Virš marių užfiksuotas retas reiškinys: sinoptikai patvirtina – tai viesulas | Kas vyksta Kaune

Virš marių užfiksuotas retas reiškinys: sinoptikai patvirtina – tai viesulas

„Facebook“ nuotr.

Socialiniuose tinkluose pasirodė nuotrauka, kuri, kaip teigiama, daryta Kuršių mariose. Joje matyti, kad iš virš marių susikaupusių debesų į vandenį nusileidęs sūkurys. Pasak sinoptikų, tokie reiškiniai Lietuvoje susiformuoja pakankamai retai, tačiau jų pasitaiko.

Viesulą mariose užfiksavęs vyras nuotraukomis pasidalino socialinio tinklo „Mūsų Neringa“ grupėje. Nuotraukos buvo įkeltos apie 10.30 val. ryto.

Lietuvos hidrometeorolijos tarnyba DELFI patikino, kad tokio reiškinio nefiksavo, tačiau tokių reiškinių Lietuvoje pasitaiko.

„Būna tokie dalykai, bet jie nepavojingi. Dabar ten eina konvekciniai debesys, ten yra toks atmosferos nepastovumas ir užsisukti gali“, – telefonu teigė hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė.

Susiformavęs viesulas, anot sinoptikės, iki žemės nusileidžia ne visada. Vis dėlto konkrečiu užfiksuotu atveju, kai sūkurys nusileidęs į vandenį, gali pridaryti ir rimtų nuostolių.

„Kai nusileidžia iki žemės, aišku, gali suktis stipriau ir kažkokiame siaurame ruože padaryti nuostolių, bet pas mus jie dažniausiai būna mažo mastelio – jis gali iki žemės nusileisti, bet jo takas neapima didelės teritorijos. Čia yra viesulas, jeigu lietuviškai, tornadžiukas, jeigu amerikietiškai“, – aiškina sinoptikė.

Pasak pašnekovės, pavojingiausias toks reiškinys gali būti tada, kai nukeliauja į sausumą ar nusileidžia tiesiai ant laivo. Sinoptikės teigimu, tokių reiškinių susidarymą prognozuoti pakankamai sunku.

„Iš tikrųjų sudėtinga prognozuoti. Kai mes prognozuojame škvalą, tai yra tas vadinamas horizontalus vėjas, kur ašis horizontali, sūkurys horizontalus. Jeigu esate matę grūdų kombainą, tai škvalo judėjimas yra toks, tas kombaino volas rieda ir skina medžius. Perkūnijos metu tokių dalykų dažniau pasitaiko.

Viesulo ašis yra vertikali, statmena žemės paviršiui. Ji įvyksta rečiau ir turi būti geras terminis kontrastas, bet va kai kada įvyksta“, – teigia sinoptikė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA