Į Kauną perkeliamai Lietuvos žemės ūkio ministerijai vadovaus buvęs kaunietis | Kas vyksta Kaune

Į Kauną perkeliamai Lietuvos žemės ūkio ministerijai vadovaus buvęs kaunietis

BNS 2019/08/20 10:11
Delfi nuotr.

Naująjį žemės ūkio ministrą Andrių Palionį kolegos apibūdina kaip darbštų ir išmintingą, tačiau pernelyg įžeidų ir per mažai komunikuojantį politiką.

Jis turėtų neblogai suprasti ūkininkų lūkesčius, nes pats turi 25 arus dirbamos žemės, be to, rūpinasi motinai priklausančia žeme – dešimtyje hektarų augina rugius, avižas.

Pasak A. Palionio, žemės ūkio klausimais nuolat domėtis vertė ir rinkėjai.

„Per susitikimus du trečdaliai klausimų susiję su žeme, veterinarija“, – sako 44-erių „socialdarbietis“.

Nuėjo tėvo pėdomis

A. Palionis gimė Kaune, hidroinžinierių Julijos ir vėliau politiku tapusio Juozo šeimoje.

Tėvas J. Palionis tris kadencijas, nuo 2000 metų, buvo renkamas Seimo nariu Prienų vienmandatėje apygardoje. 2011 metų rudenį jis žuvo avarijoje.

Į Seimą toje pačioje apygardoje A. Palionis išrinktas antrą kadenciją iš eilės, ir tikisi tai pakartoti kitąmet.

„Po tėvuko žūties kelios bendruomenes paprašė, kad eičiau vietoj jo. (Tuometinis socialdemokratų lyderis Algirdas) Butkevičius buvo atvažiavęs tartis. Pagalvojau, kad geriau pabandyti, kad paskui nereikėtų graužtis, kad nepabandžiau“, – sakė A. Palionis.

Pirmą kartą, 2012 metais, A. Palionis į parlamentą išrinktas kaip nepartinis. Pasak A. Butkevičiaus, A. Palionį jis įkalbėjo dėtis prie socialdemokratų frakcijos – į partiją jis įstojo 2014 metų kovą. Vėliau, 2017 metų balandį, jis norėjo užimti Socialdemokratų partijos pirmininko postą, bet vėliau minties atsisakė.

„Žinojau, kad buvo artimas su tėvu, kaip ir aš, tai pasakiau, kad pasistengsiu, jog Seime jis dirbtų Biudžeto ir finansų komitete ir netgi užimtų tėčio kabinetą“, – prisiminė A. Butkevičius.

Dabar A. Palionis vadovauja Socialdemokratų darbo partijos frakcijai. Jam tapus ministru, šias pareigas perims kitas parlamentaras.

Giria už darbštumą, kritikuoja dėl individualizmo

Kolegos parlamentarai A. Palionį vadina ramiu, santūriu, darbščiu ir nedaugžodžiaujančiu. Tačiau ne vienas BNS pašnekovas užsiminė ir apie jo silpnybę „ilgokai prisiminti kas buvę ne taip“.

Pavardės nenorėjusi viešinti parlamentarė teigė, kad jis „artimas kaimui“, „retai ryši kaklaraištį, marškinių viršutinė saga prasegta“.

Pats parlamentaras sako, kad būdamas be kaklaraiščio jaučiasi laisviau.

„Negi sakysiu, kad nemoku susirišti. Juk moku“, – šyptelėjo būsimasis ministras.

A. Butkevičius BNS teigė, kad A. Palionis „turės labiau išvystyti komunikacijos, bendradarbiavimo aspektą“.

Ilgametis Biudžeto ir finansų komiteto narys liberalas Kęstutis Glaveckas, su A. Palioniu komitete dirbęs nuo 2012 metų, naująjį ministrą apibūdina kaip „plačios ir praktinės erudicijos“ žmogų.

„Tokių Voltero ar Didro tipo, daug kalbančiųjų yra daug, o jis priklauso kategorijai, kurie ne vien kalba, bet ir daro. Darbštus, ne pliurpalas koks, gerai besiorientuojantis, turintis aiškią liniją“, – BNS tvirtino parlamentaras.

„Kiti rytą atsikėlę žiūri į reitingus, o jis – į reikalą. Tokia jo natūra. Sirgti dėl reikalo. Jo įvaizdis jam yra ne pirmoje vietoje“, – BNS aiškino jis.

Tačiau K. Glaveckas patarė A. Palioniui „daugiau sportuoti, mažiau medžioti iš bokštelių“.

Buvęs A. Palionio kolega tame pačiame komitete europarlamentaras konservatorius Andrius Kubilius A. Palionį apibūdino kaip racionalų, sugebantį įsigilinti ir suprasti.

„Nieko negaliu pasakyti blogo apie jo išmintį, racionalumą, politinę laikyseną, jis savo veiksmais nekelia kokių nors blogų ar kritiškų minčių“, – BNS teigė A. Kubilius.

Ilgametė parlamentarė „socialdarbietė“ Irena Šiaulienė įsitikinusi, kad A. Palionis turi patirties ir kaip politikas, ir kaip verslininkas. Tačiau, jos manymu, A. Palionis turi vieną charakterio savybę, kuri jam gali pakenkti.

„Pas jį yra gal tokio opumo savo asmeniui, gal kiek įžeidus. Politikoje, deja, yra taip, kaip yra, reikia gebėti kritiką priimti, ne viską suvesti personaliai į save. Gebėti išgirsti ir išgirdus adekvačiai reaguoti. Nepasakyčiau, kad jis, kaip rusai sako, zlapametnyj, bet kartais pastebiu ir tai“, – kalbėjo I. Šiaulienė.

Parlamentarė priminė, kad A. Palionis remia Prienų krašto kūrėjus ir leidėjus, tačiau teigė nepastebėjusi, ar iš septynias eilėraščių, pamąstymų knygas išleidusio tėvo sūnus paveldėjo „poetinę gyslelę“.

Buvęs partietis socialdemokratas Algirdas Sysas pabrėžia A. Palionio individualizmą.

„Kolektyvizmas kaip ir nepriimtinas, jeigu jo netenkina, tada viską daro pats“, – sako A. Sysas.

Tvarko Siponių dvarvietę, medžioja

Kai kurie Seimo nariai atkreipia dėmesį į labai šiurkščias A. Palionio rankas.

„Tai darbininko ranka, jis savo rankomis tvarko tėvo palikimą“, – sakė I. Šiaulienė.

A. Palionis valdo Birštono savivaldybėje esančią sugriautą beveik 2,5 hektaro Siponių dvarvietę – kol kas atstatytos tik arklidės. Jis yra sakęs, kad šeima joje svajoja įrengti krašto etnografijos muziejų, čia galėtų rengti plenerus dailininkai, būtų galima ruošti kaimo teatrų pasirodymus, šventes.

Tvarkyti šią dvarvietę – buvusias kolūkio fermas – apsiėmė A. Palionio tėvas, paskui darbus perėmė sūnus. Dvarvietėje aistringas medžiotojas A. Palionis organizuoja tradicines Prienų krašto medžiotojų būrelių šventes. Teigiama, kad būtent dėl šios aistros jis netapo aplinkos ministru – tarp pretendentų vadovauti ministerijai jis minėtas 2018 metų gruodį, tačiau esą neįtiko prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Praėjusioje Seimo kadencijoje jis registravo pataisas, kurios būtų leidusios naktinius taikiklius bei medžioklinius prožektorius. Šiemet kartu su dar keliais parlamentarais iš įvairių frakcijų jis siūlė įteisinti medžioklę lankais.

A. Palionis nėra patekęs į jokius skandalus, išskyrus istoriją, susijusią su medžioklės reikalais.

2017-ųjų rudenį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) aiškinosi, ar jis tinkamai deklaravo privačius interesus – narystę Birštono medžiotojų klube „Lokupis“. VTEK tada nutarė, kad A. Palionis šio klubo nariu oficialiai nebuvo tapęs – nesumokėjo stojimo mokesčio. A. Palionis sako klubo nariu tapęs nuo tų pačių metų gruodžio, kai susimokėjo mokesčius.

Politiko deklaracijoje nurodoma, kad jis yra ne tik „Lokupio“ narys, bet ir dalininkas, taip pat priklauso Medžiotojų ir žvejų draugijai.

A. Palionis studijavo buhalterinę apskaitą ir auditą Vilniaus universitete, vėliau dirbo Statistikos departamente, bankuose – tuometiniame Lietuvos akciniame inovaciniame banke, „Hermyje“ bei SEB.

Nuo 2001 metų iki darbo Seime A. Palionis rūpinosi šeimos verslu ir dirbo buitinės technikos prekybos įmonėse „Ginvesta“ ir BTN, yra pastarosios ir Naftos atliekų perdirbimo centro akcininkas.

Žmona Kristina dirba SEB, dukra Emilija moksleivė, o Monika, baigusi mokslus Anglijoje, grįžo į Lietuvą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA