Bus sprendžiamas klausimas dėl draudimo naudoti gyvūnus cirke | Kas vyksta Kaune

Bus sprendžiamas klausimas dėl draudimo naudoti gyvūnus cirke

BNS 2019/08/28 08:48
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į Vyriausybės posėdį trečiadienį vėl grįš klausimas, ar drausti laukinių žinduolių, paukščių, roplių ir varliagyvių pasirodymus cirke.

Aplinkos ministerijos teigimu, gyvūnų naudojimas cirke nesuderinamas su jų gerovės standartais, nes prieš juos naudojamas smurtas, gyvūnai vežami iš vienos vietos į kitą tūkstančius kilometrų, jie laikomi uždaryti vilkikų priekabose, kur neįmanoma užtikrinti jų poreikių.

Ministrų kabinetui pritarus šiai iniciatyvai, įstatymą turės priimti Seimas.

Praėjusią savaitę klausimas dėl gyvūnų cirke buvo atidėtas, iki galo nesuderinus siūlomo projekto nuostatų su Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), administruojančia ūkinių gyvūnų registrą.

„Projektas su ŽŪM suderintas, į jų visas pastabas atsižvelgta“, – BNS sakė aplinkos ministro atstovas spaudai Justas Jaskonis.

Anot Aplinkos ministerijos, draudimas neužkirstų kelio gyvūnus naudoti pasirodymams stacionariose vietose, pavyzdžiui, delfinų pasirodymams delfinariumuose.

Jei siūlymui bus pritarta, jis įsigalios nuo 2020 metų lapkričio. Cirko gyvūnus būtų leidžiama laikyti iki natūralios jų mirties, neleidžiant jiems daugintis.

Gyvūnų išnaudojimą cirke riboja 24 Europos valstybės.

Be kita ko, Aplinkos ministerija siūlo, kad norint iš trečiųjų šalių įvežti į Lietuvą laukinių gyvūnų trofėjus, išskyrus stirnų, briedžių, šernų, elnių ar kitų medžiojamų gyvūnų, reikėtų leidimo.

Taip pat siūloma įpareigoti žemės ar vandens telkinių savininkus naikinti invazines augalų rūšis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA