Situaciją Kaune ėmėsi spręsti nacionaliniu mastu: A. Kupčinskas siūlo keisti įstatymą | Kas vyksta Kaune

Situaciją Kaune ėmėsi spręsti nacionaliniu mastu: A. Kupčinskas siūlo keisti įstatymą

BNS 2019/08/25 16:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimo narys konservatorius, buvęs Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas siūlo įpareigoti merus vieno iš savo pavaduotojų postą atiduoti opozicijos atstovui. Jis parengė tai numatančias Vietos savivaldos įstatymo pataisas.

Projekte numatyta, kad „kandidatus į mero pavaduotojų pareigas, pasitaręs su frakcijomis, meras siūlo taip, kad vienas mero pavaduotojas būtų savivaldybės tarybos opozicijos atstovas“. A. Kupčinsko teigimu, ši pataisa siekiama kelti demokratijos lygį vietos savivaldoje.

„Skandinavijos šalių savivaldybėse įprasta praktika, jog pasibaigus rinkimams ir skiriant į pareigas politinio lygmens pareigūnus, opozicijai atitenka mero pavaduotojo pareigybė. Tuo metu Lietuvoje, įvykus tiesioginiams mero rinkimams, laimėtojams atitenka visos svarbiausios politinės pozicijos, nors vėliau opozicija pasiskelbę politiniai judėjimai ir visuomeniniai komitetai taip pat sulaukia reikšmingo visuomenės palaikymo ir pasitikėjimo“, – teigia parlamentaras.

Anot jo, įvedus tiesioginius merų rinkimus, miesto, rajono vadovas turi pakankamai administracinių instrumentų, būtinų vietos valdžiai suformuoti ir rinkimų programai įgyvendinti, o opozicija realių svertų daryti įtaką priimamiems sprendimams neturi.

Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius BNS teigė, kad šis pasiūlymas nelabai suprantamas ir sunkiai realizuojamas.

„Jis realizuojamas tik didžiuosiuose miestuose, kur pagal įstatymą galima rinkti ir skirti daugiau nei vieną vicemerą. Pavyzdžiui, Jonavoje, Kėdainiuose, Raseiniuose yra tik po vieną vicemerą. Vadinasi, meras būtų išrinktas žmonių, o vicemeras opozicijos paskirtas?“ – pasiūlymu stebėjosi M. Sinkevičius.

Be to, anot jo, opozicijos atstovo paskyrimas vicemeru sukeltų neaiškumų, kas sudaro valdančiąją daugumą, o kas opoziciją. „Rinkėjui turi būti aišku, kas buvo valdžioje ir kas buvo opozicijoje, kas kritikavo valdžią, už kokius klausimus kritikavo, kad žmogus, atėjus laikui pasirinkti, galėtų aiškiai suprasdamas „nubausti“ buvusią valdžią arba perrinkti ją“, – sakė Savivaldybių asociacijos vadovas.

Jis priminė, kad dabar Vietos savivaldos įstatymas garantuoja opozicijos atstovams tam tikrus postus. „Opozicijos atstovas yra Kontrolės komiteto pirmininkas, opozicijos atstovas yra Etikos komisijos pirmininkas, opozicijos atstovas vadovauja Antikorupcijos komisijai. Įstatymas numato, kur opozicijos atstovai privalomai turi būti skiriami“, – sakė M. Sinkevičius.

Jis svarstė, kad A. Kupčinsko siūlymas gali būti susijęs su dabartine politine situacija Kaune, kai mero Visvaldo Matijošaičio judėjimas laimėjo absoliučią daugumą ir užima svarbiausius postus savivaldybėje, tarp jų – ir trijų vicemerų. Opoziciją čia sudaro aštuoni konservatoriai, šios partijos atstovai vadovauja Kauno miesto savivaldybės tarybos Kontrolės komitetui, Antikorupcijos ir Etikos komisijoms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA