Ant įspūdingos Kauno panoramos stovėjusios „Viva Kaunas“ dienos suskaičiuotos | Kas vyksta Kaune

Ant įspūdingos Kauno panoramos stovėjusios „Viva Kaunas“ dienos suskaičiuotos

R. Tenio nuotr.

Į kurį laiką užrakintomis durimis stovėjusią kavinę „Viva Kaunas“ pastarosiomis dienomis užsukti gali kiekvienas. Tiesa, bokalo alaus ar karbonado čia niekas nebeatneš, mat pradėti ant Šilainių panoramos kybojusio laikino pastato griovimo darbai. Pagal Kauno miesto savivaldybės viziją, šioje vietoje galėtų iškilti turizmo paviljonas.

Procesas užsitęsė dėl teismų

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare dėstė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas, su kavinės „Viva Kaunas“ savininku sutarta, jog jis pats demontuos nelegalų statinį – nors ir lėtai, tačiau savininkas savo pažado esą laikosi.

„Tikimės, jog ardymo darbai įgaus pagreitį ir šio statinio greitu metu neliks. Kai vieta atsilaisvins, skelbsime naują konkursą, viena iš galimybių – turizmo paviljonas“, – sakė V. Šiliauskas.

Savivaldybės duomenimis, UAB „Dinaka“ kiosko (paviljono) naudojimo viešojoje miesto vietoje, Linkuvos g. prie Tvėrių g. 23, sutartis su savivaldybe galiojo iki 2017 spalio 24 d. Miesto taryba 2016-ųjų kovo 15 d. sprendimu Nr. T-105 patvirtino Turizmo paviljonų išdėstymo schemą, kurioje yra numatytas ir minėtas adresas.

Tarybos patvirtinta turizmo paviljonų schema / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Po 2017-ųjų spalio 24 d., kaip nurodė savivaldybė, sutartis su „Dinaka“ nebuvo pratęsta, nes numatyta skelbti konkursą turizmo paviljonui šioje vietoje statyti. Be to, dar 2017 m. kovą Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija čia konstatavo savavališkos statybos faktą. Bendrovė, nesutikusi su savivaldybės sprendimu, pradėjo teisminį ginčą – teismai baigėsi šių metų vasarį savivaldybės pergale.

„Dinakos“ vadovas Vytas Čičelis su juo susisiekus portalo žurnalistams buvo nekalbus. Kavinės savininkas tarsi tarp kitko patvirtino, kad maitinimo įstaigos čia nebebus, tačiau apie griovimo terminus ir buvusius ketinimus tęsti restoranu veiklą plačiau nekomentavo.

Tikėjosi sutarti su žemės savininke

Kaip matyti iš savivaldybės pateiktų duomenų, laikinas „Viva Kaunas“ statinys turėjo būti nukeltas dar 2017 m. Tuomet „Kauno dienoje“ pasirodžiusiame Dianos Krapavickaitės rašinyje V. Čičelis tvirtino, kad po kavine esanti žemė bus atiduota ankstesnei savininkei bei samprotavo, kad tokiu atveju įstaiga toliau gyvuos.

„Ji (buvusi savininkei – „Kas vyksta Kaunas“) žemę – 2 arus – prisiteisė ir ta žemė nepriklausys nei savivaldybei, nei Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT). Mes paskui jau tarsimės su žemės savininke, ar paliksime tą kavinę, ar nepaliksime. Bet šiai dienai ta žemė jau nėra savivaldybės ir čia jau bus ne savivaldybės sprendimas“, – prieš dvejus metus teigė „Dinakos“ vadovas.

Kauno savivaldybė tada atsikirto, kad įmonės naudojamas laikinas statinys yra valstybinėje žemėje, joks žemės sklypas minimoje teritorijoje nesuformuotas ir neįregistruotas Registrų centre.

Lyg to būtų maža, Kauno departamento Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Edmundas Danilevičius pridūrė, kad kavinė pastatyta be statybą leidžiančio dokumento ir yra gerokai didesnė, nei buvo suderinta, o šalia kavinės esančio priestato projekte iš viso nebuvo.

Investuota 300 tūkst. litų

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad „Viva Kaunas“ duris atvėrė 2014 m. sausį. „Verslo žinios“ tuomet rašė, kad žemės sklypą kavinės įrengimui V. Čičelis iš Kauno savivaldybės išsinuomojo šešeriems metams su galimybe pratęsti sutartį, „Dinaka“ į restoraną investavo 300 tūkst. litų. Ant 12 m aukščio tiltelio buvo sumontuotas iš Italijos atvežtas teleskopas Kauno panoramai stebėti.

Pagal architekto Rimvydo Jurgio Palio projektą pastatyta kavinė iš viso talpino 50 lankytojų, vasarą čia veikė lauko terasa, po stogu buvo įrengta 30 vietų. Kavinė pagaminta iš nestandartinių lenktų stiklo paketų, metalo konstrukcijų.

„Verslo žinių“ duomenimis, „Dinakos“ akcininkų valdomoms įmonėms taip pat priklauso šalia automagistralės Vilnius-Klaipėda ties Kaunu įrengtas „Via Baltica“ restoranas, viešbutis, konferencijų salė, Kauno oro uoste įrengta kavinė, bendrovė investavo ir į Kauno rajone esančio Raudondvario dvaro oranžerijos sutvarkymą bei renginių joje organizavimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA