Kaune persodintas sraigtasparniu atgabentas organas | Kas vyksta Kaune

Kaune persodintas sraigtasparniu atgabentas organas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB), koordinuojantis organų donorystės ir transplantacijos procesą, į pagalbą vėl pasitelkė orlaivio pilotus. Kaip skelbia NTB, antradienį skrydžiui iš Kauno į Rygą kilo Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis.

Iš Rygos į Lietuvos sveikatos universiteto ligoninę Kauno klinikas atskraidintas donorinis organas buvo transplantuotas čia laukusiam recipientui. NTB dėkoja Latvijos P. Stradinos ligoninei, kuri pasiūlė čia paruošto donoro organą, nes šioje šalyje nebuvo tinkamo recipiento.

„Tarptautiniai organų mainai suteikia galimybę panaudoti visus dovanojamus organus – jei savo šalyje nėra recipiento, kuriam tiktų donoro organas, kad jis nebūtų prarastas, pasiūlomas kitoje šalyje gydomiems ligoniams gelbėti“, – nurodo NTB.

Tai jau trečias kartas šiais metais, kai dėl pagalbos pergabenant donorinius organus kreipiamasi į pilotus. Oro keliu organai gabenami tuomet, kai atstumai tarp donorinės ligoninės ir transplantacijos centro yra dideli arba kai donorinį organą būtina pergabenti kuo skubiau.

Šiuo metu organų ir audinių transplantacijos Lietuvoje laukia 481 recipientas. Iš jų 144 laukia inksto transplantacijos, 10 – kasos ir inksto komplekso, 42 – širdies, 7 – plaučių, 4 – širdies ir plaučių komplekso, 81 – kepenų, 96 – ragenos transplantacijos. 97 recipientai laukia kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA