Didieji prekybos tinklai atsisako plastiko gaminių | Kas vyksta Kaune

Didieji prekybos tinklai atsisako plastiko gaminių

BNS 2019/08/08 15:42
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vilnius, rugpjūčio 8 d. (BNS). Didžiausias Lietuvoje prekybos tinklas „Iki“ pirmasis šalyje atsisako vienkartinių plastiko indų ir šiaudelių prekybos. Kiti didieji tinklai tai padarys pamažu iki 2021-ųjų vidurio, kai Lietuva privalės galutinai įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) direktyvą ir sumažinti vienkartinių plastiko gaminių naudojimą.

„Lidl“ vienkartinių plastiko indų nebeparduoda nuo šių metų pradžios, o jų likučiai parduoti vasarą. „Kol kas mūsų asortimente yra likę tik ausų krapštukai plastikiniais koteliais, tačiau artimiausiu metu ir jie bus pakeisti kitomis alternatyvomis“, – BNS sakė „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta.

V. Lopetos teigimu, iki 2020 metų numatyta iš prekybos išimti visus vienkartinius plastiko maišelius, iki 2025 metų sunaudojamo plastiko kiekį sumažinti 20 proc.

„Iki“ pranešė, jog šių prekių asortimentas nebėra pildomas nuo rugpjūčio. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, kai kuriose tinklo parduotuvėse išparduodami jų likučiai.

„Pokyčius pajus visų Lietuvos miestų, kuriose veikia „Iki“ parduotuvės, pirkėjai. Plastikinių vienkartinių gaminių netrukus nebeliks visose 229-iose „Iki“ ir „Iki Express“ parduotuvėse“, – pranešime sakė B. Čaikauskaitė.

Jos teigimu, „Iki“ pirkėjams siūlys aplinkai draugiškesnes alternatyvas. „Pirkėjams jau siūlome vienkartinius popierinius indus ir medinius įrankius. Kai kuriose parduotuvėse galima įsigyti ir vienkartinių indų, pagamintų iš cukranendrių“, – teigė B. Čaikauskaitė.

Didžiausias Baltijos šalyse prekybos tinklas „Maxima“ pranešė, kad plastiko indais, šiaudeliais bei maišeliais jau nebeprekiauja Kuršių Nerijoje, o iki 2021 metų pamažu jų atsisakys visose tinklo parduotuvėse.

„Iki 2021 metų palaipsniui vienkartinius plastikinius gaminius išimsime iš rinkos ir pasiūlysime alternatyvius variantus iš perdirbamų medžiagų – popieriaus, cukranendrių, kanapių ir panašiai“, – BNS teigė „Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Rima Aukštuolytė.

Pasak jos, „Maximose“ jau dabar prekiaujama įvairiomis alternatyvomis. „Iki 2025 metų sunaudojamo plastiko kiekį siekiame sumažinti 30 proc. bei užtikrinti, jog visos prekybos tinklo privačių prekės ženklų gaminių plastiko pakuotės būtų 100 proc. tinkamos perdirbti“, – teigė R. Aukštuolytė.

Prekybos tinklas „Rimi“ vienkartinius plastiko indus ir šiaudelius iš prekybos numato išimti 2020-aisiais. Pasak įmonės viešųjų ryšių vadovės Giedrės Buivydienės, šiuo metu laipsniškai keičiamas asortimentas, parduotuvėse atsiranda alternatyvų.

„Palaipsniui jau dabar mažiname tą kiekį, daugėja alternatyvų, kurios yra aplinkai palankesnės. (…) Visa etiketės „Rimi“ produkcija bus perdirbtoje pakuotėje iki 2030 metų“, – BNS sakė G. Buivydienė.

Tuo metu „Norfos“ tinklas teigia plastiko atsisakysiantis, „kai įsigalios visiems bendri teisės aktai“. „Šiuo metu plastikiniai gaminiai yra gana populiarūs, nes mediniai, stikliniai ar popieriniai pakaitalai gerokai brangesni“, – BNS sakė „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Šiemet priimta ES direktyva numato, kad iki 2026-ųjų būtina gerokai sumažinti plastiko maisto taros ir gėrimų indelių su kamšteliais ir dangteliais suvartojimą. Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, direktyvos nuostatas į nacionalinę teisę turi perkelti per dvejus metus – iki 2021-ųjų birželio.

Nuo 2021-ųjų vidurio nebebus galima prekiauti plastikiniais ausų krapštukais, stalo įrankiais, lėkštėmis, šiaudeliais, gėrimų maišikliais, oro balionėlių lazdelėmis, taip pat iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintais vienkartiniais gaminiais ir maisto tara, gėrimų indeliais ir jų dangteliais, pagamintais iš polistireninio putplasčio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA