Rugpjūčio 20 ir 22 dienomis – neeilinė Seimo sesija (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Rugpjūčio 20 ir 22 dienomis – neeilinė Seimo sesija (papildyta)

BNS 2019/08/08 10:48
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimo neeilinė sesija dėl naujų įgaliojimų Vyriausybei suteikimo ir pritarimo eurokomisaro kandidatūrai vyks rugpjūčio 20–22 dienomis, BNS patvirtino Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė.

„Neeilinė sesija bus rengiama rugpjūčio 20 ir 22 dienomis, vienas balsavimas bus dėl įgaliojimų Vyriausybei suteikimo iš naujo ir kitas balsavimas – dėl eurokomisaro. Mums būtinos dvi dienos, taip numato procedūros“, – BNS ketvirtadienį sakė R. Baškienė.

Anot jos, rugpjūčio 20 dieną pagrindinis darbotvarkės klausimas bus įgaliojimų Vyriausybei suteikimas iš naujo.

„Kadangi pasikeitė daugiau kaip pusė ministrų, Seimas turės balsuoti dėl galiojimų suteikimo Vyriausybei iš naujo“, – pažymėjo R. Baškienė.

Anot jos, šiuo metu aiškinamasi, kaip turėtų būti formuluojamas nutarimo projektas – ar juo turėtų būti iš naujo tvirtinama Vyriausybės programa, nes šis po Seimo rinkimų patvirtintas dokumentas nesikeičia.

„Aiškinamės dėl Vyriausybės programos, ji nėra pakeista, tai pagrindinis akcentas. Su teisininkais dar norime pasitikslinti, kad nepadarytumėm klaidos, ar reikia iš naujo balsuoti dėl programos, jei ji nebuvo keičiama“, – teigė Seimo pirmoji vicepirmininkė.

Pasak R. Baškienės, tuo atveju, jei bus išaiškinta, jog reikalingas naujas balsavimas dėl Vyriausybės programos, dar vienas posėdis būtų rengiamas rugpjūčio 23 dieną. „Ją pasiliekame rezervui“, – teigė Seimo pirmoji vicepirmininkė.

Seimo statuto 198 straipsnis dėl įgaliojimų Vyriausybei suteikimo iš naujo numato, kad tuo atveju, jei pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų, Vyriausybė iš naujo turi gauti Seimo įgaliojimus. Priešingu atveju Vyriausybė turi atsistatydinti.

Įgaliojimams iš naujo gauti premjeras turi pristatyti naujai paskirtus ministrus ir pateikti Vyriausybės programos pakeitimus, jeigu jų buvo padaryta.

Jei teikiami Vyriausybės programos pakeitimai, jie svarstomi Statuto numatyta tvarka, priešingu atveju iš karto po ministrų pristatymo rengiama diskusija, po kurios Seimas gali balsuoti dėl įgaliojimų Vyriausybei suteikimo arba nutarti perduoti klausimą svarstyti komitetams ir frakcijoms, bet ne ilgiau kaip 7 dienas.

Tad dėl naujų įgaliojimų Vyriausybei suteikimo gali būti balsuojama iš karto po ministrų pristatymo ir diskusijos arba ne vėliau kaip po savaitės, jei klausimas atiduodamas svarstyti komitetams.

Kai kurie teisininkai ir politikai laikosi pozicijos, kad tokiu atveju, kai pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų ir Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus, reikia iš naujo tvirtinti Vyriausybės programą.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį patvirtino Vyriausybę su trijų ministrų pasikeitimais.

Vietoje susisiekimo ministro Roko Masiulio buvo paskirtas Lenkų rinkimų akcijos atstovas parlamentaras Jaroslavas Narkevičius, vidaus reikalų ministre vietoje Eimučio Misiūno tapo taip pat Lietuvos lenkų atstovė Seimo narė Rita Tamašunienė, o Žemės ūkio ministerijoje Giedrių Surplį pakeis „socialdarbietis“ Seimo narys Andrius Palionis.

Ministrų kabinetas atnaujintas dėl valdančiosios koalicijos liepos pradžioje sutarus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, Lietuvos socialdemokratų darbo partijai, „Tvarkai ir teisingumui“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai.

Vyriausybė ir prezidentas taip pat trečiadienį patvirtino ekonomikos ministro Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrą į Europos Komisijos narius.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovo kandidatūrai dar turės pritarti Seimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA