Tarp įtakingiausių Lietuvos verslininkų ir ekonomistų – net trys kauniečiai | Kas vyksta Kaune

Tarp įtakingiausių Lietuvos verslininkų ir ekonomistų – net trys kauniečiai

delfi.lt / Edgaras Savickas 2019/08/21 08:31
Nerijus Mačiulis / DELFI nuotr.

Penktus metus iš eilės įtakingiausiu Lietuvos verslininku šalies elitas išrinko Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentą Robertą Dargį. Visuomenės nuomone, pirmoji pozicija šiame sąraše turėtų atitekti Arvydui Avuliui.

Nebeliko Nausėdos

Kaip parodė žurnalo „Reitingai“ atlikta Lietuvos elito apklausa, tarp verslininkų ir ekonomistų šiuo metu įtakingiausias yra R. Dargis. Antrojoje vietoje – „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus, trečiojoje – „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Toliau dešimtuke rikiuojasi ekonomistas, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis, pagrindinis „Vilniaus prekybos“ akcininkas Nerijus Numavičius, bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis, bendrovės „GetJar“ įkūrėjas Ilja Laursas, bendrovės „Biotechpharma“ valdybos pirmininkas Vladas Algirdas Bumelis, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus, Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

Lyginant su 2018 metais, elito išrinktame dešimtuke nebeliko Gitano Nausėdos, kuris pernai paliko SEB banką, o šiemet buvo išrinktas prezidentu. Jo vietą užėmė V. Sutkus.

Visuomenės nuomone, įtakingiausių Lietuvos verslininkų ir ekonomistų sąrašas turėtų atrodyti taip: A. Avulis, D. Mockus, R. Dargis, N. Mačiulis, bendrovės „Kauno grūdai“ valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys, „TonyBet“ ir „TonyResort“ savininkas Antanas Guoga, N. Numavičius, bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ vadovas Mantas Bartuška, „Vičiūnų“ įmonių grupės vadovas Šarūnas Matijošaitis, D. Arlauskas.

Lyginant su praėjusių metų visuomenės vertinimu, iš dešimtuko pasitraukė G. Nausėda, bendrovės „Vikonda“ valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė, Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas ir R. Kuodis.

Beveik nesikeičia

„Spinter tyrimų“ vadovas Ignas Zokas pastebėjo, kad šiemet visuomenės apklausai pateiktas pavardžių sąrašas buvo šiek tiek kitoks.

„Bendrai pozicijos yra nusistovėjusios. Aukštose esantys verslininkai yra labiau matomi ir žinomi, labiau reiškiasi viešojoje erdvėje. Nebūtinai jie stiprūs versle, parodę gerus verslo rezultatus“, – komentavo jis.

Vis dėlto I. Zokas svarstė, kad ateityje gali atsirasti „naujas Nausėda“.

„T.y. verslininkas, kuris bus visuomeniškas, aktyvus, reikšis žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose, norės tos pozicijos ir jos sąmoningai sieks. Dabartinis sąrašas nėra iškaltas akmenyje“, – sakė sociologas.

Žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas priminė, kad šiemet apklausta gerokai daugiau žmonių.

„Buvo klausiama ne vien Vilniaus ar Kauno, bet iš visos Lietuvos. Mes elitą suprantame plačiai. T.y. apklausti buvo ir tarnautojai, ir politikai, ir verslininkai iš visų 60 savivaldybių. Merai, departamentų direktoriai, stambūs verslininkai irgi turi savo požiūrį“, – sakė jis.

Dėl to, G. Sarafino manymu, pavyzdžiui, V. Sutkus pakilo įtakingųjų sąraše.

„Jis dažniau susitinka su žmonėmis, nes konfederacijoms priklausančių asmenų darbas yra bendrauti su skirtingais verslo atstovais. Tuo metu pavieniai – kaip Mockus ar Numavičius – jie nesusitikinėja, tiesiog yra dideli banginiai“, – komentavo pašnekovas.

Jis dar pastebėjo, kad kitaip nei, tarkim, politikų, verslininkų ir ekonomistų sąraše pokyčių metai iš metų nėra daug.

„Tarp politikų prieš 5 metus Algirdas Butkevičius buvo aukštumose, o dabar jo išvis nėra. Tuo metu verslininkų sąraše tokių kardinalių pokyčių nėra. Pirmas penketukas (išskyrus Nausėdą) iš esmės toks pats“, – DELFI sakė G. Sarafinas.

Jaučiasi įvertinti

Penktus metus iš eilės įtakingiausiu elito nuomone išrinktas R. Dargis sakė, kad nežino, kas leidžia pasiekti tokio stabilumo.

„Mes nei kažkaip tai dirbame dėl to, nei ką. Manau, kad aš darau reikalingus darbus, kurie svarbūs verslo bendruomenei, keliu klausimus dėl struktūrinių reformų, valstybei svarbių reikalų ir tiek. Reitingams aš nedirbu“, – sakė jis.

R. Dargis pridūrė, kad jo užimamos pareigos Lietuvos pramonininkų konfederacijoje įpareigoja dirbti. „Čia yra to atspindys“, – apie užimtą vietą įtakingųjų sąraše sakė jis.

G. Nausėdos vietą visuomenės akyse užėmęs A. Avulis sakė, kad dabartinis Lietuvos prezidentas dirbdamas ekonomistu sugebėdavo gauti labai daug dėmesio.

„Jis iš tikrųjų buvo tas žmogus, kuris, kaip ekonomistas, kalbėjo labai sklandžiai, labai aiškiai, buvo labai vertinamas visuomenėje. Sakyčiau, jo pasitraukimu galima paaiškinti mano rezultatą“, – sakė jis.

Kita vertus, A. Avulio vertinimu, jis, kaip ir anksčiau, taip ir dabar, yra pakankamai aktyvus, dalyvauja diskusijose apie nekilnojamąjį turtą, galimus šios rinkos pokyčius

„Taip pat ir tai, kas liečia teisės aktus. Mano dalyvavimas ten irgi yra gana aktyvus. Aš daug dirbu su įvairiais teisės aktų projektais ir galbūt tas kažkiek pasilieka – kai nori patobulinti. Bet ir ten dirbama ne po vieną, yra darbo grupės, susitikimai su politikais ir verslininkais“, – sakė jis.

A. Avulis teigė, kad nesiruošia pradėti veiklos politikoje.

Žurnalas „Reitingai“ naujienų portalo „DELFI“ užsakymu 2019 metų birželio 20 – liepos 20 dienomis atliko Lietuvos elito nuomonės tyrimą, kurio metu apklausė 1013 asmenų. Tarp jų – 173 verslininkai, įmonių vadovai ir ekonomistai. „Spinter tyrimai” reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko liepos mėnesį.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA