo tų metų iki dabar buvo paskelbti dar trys konkursai, kurie dėl skirtingų priežasčių nė karto nesibaigė sutarties pasirašymu.

Todėl savo paslaugas įmonė „Ekonovus“ visą šį laiką teikė ir tebeteikia anuometinėje sutartyje įtvirtintais įkainiais, kurie, anot „Kauno švaros“, yra kur kas didesni nei būtų galima rasti dabartinėje konkurencija pasižyminčioje rinkoje.

Papildyta 19 val. 28 min.

Šią situaciją pakomentavo Romas Draskinis, „Ekonovus“ generalinis direktorius: „Prie minimo konkurso sąlygų D. Šlapikas niekaip neprisidėjo, nes nedalyvavo nei konkurso rengime, nei vertinančioje komisijoje. Be to, konkurso sąlygas rengė ne Aplinkos apsaugos skyrius, o samdytos teisininkų įmonės, formavusios ir tai, kokie reikalavimai turi būti taikomi konkurso dalyviams.“

„Minimą viešąjį pirkimą laimėjome pagal mažiausios kainos kriterijų, nes konkurentai („Kauno švara“) savųjų kainų pagrįsti negalėjo. Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, jei pasiūlymo kaina yra 30 proc. mažesnė nuo planuotos ar kitų operatorių pasiūlytos, tokią kainą pateikęs konkurso dalyvis turi pagrįsti šį skirtumą. Kodėl „Kauno švara“, užuot pagrindusi siūlomas paslaugų kainas, eina teisminiu keliu – lieka atviras klausimas.

Sprendimą dėl tolimesnių žingsnių šiame teisminiame procese priimsime artimiausiu metu, pasitarę su teisininkais“, – teigė R. Draskinis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA