Naujam sezonui nupirkta 13 tūkst. daugiau vakcinos nuo gripo | Kas vyksta Kaune

Naujam sezonui nupirkta 13 tūkst. daugiau vakcinos nuo gripo

BNS 2019/09/01 20:09
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) naujam gripo sezonui nupirko beveik 13 tūkst. daugiau gripo vakcinos dozių nei pernai.

Medikai sako, kad kasmet nuo gripo skiepytis pageidauja vis daugiau žmonių.

Šiemet vakcinoms pirkti buvo skirta beveik 900 tūkst. eurų. Ja bus nemokamai skiepijami rizikos grupėse esantys žmonės.

Iš viso 2019-2020 metų sezonui įsigyta kiek daugiau nei 144 tūkst. gripo vakcinos dozių. Šiemet perkama keturvalentė vakcina, sutartis su tiekėju sudaryta dar birželį.

Didesnį vakcinų poreikį, skirtą rizikos grupių asmenų skiepijimui, nurodė sveikatos priežiūros įstaigos.

„Gydymo įstaigos visada teikia ataskaitas, kiek sunaudojo vakcinos, likutis būna minimalus beveik kasmet ir kiekvienais metais vyksta natūralus besiskiepijančiųjų prieaugis, auga žmonių sąmoningumas. Tą tendenciją matome – skiepijimosi apimtys didėja pamažu, ne tiek, kiek norėtųsi, bet auga. Galbūt po tymų protrūkio šiemet pradėta daugiau skiepytis ir kitomis vakcinomis“, – BNS teigė VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Rimantas Zagrebajevas.

Pernai, remiantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, iš VLK nupirktų 131 738 sezoninio gripo vakcinos dozių, buvo įskiepytos 129 096 dozės, tai yra 98 proc. nupirktos vakcinos kiekio.

Kaip teigė VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vyriausioji specialistė Austė Marija Strakšaitė, nupirkta vakcina, kaip ir anksčiau, nemokamai bus skiepijami rizikos grupių asmenys: 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, taip pat sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais.

Kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

ULAC duomenimis, 2018-2019 sezono metu nustatytas 49 661 gripo atvejis, mirė 26 žmonės. Valstybės lėšomis pasiskiepijo kiek daugiau nei 129 tūkst. gyventojų, savo lėšomis – kiek daugiau nei 29 tūkst. žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA