Darbo sąlygos pražudė darbuotoją: Kauno įmonės vadovas laukia teismo verdikto | Kas vyksta Kaune

Darbo sąlygos pražudė darbuotoją: Kauno įmonės vadovas laukia teismo verdikto

delfi.lt 2019/09/03 11:31
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno apylinkės teismas tęsia baudžiamosios bylos nagrinėjimą, kurioje kaltinamas Svajūnas Jonika. Įmonės „Akvasanita“ vadovas kaltinamas dėl netinkamai vykdytų vadovo pareigų, dėl ko sunkiai susirgo du darbuotojai, o vienas iš jų mirė.

Abu vyrai dirbo plautuves iš akmens masės gaminančioje Kauno įmonėje „Akvasanita“.

34 metų Aivaras P. susirgo profesine plaučių liga, sukelta silicio turinčių dulkių. Jis mirė 2015 metų gruodį – net dvi plaučių transplantacijos jauno vyro neišgelbėjo. Įmonėje vaikinas dirbo 7 metus.

Kaip anksčiau pranešė prokuratūra, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad nuo 2009 metų birželio pabaigos iki 2015 metų lapkričio įmonės vadovas Svajūnas Jonika, būdamas atsakingas už darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų vykdymą, įtariama, neatliko savo pareigų.

Įtariama, kad direktorius neorganizavo darbuotojų mokymų ir atestavimo, nevertino profesinės rizikos ir nesudarė darbuotojams saugios bei sveikatai palankios darbo aplinkos.

Aivarui P. mirus 2015 metų gruodžio 11 dieną, sausio mėnesį šeima kreipėsi į prokurorus dėl bylos iškėlimo.

Dar vienas nukentėjęs byloje – Aivaro P. buvęs bendradarbis, trijų vaikų tėvas 34 metų Mindaugas S., taip pat gydosi nuo šios ligos.

Baudžiamojo kodekso 176 straipsnis numato, kad darbdavys ar jo įgaliotas asmuo, pažeidęs Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatyme ar kituose teisės aktuose nustatytus darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, jeigu dėl to įvyko nelaimingas atsitikimas darbe, avarija ar atsirado kitokių sunkių padarinių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Kol kas bylos nagrinėjimas teisme stringa. Antradienį į posėdį dėl užimtumo kitoje byloje neatvyko S. Jonikos advokatas Gintaras Černiauskas.

Iki šiol byloje buvo apklausti nukentėjusieji, dabar laukia specialistų apklausa. Antradienį apklausas teko atidėti.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA