Kauno mokyklos ir darželiai atsinaujina: miestas į tai investuoja milijonus | Kas vyksta Kaune

Kauno mokyklos ir darželiai atsinaujina: miestas į tai investuoja milijonus

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Naujuosius mokslo metus Kauno mokyklos ir darželiai pasitiks gerokai atsinaujinę. Kaip skelbia Kauno savivaldybė pranešime spaudai, naujos virtuvės ir valgyklos, sutvarkyti pastatų fasadai ir aplinka– jauniesiems kauniečiams sukurs komfortabilias ir jaukias sąlygas mokintis.

„Pastaruoju metu Kauno mokyklose ir darželiuose vyksta nemažai permainų, tačiau kiekviena jų turi labai aiškų tikslą – sudaryti kuo geresnes sąlygas kokybiškam mokinių ugdymui“, – teigė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Didžiausi darbai

Šįmet didžiausi remonto bei rekonstrukcijos darbai vykdomi Prezidento V. Adamkaus gimnazijoje, Kauno Žaliakalnio progimnazijoje ir KTU inžinerijos licėjuje (Vaidoto g. 11).

[galerija kiek=”4″]

Į V. Adamkaus gimnazijoje vykdomus darbus miestas investuoja beveik 1,9 mln. eurų. Čia apšiltinamas ir atnaujinamas pagrindinio gimnazijos pastato bei sporto salės fasadas, pastatytas antstatas (mansarda), pakeistas stogas ir langai, įrengiamas rekuperacinis vėdinimas, keičiamos visos inžinerinės sistemos, atnaujinamos vidaus patalpos.

Pritraukus Europos Sąjungos finansavimą šioje gimnazijoje lygiagrečiai vykdomas ir antras projektas – mokyklos erdvių modernizavimas, suteiksiantis įstaigai naujų galimybių ir spalvų. Čia bus sukurtos modernios, daugiafunkcinės, lengvai transformuojamos edukacinės, poilsio ir rekreacijos erdvės, suformuoti mokymo ir mokymosi erdvių klasteriai. Pastato palėpėje įrengtose mansardos patalpose veiks modernus kūrybinis informacinis centras–skaitykla–rekreacijos zona, įsikurs muzikos bei dailės kūrybinės zonos.

Poilsio, rekreacijos bei aktyvaus judėjimo zonos atsiras ir gimnazijos koridoriuose, priesaliuose bei vestibiulyje. Modernizavimas palies ir mokomąsias erdves – gamtos mokslų kabinetą, laboratoriją, technologijų kabinetą. Įgyvendinus projektą bus suformuotos atskiros erdvės, kuriose vyks gamtamokslinė, laboratorinė, technologinė ir kita specializuota mokymosi veikla.   

Valgykloje bus įdiegtos išmaniosios technologijos, leidžiančios valgyklos patalpai suteikti tiek mini kino salės funkciją, tiek paversti ją konferencijų sale ar erdve laisvalaikiui, taip pat bus galimybės šioje patalpoje vykdyti kokybišką ugdymo procesą. 

Išskirtinė sporto salė

Kitas stambus projektas – moderniausios Kaune sporto salės statybos Žaliakalnio progimnazijos kieme. Kaunas įgyvendino pažadą ir pastatė modernią erdvę įvairioms sporto veikloms su pilnų matmenų krepšinio aikštele, balkonu žiūrovams, šešiomis persirengimo patalpomis ir visa kita būtina infrastruktūra.

Šiuo metu baigiami vidaus apdailos darbai, rengiamasi montuoti liftą, kuriuo galės naudotis žmonės su negalia. Žaliakalnio progimnazijos auklėtiniai galės saugiai ir šiltai patekti į naująjį pastatą kaip tik šiuo metu įrenginėjamu požeminiu tuneliu. Kaunas į šį projektą investuoja beveik 1,3 mln. eurų.

Įrengs amfiteatrą

Panemunėje iš pagrindų atnaujinamas KTU inžinerijos licėjaus pastatas: naujai uždengtas ir apšiltintas stogas bei visas pastato fasadas, iš kiemo pusės bus įrengtas liftas žmonėms su negalia, keičiamos stiklo vitrinos, dengiančios įėjimo ir fojė erdvę bei pastato laiptinę, aplink pastatą tvarkoma aplinka, klojama trinkelių danga.

Mokyklos prieigose bus įrengtas amfiteatras, mažosios architektūros elementai, patogus praėjimas į neseniai atnaujintą sporto aikštyną. Bendra darbų vertė čia siekia beveik 1 mln. eurų.
Darbų sąrašas – ilgas

Šiuo metu įsibėgėja pastatų modernizavimo darbai ir Kauno specialiojoje mokykloje. Pastatų fasadų remonto darbai vyksta Maironio gimnazijoje, Senamiesčio progimnazijoje, lopšeliuose-darželiuose „Nežiniukas“, „Saulutė“, „Spindulėlis“, „Žemyna“ bei Montesori mokykloje-darželyje „Žiburėlis.

Pastaraisiais metais didelis dėmesys skiriamas moksleivių maitinimo kokybei. Virtuvės patalpų remontas baigiamas atlikti Kauno Žaliakalnio progimnazijoje, „Kregždutės“, „Naminuko“, „ Pienės“, „Židinėlio“ darželiuose.

Kauno vaikų darželyje „Raudonkepuraitė“ ir Kauno Tirkiliškių mokykloje-darželyje statoma nauja tvora. Kauno Ryto pradinėje mokykloje ir lopšelyje-darželyje „Nežiniukas“ įrengiamos daugiafunkcinės sporto aikštelės.
Kauno Kovo 11-osios gimnazijoje įrengiamas keltuvas žmonėms su judėjimo negalia. Kauno J. Basanavičiaus gimnazijoje bei Kauno J. Ir P. Vileišių mokykloje remontuojamos dušo patalpos, tualetai ir persirengimo kambariai prie sporto salės.

J. Jablonskio gimnazijoje ir J. Dobkevičiaus progimnazijoje remontuojamos vidaus patalpos. Maironio gimnazijoje įrengiama vėdinimo sistema. „Aušros“ gimnazijoje baigiami rekonstruoti pagrindinio įėjimo laiptai.

Vinco Kudirkos progimnazijoje vykdomas mokyklos edukacinių erdvių modernizavimo projektas, įrangos ir baldų atnaujinimas, siekiant užtikrinti efektyvesnį mokymosi procesą. Darbų vertė – daugiau kaip trečdalis milijono eurų.

Ugdymo procesui nekliudys

Ne visi išvardinti darbai bus baigti iki rugsėjo 1 dienos, tačiau tie, kurie gali trukdyti ugdymo procesui (pvz. virtuvės ar klasių remontas) bus užbaigti laiku, iki naujų mokslo metų pradžios.

„Darbų eigai įtakos turi pailgėję mokslo metai, kuomet vasaros atostogos moksleiviams prasideda gerokai vėliau ir atitinkamai darbininkams lieka mažiau laiko viską atlikti. Tačiau visi darbai kontroliuojami, o rangovai raginami laikytis įsipareigojimų darbus atlikti pagal numatytus terminus“, – teigė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Pasak V. Šiliausko, daugiausia dėmesio reikalauja pastatų inžinerinės sistemos (nuotekos, vandentiekis, šildymas, elektra). Daugelyje įstaigų jos itin senos, kai kur net avarinės būklės, todėl atitinkamai pagal tai dėliojamas ir remonto darbų pirmumas. Taip pat ne mažiau svarbu pastatų energetinis efektyvumas, todėl stengiamasi kuo daugiau jų apšiltinti – nuo fasadų iki stogų.

„Toliau seka vidaus patalpų – klasių, grupių, koridorių ir virtuvių – remontas. Tuo siekiame ne tik užtikrinti higienos normų reikalavimus, bet ir sukurti jaukias, patrauklias erdves mokytis ir mokyti. Šiandieninė mokykla auklėtiniams nebegali būti pareiga – ji privalo traukti mokinius, kad jie norėtų čia būti.

Galiausiai ir ugdymo procesas – tai ne vien pamokos, bet ir kiti užsiėmimai, veiklos, o visam tam reikalingos tinkamos erdvės“, – administracijos direktorių papildė R. Šnapštienė.

Prioritetų sąraše svarbią vietą taip pat užima aplinkos tvarkymo darbai: pėsčiųjų takelių dangos atnaujinimas, minkštos dangos po vaikų žaidimų įrenginiais įrengimas, žaidimo aikštelių su minkšta danga įrengimas darželiuose, šiuolaikiškų sporto aikštynų įrengimas greta mokyklų.

Skaičiuojama, jog naujus mokslo metus Kaune pradės 36 tūkstančiai mokinių. Į rugsėjo pirmosios šventę, šįmet atvyks 344 pirmokais daugiau nei pernai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA