Sporto įtakingiausieji: lyderių pozicijų neužleidžia kauniečiai | Kas vyksta Kaune

Sporto įtakingiausieji: lyderių pozicijų neužleidžia kauniečiai

delfi.lt / Linas Jocius 2019/08/30 08:54
Asociatyvi / Delfi.lt nuotr.

Šalies elitas ir visuomenė yra vieningi dėl įtakingiausiųjų sporto srityje. Trečius metus iš eilės sudarytame įtakingiausių šalies sporto atstovų reitinge neabejotinas lyderis – legendinis Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis. Kaip ir pernai, antroje vietoje Kauno „Žalgirio“ strategas Šarūnas Jasikevičius. Tačiau elito ir visuomenės nuomonė skiriasi dėl trečiosios pozicijos.

Jau penktus metus iš eilės DELFI skelbia unikalų projektą „Lietuvos Įtakingiausiųjų sąrašas 2019“. Jūsų dėmesiui – sporto atstovų reitingas.

Pirmoje vietoje – neišstumiamas lyderis

Kaip ir pernai – elito reitingo pirmoje vietoje – Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas A. Sabonis. Šiemet jis surinko 650 balsų.

„Sunku, pasakyti, kodėl jo autoritetas metai iš metų neblėsta, to reiktų žmonių klausti. Manau, kad Arvydo darbai patys kalba už save. Gal ne visi suprantame, kokį žmogų turime šalia savęs. Geresnio vadovo negali būti“, – apie Lietuvos sporto legendą, šalies krepšinio federacijos vadovą kalbėjo šios federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Kaip ir pernai, antroje vietoje „Žalgirio“ strategas Šarūnas Jasikevičius, kuriam tiek pernai, tiek šiemet dėmesio nestigo. Krepšinio specialistas dar bent vieną sezoną tęs darbus Kaune. Šiemet Š. Jasikevičiaus sąskaitoje – 561 elito balsas. Tai kiek mažiau nei pernai (591).

„Iš vienos pusės – tikrai malonu, iš kitos pusės aš to nesureikšminu, net nežinau, ką reiškia tas įtakingumas. Kad po Arvydo antras, jau tikrai gerai, bet sąžiningai nežinau, už ką žmonės balsuoja, bet… ačiū“, – kukliai šypsojosi Š. Jasikevičius.

Įdomu tai, kad pernai tiek A. Sabonis, tiek Š. Jasikevičius pateko ir į bendrą įtakingiausiųjų sąrašo trejetuką, užimdami atitinkamai antrą ir trečią vietas.

Šiemet trečioje vietoje – Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė (398 balsai). Pernai LTOK vadovę lenkė olimpiniai čempionai Rūta Meilutytė bei Virgilijus Alekna.

Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK) vadovaujanti 53-ejų metų D. Gudzinevičiūtė pateko tarp tų, kurių rankose – svarbiausi olimpinio judėjimo sprendimai: pernai ji tapo Tarptautinio olimpinio komiteto nare.

Ketvirtoje reitingo vietoje – ralio lenktynininkas Benediktas Vanagas (333), penktoje – dukart olimpinis čempionas, politikas V. Alekna.

Šeštoje vietoje – šiemet karjerą baigusi Londono olimpinė čempionė Rūta Meilutytė (306), kuri pernai reitinge buvo trečia, septintoje pozicijoje – Lietuvos rinktinės ir Memfio „Grizzlies“ aukštaūgis Jonas Valančiūnas (265), aštuntoje – pajėgiausias Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis (163), devintoje – dar viena olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (155), įtakingiausiųjų dešimtuką užbaigia paralimpinis čempionas, Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius (135).

Visuomenės balsas ir didžiausias šuolis

„Spinter“ agentūrai atlikus Lietuvos gyventojų apklausą sporto įtakingiausiųjų dešimtuke, kaip ir elito reitinge, pirmas dvi vietas užima A. Sabonis ir Š. Jasikevičius. Trečioji vieta atiteko V. Aleknai, ketvirtoji – R. Meilutytei, pirmą penketuką užbaigia R. Berankis.

Šeštoje pozicijoje – J. Valančiūnas, septintas – Vilniaus „Ryto“ klubo sporto prezidentas, buvęs krepšininkas Linas Kleiza, aštuntas – Lietuvos krepšinio rinktinės ir Indianos „Pacers“ aukštaūgis Domantas Sabonis, devintas – B. Vanagas, dešimtas – dar vienas krepšinio rinktinės narys Mantas Kalnietis.

Anot žurnalo „Reitingai“ vyriausiojo redaktoriaus Gintaro Sarafino, yra sportininkų grupė, kurių žmonės neužmiršta už jų viso gyvenimo nuopelnus. „A. Sabonis ir po 10 metų bus populiariausiųjų gretose, ir R. Meilutytė iš reitingų taip pat nedings. Tai atskirų sporto šakų veidai, ambasadoriai.

Apklausiama didžiulė masė žmonių, dalis jų atsako, kad sportu visai nesidomi, tačiau tuos grandus visi žino. Juos išskiria kaip įtakingiausius, autoritetingiausius, žinomiausius, populiariausius“, – teigė G. Sarafinas.

„Spinter“ tyrimų vadovas Ignas Zokas teigia, kad lengviausia į reitingų pirmąsias vietas patekti krepšinio atstovams, o kitiems nepakanka ir labai svarių pergalių tarptautinėse varžybose.

„Sportas – labai segmentuota sritis. Pavyzdžiui, krepšinio žvaigždėms lengva išlikti reitinguose, nes tai nacionalinis sportas, kitų situacija skiriasi. Jiems sunku būti tarp lyderių, jei pačia sporto šaka susidomėjimas yra silpnas.

Dalis sporto gerbėjų galbūt labai domisi irklavimu, boksu ar dar kažkuo, tačiau visuomenėje krepšiniui lengviausia, nes tai labiausiai pastebima, sekama sporto šaka. Turbūt užkoduota, kad krepšinio žmonės ilgai bus reitingo pirmose vietose, o dėl A. Sabonio, ne kasdien gimsta tokio masto žvaigždės. Esame maža tauta ir normalu, kad tuo didžiuojamės“, – kalbėjo „Spinter“ tyrimų vadovas.

Įdomu tai, kad apklausus Lietuvos gyventojus į sporto įtakingiausiųjų asmenų dešimtuką nepateko LTOK vadovė D. Gudzinevičiūtė, pagal šalies gyventojų balsus jai atiteko 11 vieta. Pernai pagal visuomenės apklausą ji užėmė penktą vietą.

Tiek elito, tiek gyventojų apklausos reitingo dešimtuke vietos neatsirado Lietuvos krepšinio rinktinės strategui Dainiui Adomaičiui. Pagal visuomenės apklausą jis atsidūrė 21-oje vietoje, o elito reitinge – 13-as.

Galima atkreipti dėmesį, kad dabartinis Lietuvos plaukimo lyderis Danas Rapšys įspūdingai šoktelėjo į viršų: šiemet elito reitinge 19-as (pernai buvo tik 53-ias), o visuomenės apklausoje – 25-as (pernai tik 59-as). Akivaizdu, kad D. Rapšys dar gerokai atsilieka nuo olimpinės čempionės, šiemet apie karjeros pabaigą paskelbusios R. Meilutytės, kuri ryški asmenybė visuomenės ir elito apklausose.

„Žvelgiant į dvidešimtuką, plaukikas Danas Rapšys yra tik 19-as, bet apklausa daryta prieš pasaulio čempionatą ir jo pergales planetos taurės varžybose. Jis padarė didžiulį šuolį, pernai buvo 53-ias, o šiemet šoktelėjo į 19-ą poziciją. Žvelgiant į visus sportininkus, jo įtakingumas auga reikšmingiausiai. Kitais metais Danas bus dar aukščiau, nes neįvertinti paskutiniai jo sėkmingi finišai“, – prognozavo žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktorius.

Įdomu tai, kad Lietuvos futbolo federacijos prezidentą Tomą Danilevičių lenkia šios organizacijos viceprezidentas, kriminalinę praeitį turintis Arūnas Pukelis. Abu jie – tik elito reitingo penktame dešimtuke. Apskritai pasaulyje populiariausia sporto šaka pagal elito balsus įtakingiausiųjų reitinge turi vos kelis atstovus, kurie užima pozicijas paskutiniuose dešimtukuose.

„Gaila, kad su futbolu mūsų šalyje nykus vaizdas, tarp įtakingųjų futbolo atstovų nesimato, bet galbūt su Marijampolės „Sūduvos“ sėkmės banga ateityje atsiras vienas, kitas lyderis ir iš futbolo. Lyderiai užkrečia, gali uždegti jaunų žmonių akis siekti pergalių tam tikrose sporto šakose“, – teigė G. Sarafinas.

Visuomenės apklausoje paminėta virš 80 sporto atstovų, elito reitinge atsidūrė 76 pavardės.

DELFI primena, kad šis tyrimas kasmet vykdomas dviem kryptimis – apklausiama ne tik visuomenė, bet ir savo sričių profesionalai, kurie atstovauja ekspertų grupę.

Septynių dalių ciklas atskleidžia, kas mūsų šalyje yra įtakingiausi politikai, verslininkai ir ekonomistai, tarnautojai ir pareigūnai, sportininkai, visuomenininkai, žiniasklaidos bei popkultūros atstovai.

Galutinis įtakingiausiųjų sąrašas bus paskelbtas rugsėjo 4-ąją.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA