Aiškėja galutinis Laisvės alėjos rekonstrukcijos terminas: dar teks pakentėti | Kas vyksta Kaune

Aiškėja galutinis Laisvės alėjos rekonstrukcijos terminas: dar teks pakentėti

R. Tenio nuotr.

Prieš dvi savaites praeiviams atverti dar du kapitališkai sutvarkyti Laisvės alėjos ruožai ir pagaliau įvardyti terminai, kada kauniečiai gali tikėtis galutinės pagrindinės pėsčiųjų gatvės rekonstrukcijos pabaigos. Tiesa, miesto savivaldybės valdininkų ir darbus vykdančių rangovų nurodyti terminai skiriasi daugiau kaip pusmečiu.

Rugpjūčio viduryje atkarpose tarp I. Kanto ir Maironio gatvių bei S. Daukanto ir Mickevičiaus gatvių buvo baigti granito dangos klojimo ir mažosios architektūros įrengimo darbai. Šiuose ruožuose šviežiai išklotomis plytelėmis jau antrą savaitę migruoja kauniečiai.

Rekonstrukciją atliekančios bendrovės „Kauno tiltai“ Gatvių tiesimo aikštelės vadovė Jolanta Varkalienė nurodė, kad šiuo metu įvykdyta daugiau nei 60 proc. rekonstrukcijos darbų.

Dėl darbų pabaigos – skirtingos nuomonės

„Laisvės alėjos rekonstrukciją numatyta baigti kitų metų vasarą. Laisvės alėjos atkarpose tarp I. Kanto ir Maironio bei S. Daukanto ir A. Mickevičiaus gatvių (II ir IV etapuose) jau atvertas eismas pėsčiųjų judėjimui“, – teigė J. Varkalienė.

Tuo tarpu Kauno savivaldybės pateiktame komentare Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis tvirtina, kad Laisvės alėja pilnai sutvarkyta bus dar iki šių metų galo.

„Iš tiesų rekonstruojant Laisvės alėją susiduriame su įvairiomis aplinkybėmis, pavyzdžiui, atrastos kapavietės, lobiai, kiti archeologiniai radiniai. Visa tai stabdo rekonstrukciją, tačiau rangovas dės visas pastangas rekonstrukciją užbaigti dar šiemet“, – greičiausiai rangovui dar nežinoma terminą įvardino A. Pakalniškis.

Pristabdė archeologiniai kasinėjimai

A. Pakalniškio minimos istorinės kapavietės miesto centre buvo atkastos liepos gale, atliekant rekonstrukcijos darbus – E. Ožeškienės gatvės sankryžoje ir muzikinio teatro sodelyje.

Atrastos iki tol niekam nežinomos kapavietės buvo tiriamos projektuotojų užsakymu. Rekonstrukcijos projektuotojai nusamdė archeologų įmonę, kuri šimtamečių radinių vietoje kelias dienas plušo su kastuvais ir metalo detektoriais.

Archeologų kasinėjimo metu buvo tiriamos ne tik kapavietės – tyrinėtojai aptiko daugybę keramikos dirbinių, koklių ir monetų, radiniai bus saugomi Kauno miesto muziejuje. Muzikinio teatro sodelyje kasinėjimai buvo vykdomi tam, kad projektuotojai galėtų suprojektuoti takelių vietas.

Kauno savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A. Pakalniškis tąkart „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad apie muzikinio teatro sodelyje esančias senovines kapines žinota, todėl prieš ruošiant parko atnaujinimo projektą vyko suplanuoti archeologiniai tyrimai, tačiau E. Ožeškienės gatvės ir Laisvės alėjos sankryžoje rasti palaikai nustebino visus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA