„Antėja laboratorija“ pataria: pagrindinės taisyklės rūpinantis vaikų sveikata | Kas vyksta Kaune

„Antėja laboratorija“ pataria: pagrindinės taisyklės rūpinantis vaikų sveikata

„Antėja“ nuotr.

Artėjant rugsėjui, vis daugiau tėvelių su savo atžalomis beldžiasi į gydytojų kabinetų duris. Ypač dažni pacientai – būsimi darželinukai ir pirmokai. Specialistai ragina skirti daugiau dėmesio reguliariems profilaktiniams tyrimams, kad rūpestis savo atžalų sveikata nebūtų vien iš pareigos atliekamas formalumas, bet teiktų realią naudą užtikrinant sveiką vystymąsi ir sėkmingą raidą. Tam ypač tinkamas metas – vasaros atostogos.

Vaiko profilaktinis ištyrimas – tai puiki galimybė įvertinti jo sveikatos būklę ir galimas rizikas sirgti, teigia medicinos centro „Antėja laboratorija“ šeimos gydytoja Toma Šimulienė. Pasak jos, periodiškai ir nuodugniai atliekami tyrimai leidžia laiku pastebėti sveikatos sutrikimus, kurie gali turėti įtakos vaiko vystymuisi bei raidos procesams. Labai svarbu, kad juos atliktų patyrę, savo darbą gerai išmanantys specialistai.

Medikai pastebi ydingą tendenciją, jog tėveliai savo vaikų sveikatos patikra neretai susirūpina tik jiems ruošiantis pirmąkart atverti vaikų darželio ar pradinės mokyklos duris. Toks periodiškumas, anot specialistų, nepakankamas. Juolab kad vaikai dažnai nemoka įvardinti simptomų, kuriuos jaučia, todėl jų negalavimus pastebėti iš šalies kartais gana sunku. Be to, labai svarbu, kad kontaktas su gydytoju nebūtų formalus ir trumpalaikis, siekiant tik gauti antspaudą bei parašą ant reikiamų pažymų.

T. Šimulienė / „Antėja“ nuotr.

„Antėja laboratorija“ tinklas išsiskiria savais pranašumais – jaunatviški ir profesionalūs šeimos gydytojai čia dirba su visa šeima – nuo vaikų iki suaugusiųjų. Tai leidžia išlaikyti pastovų tiesioginį ryšį tarp medikų ir pacientų. Be to, vienas kertinių jų veiklos principų – medicina grįsta pažangiomis laboratorijos diagnostikos tyrimų technologijomis.

„Apie vaikų sveikatą privalome galvoti ir ja rūpintis nuolat, todėl pradėję šiuo priešmokykliniu laikotarpiu, nepamirškite to periodiškai pakartoti kasmet. Greta įprastos profilaktinės patikros kur kas išsamiau pacientų būklę atskleidžia kraujo tyrimai, kurių rezultatai gali padėti užkirsti kelią įvairioms ligoms ankstyvose jų stadijose. Juos irgi rekomenduojama atlikti bent kartą per metus. Laiku nepastebėti sveikatos sutrikimai gali turėti įtakos vaiko raidai, tolimesniems augimo ir vystymosi procesams“, – teigia gydytoja T. Šimulienė.

„Antėja laboratorija“ siūlo atlikti išsamią kraujo tyrimų programą. Tai ne vien bendras bazinis kraujo tyrimas, bet ir kur kas platesni duomenys apie sveikatą – geriausia prevencinė priemonė, atskleidžianti rizikas ateityje susirgti dažniausiai pasitaikančiomis ligomis (širdies ir kraujagyslių ligomis, medžiagų apykaitos ar hormonų sutrikimais, kitomis ligomis).

„Antėja laboratorija“ / „Antėja“ nuotr.

Tiek vaikams, tiek ir suaugusiems svarbu laiku bei tiksliai nustatyti vitaminų, mikroelementų trūkumą, hematologinius parametrus, įvertinti skydliaukės funkciją.

Vasaros sezonas – palankiausias metas atlikti išsamius profilaktinius vaikų sveikatos tyrimus. Gavus gydytojo išvadas ir rekomendacijas, vasaros atostogų laikotarpis yra ypač tinkamas pilnavertiškai pasirūpinti vaiko sveikatos sutrikimų gydymu bei profilaktika – ugdyti sveiką gyvenimo būdą aktyviau leidžiant laisvalaikį, diegiant sveikatai palankios mitybos įpročius.

„Vienas iš patarimų gali būti tiesiog daugiau laiko praleisti gryname ore, sveikai maitintis. Per vasaros atostogas tėvai turi kur kas daugiau galimybių visa tai daryti kokybiškai drauge su savo atžalomis“, – įsitikinusi medicinos centro „Antėja laboratorija“ šeimos gydytoja T. Šimulienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA