Kauno rajone perpus sumažintas žemės mokestis | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone perpus sumažintas žemės mokestis

Javų laukas Čekiškėje / Kauno r. sav. nuotr.

Ketvirtadienį posėdžiavusi Kauno rajono savivaldybės taryba žemės ūkio savininkams, deklaravusiems žemės ūkio pasėlius, 50 proc. sumažino 2019 m. žemės mokestį.

Kaip nurodoma Kauno rajono savivaldybės pranešime, žemės mokestis už sklypus sumažintas 2 236 žemės ūkio subjektams, savivaldybės biudžetui tai kainuos apie 60 tūkst. eurų. Sprendimas priimtas atsižvelgus į ūkininkų prašymus ir Vyriausybės paskelbtą valstybės lygio ekstremalią situaciją.

Lietaus stygius ir kaitra šią vasarą padarė daug nuostolių pasėliams. „Retai sudygo vasarojus, daržovės ir kitos vasarinės kultūros. Prognozuojama, kad vasarinių kultūrų derlius bus dukart mažesnis nei ankstesniais metais“, – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alvydas Rimdeika.

Sausra prasidėjo jau balandį, kai vyko sėja. Tą mėnesį vidutiniškai iškrito 1 mm kritulių ir buvo 330 saulėtų valandų. Gegužės pradžioje būta didelių šalnų, vietomis iki -7 laipsnių. Daugeliui ūkininkų jos nušaldė vasarinius javus – miežius, kviečius, taip pat žydinčius sodus, uogienojus.

Birželio mėnesį kritulių vėl buvo mažai, kai kuriomis dienomis temperatūra pakildavo iki 35 laipsnių. Didelių nuostolių patyrė gyvulių augintojai. Išdžiūvusios ganyklos davė dviem trečdaliais mažesnį žolės derlių, ūkininkai neturėjo kur ganyti galvijų, paruošė mažiau pašarų žiemai.

„Šis tarybos sprendimas, žinoma, neišspręs visų ūkininkų problemų, bet solidarumas su žmonėmis, kurie pasirinko sunkią žemdirbio profesiją, yra būtinas“, – pabrėžė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Kauno rajono savivaldybės taryba 2017 m. dėl liūčių patirtų nuostolių žemdirbius buvo visiškai atleidusi nuo žemės mokesčio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA