Paveldosaugininkų taisyklės V. Matijošaičiui negalioja: be leidimo nugriovė du valstybės saugomus pastatus | Kas vyksta Kaune

Paveldosaugininkų taisyklės V. Matijošaičiui negalioja: be leidimo nugriovė du valstybės saugomus pastatus

Kaciūniškės dvaras 2015 m./ R. Tenio nuotr.

Savaitgalį LRT Televizijos naujienų tarnyba pasidalino informacija, kad Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui priklausančiame Kaciūniškės dvare ant Nevėžio kranto, nugriauti du kultūros vertybių registre buvę statiniai ir vietoje vieno iš jų – pastatytas naujas. Nei griovimo, nei statybos darbai nebuvo suderinti su Kultūros paveldo departamentu, už tai skirta 300 eurų bauda.

V. Matijošaitis LRT teigė, kad statiniai buvę prastos būklės, o atstatytas svirnas beveik toks kaip buvęs. Tačiau paveldosaugininkų teigimu, nesvarbu, kokia buvo statinių būklė, visi darbai turėjo būti derinami. Už pažeidimus skirta trijų šimtų eurų bauda, kokie nuostoliai padaryti dvarui, dar svarstys Valstybinė kultūros paveldo komisija.

Praėjusiame amžiuje statytą Kačiūniškės dvarą prie Nevėžio upės Kauno meras V. Matijošaitis nusipirko aukcione, prieš dvejus metus, kai Kauno rajono savivaldybė griūvantį dvarą nusprendė parduoti. Dvaro sodyba – rūmai, namas, tvartas, svirnas įtraukti į kultūros vertybių registrą.

Akte labai aiškiai surašyta, kad visi statiniai saugojami ir vykdant bet kokius statybos, tvarkybos darbus, būtina kreiptis į Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinį skyrių“, – komentavo Rūta Černiauskienė, Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Dvaro šeimininkas ar jo atstovas į paveldosaugininkus dėl statinių griovimo ir naujų statybos nesikreipė. Dvare apsilankę Kauno paveldosaugininkai konstatavo, kad dviejų pastatų nebėra, vietoje vieno iš jų – pastatytas naujas.

Jų atstovai LRT žurnalistams teigė, kad medinis tvartas buvęs avarinės, o svirnas prastos būklės, tačiau vis tiek jie buvo dvaro sodybos elementai, turintys savo numerius, buvo nustatytos jų vertingosios savybės, todėl tiek griovimui, tiek svirno atstatymui turėjo būti parengtas projektas, kurį reikėjo suderinti su paveldosaugininkais.

Visą publikaciją skaitykite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA