Dėl trečdaliu mažesnio derliaus, turėtų brangti daržovės | Kas vyksta Kaune

Dėl trečdaliu mažesnio derliaus, turėtų brangti daržovės

BNS 2019/08/03 09:42
R. Tenio nuotr.

Šiemet žemdirbius kamavusi sausra, tikėtina, brangins daržoves, kurių derlius bus kuklesnis nei įprastai. Nors kainas diktuoja tendencijos visoje Europoje, augintojai pastebi, kad derlius ir kitose šalyse šiemet nedžiugina.

Daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė prognozuoja, jog daržovės gali brangti, tačiau sako, kad aiškiau bus rudenį.

„Kadangi derlius mažesnis, gali būti ir brangesnės daržovės. Čia dar irgi reikia pasižiūrėti, kokia bus Europos Sąjungos rinka. Reikia pirmiausia nuimti derlių, suvežt į saugyklas, matyti, kas bus“, – BNS sakė Z. Cironkienė.

„Be to, daržovių kaina jau ir taip buvo gana aukšta. Daržovės toks produktas, kad jis gali brangti iki tiek, iki kiek jis įperkamas“, – pridūrė ji.

Z. Cironkienė aiškino, kad stabiliausia visada išlieka burokėlių kaina, jų vis daugiau sodinama, jie reikalauja mažiau investicijų nei, pavyzdžiui, morkos. Tikėtina, kad burokėlių kaina ir šiemet nesikeis.

„Burokėlių kainos visada yra stabiliausios, jų plotai Lietuvoje ir šiemet gerokai išaugę, pasiūla didėja. Aišku, lietuviškų burokėlių paklausa didėja ir užsienio šalyse, bet kaina, ko gero, bus gan stabili“, – sakė ji.

Augintojų teigimu, blogiausia šiemet svogūnų, kopūstų ir bulvių padėtis. Šių daržovių, tikėtina, visa Europa neturės pakankamai.

„Buvome susitikę su lenkų asociacijos vadovu, derliaus sąlygos ten irgi buvo nepalankios, bent bulvių derlius tikrai ne didesnis. Mūsų žiniomis, Europoje, nors pagrindinėse bulvių augintojų šalyse buvo plotai padidinti, bet derliaus jie negavo didesnio. Tai reiškia, kad bent jau derlius, kažin ar bus didesnis. Kaina pernai bulvių buvo aukšta, ji ir šiemet gali išsilaikyti tokia“, – sakė Z. Cironkienė.

Pasvalio rajone daugiau 100 hektarų plote kopūstus, svogūnus, morkas ir burokėlius auginančio ūkio „Sodžiaus rytas“ savininkas Algimantas Morkūnas sako, kad ten, kur nebuvo pakankamai lietaus, derlius labai prastas.

„Derlius yra apie 20-30 proc. mažesnis. Ten, kur yra laistymo sistemos, kur viskas buvo normaliai palieta, pasiekėm derlių, bet, aišku, išlaidos žymiai didesnės buvo. (…) O kur nebuvo laistymo, yra ir pas mus toks laukas, kur praktiškai nieko visiškai, nulis“, – BNS sakė jis.

„Blogiausia situacija svogūnams. Tie labai jautrūs sausrai“, – pridūrė jis.

Prognozuojama, jog bulvių, kopūstų ir svogūnų derlius šiemet bus mažesnis 30 proc. nei įprastai. Morkų ir burokėlių derlius paaiškės rudenį, nes jiems dar yra laiko augti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA