Nustatyta, kokiam karščiui esant mokiniai galės neiti į mokyklą | Kas vyksta Kaune

Nustatyta, kokiam karščiui esant mokiniai galės neiti į mokyklą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Mokiniai į mokyklą galės neiti ne tik per šalčius, bet ir esant karštam orui. Tokius pakeitimus po pasitarimų su Sveikatos apsaugos ministerija įsakymu įtvirtino švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Kaip skelbiama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime, nustatyta, kad oro temperatūrai esant 30 laipsnių ar aukštesnei ir mokyklai negalint užtikrinti ugdymo vėsesnėse mokyklos aplinkose, į mokyklą gali neiti visų klasių mokiniai.

Mokiniams, kurie tą dieną į mokyklą ateina, ugdymo procesas organizuojamas mokyklos pasirinktu būdu. Tiems, kurie į mokyklą neatvyko, mokymuisi reikalinga informacija skelbiama mokyklos interneto svetainėje arba elektroniniame dienyne. Šios dienos įskaičiuojamos į ugdymo dienų skaičių. Termometro stulpeliui pakilus iki 30 laipsnių ir daugiau, nerengiami užsiėmimai lauke.

„Karšti orai birželį sukėlė nemažai iššūkių mokykloms. Matome, kad panaši temperatūra gali pasikartoti ir kitais mėnesiais. Norime padėti mokykloms aiškiau žinoti, kaip elgtis tokiose situacijose. Todėl, kaip ir žadėjome, bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerija atnaujinta oro temperatūrą mokyklų patalpose reglamentuojanti higienos norma, nustatyta lauko temperatūros riba, be to, mokykloms pateiksime rekomendacijas, kitų mokyklų pavyzdžius, kaip organizuoti ugdymo procesą šiltuoju metų laiku. Visi suprantame, kad šiuo atveju svarbiausia yra užtikrinti vaiko saugumui ir sveikatai palankias sąlygas“, – pranešime cituojamas švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Numatant aukštą temperatūrą rugsėjo 1-2 dienomis, ministerija ragina tiek mokyklas, tiek vaikų tėvelius atsižvelgti į tai – džiaugtis mokslo metų pradžios švente, tik pasirūpinti vaikų saugumu organizuojant renginius vėsesnėse lauko vietose, šventės dalyviams turėti pakankamai vandens.

Atnaujinamos ir nuo 2020 m. gegužės 1 d. įsigaliosiančios Lietuvos higienos normos – projekte HN21:2017 numatyta, kad mokymosi patalpose oro temperatūra šiltuoju metų laiku turi būti ne aukštesnė kaip 26 laipsniai. Tokiu atveju mokykla priima sprendimus dėl ugdymo proceso koregavimo: trumpinamos pamokos, organizuojamos kitose aplinkose ir pan. Taip dviem laipsniais mažinama dabar galiojanti reglamentuota patalpų temperatūra (28 laipsniai).

Iki šiol nebuvo įtvirtinta, kokiai aukščiausiai temperatūrai esant mokiniai gali nebeiti į mokyklą. Pakeitimai atlikti po konsultacijų su švietimo bendruomene dėl mokslo metų trukmės.

Ministerija pabrėžia, kad mokyklos gali pačios nusistatyti mokslo metų pabaigą, laisvai planuoti ugdymui skirtas valandas – į jas įeina ne tik pamokos, bet ir edukacinės išvykos, ekskursijos, mokyklos ir miesto renginiai. Anksčiau baigti mokslo metus galima ir keičiant atostogų laiką, kitaip skirstant pamokų skaičių per metus, savaitę ar dieną.

Rugsėjo pradžioje Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pateiks mokykloms detalesnes rekomendacijas ir įvairių mokyklų patirtis organizuojant ugdymą mokslo metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA