Miesto fotografo darbo privalumas: patekti ten, kur gali ne visi | Kas vyksta Kaune

Miesto fotografo darbo privalumas: patekti ten, kur gali ne visi

R. Tenio nuotr.

Tekstas ir vaizdas žiniasklaidoje yra neatsiejami: straipsnis be nuotraukų, o neretai ir jas papildančio video įrašo, praktikoje sunkiai įsivaizduojamas. O miesto įvykius už kadro fiksuojantis fotografas dažnai tampa ir svarbiausiu „pirmuoju žvilgsniu“ įvykius fiksuojančiu liudininku. Fotoreporterio darbas – „Kas vyksta Kaune“ fotografo Roko Tenio akimis.

„Fotografija ir žurnalistika visiškai neatsiejami dalykai. Dažniausiai be fotografijos net neįmanoma perteikti žinios. Žurnalistinis tekstas be nuotraukos tiesiog būtų nuobodus ir nepatrauklus. Užfiksuotas vaizdas kartais perteikia net daugiau informacijos ir labiau sudomina skaitytoją nei tekstas“, – sako R. Tenys. Pasak jo, kokybiškos nuotraukos atspindi straipsnyje aprašomos temos problematiką, kelia aktualius klausimus.

Pasikalbėjus su fotografu, tapo aišku viena – didžiausias privalumas būnant žiniasklaidos fotografu – suktis tokiose erdvėse, į kurias kitiems žmonėms patekti sudėtinga, o kartais ir neįmanoma.

R. Tenys „BLC2“ verslo centro statybų aikštelėje

„Pagrindinis pliusas (dirbant žiniasklaidoje – aut. past.) – tai, kad tu patenki į vietas, sudalyvauji įvykiuose, kurie dažnai neprieinami eiliniams žmonėms. Be abejo, po kurio laiko tai irgi tampa rutina ir fotografo darbo įvairiapusiškumo tiesiog nebepastebi, nes lieka tik noras padaryti nuotraukas, o tai, kas vyksta aplink tave, tampa įprasta. Tačiau būna akimirkų, kai sustoji, apsižvalgai, ir pagalvoji – gi daugiau gyvenime to greičiausiai nebepatirsiu. Tada tikrai mėgaujuosi momentu ir savo darbu“, – sako fotografas.

Visgi yra ir kita medalio pusė. Pasak R. Tenio, pagrindinis naujienų žiniasklaidos fotografo darbo bruožas yra greitis. Todėl natūralu, jog atsiradus aktualijai, fotografas turės kuo skubiau ją nufotografuoti – tai įveda ne visiems pageidautiną nenuspėjamumo faktorių. „Dirbant naujienų portalo fotografu kartais sunku planuoti savo laisvalaikį, nes ne visada žinai, kas tavęs laukia rytoj, nors kitiems toks dalykas galbūt kaip tik yra šio darbo privalumas, nes visą laiką esi įvykių sraute“, – nenuspėjamo darbo aspektą apibūdino savo srities specialistas.

Laisvai samdomo fotografo ir to, kuris dirba žiniasklaidoje, darbai gerokai skiriasi. Kaip pasakoja R. Tenys, laisvai samdomas fotografas turi daugiau laisvės, gali atsirinkti, kam dirbti, o kam – ne. Tuo tarpu dirbant žiniasklaidoje tenka fotografuoti dalykus, kurie nebūtinai yra prie širdies, tačiau akivaizdu, kad naujienų fotografija yra įdomesnė ir įvairesnė.

Tiesa, skirtingų fotografijos šakų atstovus jungia vienas tikslas – padaryti gerą nuotrauką, kuri patiktų ir iššauktų emociją ne tik fotografui, bet ir aplinkiniams. Iš pažiūros gana suvaržytas naujienų specifikos darbas taip pat pavaldus kūrybiškumui ir tai priklauso nuo paties fotografo. „Laisvės čia tiek, kiek fotografas pats jos susikuria. Visi keliai atviri ir įmanomi, reikia tik noro ir kryptingo darbo“, – sako R. Tenys.

Fotografai fiksuoja balsuoti atėjusį R. Karbauskį

Užklaustas, kada gimsta gražiausios nuotraukos, fotografas neabejojo – itin svarbu natūralumas. „Gražiausia nuotrauka ta, kuri yra nesuvaidinta, ir fotografuojamas subjektas nenutuokia, kad fotografas šalia. Tuomet viskas vyksta natūraliai, o nuotraukos būna gražiausios. To ir reikia žiniasklaidos fotografijoje – natūralumo ir tikrumo“, – mintimis dalijasi „Kas vyksta Kaune“ fotografas.

R. Tenys įsitikinęs, kad kuriant publikaciją vienodai svarbus tiek žurnalisto, tiek fotografo darbas. Tačiau jei reiktų rinktis kaip vartotojui tarp teksto ir vaizdo, jis pasirinktų pastarąjį. „Nors jei sudėtume tik mano darytas nuotraukas iš kokio miesto įvykio ir nebūtų jokio jas paaiškinančio teksto – net antraštės, atrodytų tikrai prastai, – šypsosi Rokas. – Akivaizdu, kad naujienų žiniasklaidos veikloje žurnalistai ir fotografai yra viena neperskiriama komanda“.

Per penkerius darbo portale „Kas vyksta Kaune“ metus fotografas R. Tenys užfiksavo tūkstančius gražiausių miesto gyvenimo akimirkų, žmonių portretų, skaudžių įvykių ir nelaimių, miesto pasikeitimų ir aktualijų. Kviečiame pasigrožėti jo paties atrinktų įsimintiniausių nuotraukų galerija ir kolegos Eriko Ovčarenko užfiksuotais kadrais, kuriuose atsispindi fotografo darbo žiniasklaidoje ypatumai.

[galerija kiek=”20″]

Publikacija priklauso portalo „Kas vyksta Kaune“ straipsnių ciklui „Šiuolaikinės žiniasklaidos vaidmuo visuomenės sąmoningumo didinimui“. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA