Kauniečio A. Zuoko meno kolekcija sukėlė įtarimą jo žmonai: iš kur ji? | Kas vyksta Kaune

Kauniečio A. Zuoko meno kolekcija sukėlė įtarimą jo žmonai: iš kur ji?

BNS 2019/07/31 17:09
Delfi.lt nuotr.

Buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko namuose rasta per 100 dėžių su įvairiais menininko Jono Meko daiktais. Apie jų legalumą klausimą užminė juos radusi žmona Agnė Zuokienė. Ši tema sulaukė nemažo atgarsio – atleistas viešosios įstaigos „Jono Meko vizualiųjų menų centras“ direktorius Gintaras Sodeika.

Buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko namuose rasta per 100 dėžių su įvairiais menininko Jono Meko daiktais.

Apie rastas dėžes, skirtas Jono Meko fondui, savivaldybę informavo A. Zuoko žmona, sostinės tarybos narė Agnė Zuokienė, šiuo metu besiskirianti su vyru. Savivaldybės atstovai žada aiškintis, kaip menininko, iš kurio dalį kolekcijos įsigijo savivaldybė, daiktai atsidūrė pas politiką.

„Gavome pranešimą iš piliečio, kad rastas neaiškus daiktas. Antstolis apžiūrėjo, suskaičiavo – viskas apžiūrėta, sudėta į autobusiukus, bus vežama į savivaldybę tolesniam tyrimui. Tai galimai yra meno kūriniai, kurie priklausė Jonui Mekui“, – BNS A. Zuoko namų kieme sakė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Pats A. Zuokas, anot A. Zuokienės, yra išvykęs į Italiją su nepilnamete dukra, jos apie išvyką neinformavęs. Moteris sako dėl to kreipusis į vaiko teisių specialistus.

BNS susisiekus su A. Zuoku, šis atsisakė komentuoti ir vertinti situaciją, tačiau vėliau savo „Facebook“ paskyroje jis ironiškai pareiškė, kad jo namuose surengtas „Fluxus“ performansas.

Rado J. Meko daiktų

A. Zuokienė BNS sakė, kad prasidėjus skyrybų procesui, ji nusprendė kraustytis į seniai nenaudotą šeimos būstą Užupyje, greta jų dabartinio gyvenamojo namo. Ten moteris ir rado daugybę iki šiol nematytų daiktų.

„Pradėjusi ardyti, žiūrėti, supratau, kad tai yra net ne mūsų šeimai priklausantys dalykai, nes ant dėžių visur užrašyta, kad adresatas – Jono Meko fondas. Mes tikrai nesame fondas, jo steigėjas yra savivaldybė. Pažiūrėjau, kad ten yra įvairiausi daiktai, dokumentai“, – pasakojo ji.

A. Zuokienė sako savivaldybėje pasidomėjusi, ar tie daiktai galėtų būti iš savivaldybės įsigytos Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekcijos, kurią Vilniaus savivaldybė įsigijo 2007 metais už 13 mln. litų (šiuo metu tai būtų 3,8 mln. eurų). Politikė teigia gavusi atsakymą, jog kolekcija nėra inventorizuota, tik perimti dokumentai.

Ji sako mananti, kad tarp rastų daiktų yra ir asmeniniai šiemet JAV mirusio J. Meko daiktai, ir dalis J. Mačiūno darbų. Apie juos moteris teigia nieko nežinojusi, jie nebuvo deklaruoti kaip šeimos turtas.

A. Zuokienė teigė anksčiau mačiusi „keletą dėžių“ minėtose patalpose, bet to nesureikšminusi, kadangi šalia yra įsikūręs ir J. Meko fondas, o kambariais naudojosi artimi šeimos draugai, giminaičiai. Didžiąją dalį daiktų ji tvirtino aptikusi penktadienį.

„Vyro daugybę kartų klausiau, kas tai per dalykai, man nebuvo labai aiškiai atsakyta, o šiuo metu aš ir nenoriu klausti. Aš manau, kad tai yra nusikaltimas. Jei pasirodys, kad tie daiktai yra iš „Fluxus“ kolekcijos, vadinasi, tai yra nusikaltimas““, – sakė A. Zuokienė.

Skubiai atleido direktorių

Trečiadienį sostinės savivaldybė išplatino pranešimą atleidusi J. Meko vizualiųjų menų centro direktorių Gintarą Sodeiką.

„Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius šiandien nusprendė atleisti iš pareigų viešosios įstaigos „Jono Meko vizualiųjų menų centras“ direktorių Gintarą Sodeiką. Toks sprendimas priimtas po to, kai žiniasklaidoje pasirodė informacija, esą dalis privačios J. Meko kolekcijos aptikta privačiuose namuose Užupyje“, – rašoma pranešime.

P. Poderskis taip pat patvirtino, kad savivaldybė svarsto dar šią savaitę kreiptis į teisėsaugą, jei „ras tam pagrindo“.

„Auditas buvo atliktas 2015-aisiais, bet jis buvo atliktas tik dokumentine prasme, popieriai buvo tvarkingi, bet niekas nepažiūrėjo, ar pagal popierius yra atitinkamai turtas sužiūrėtas. Dabar mes tą darbą padarysime. Manau, kad visko gali būti – čia labiau teisėsaugos institucijų nuomonė atsakys į šį klausimą“, – žurnalistams teigė P. Poderskis.

Savivaldybės įsigytą „Fluxus“ kolekciją sudaro beveik 3 tūkst. eksponatų: Jurgio Mačiūno darbai, skirti „Film-Makers Cinematheque“, „Film Cuture“ žurnalui, Jono Meko projektams, darbai ir tekstai iš privataus J. Mačiūno gyvenimo, taip pat žymių avangardistų Nam June Paiko (Nam Džiūn Paiko), Roberto Morriso (Moriso), Yoko Ono (Joko Ono) ir kitų žinomų menininkų darbai.

Šį įsigijimą inicijavo su menininku bičiuliavęsis A. Zuokas, tuomet vadovavęs Vilniaus savivaldybei, galutinį sprendimą priėmė taryba.

Vienintelis JMVMC steigėjas ir dalininkas yra Vilniaus miesto savivaldybė.

Anksčiau skelbta, kad „Fluxus“ kolekciją sudaro apie 2600 eksponatų ir tai yra trečia pagal dydį šio judėjimo kolekcija pasaulyje po Niujorko Moderniojo meno muziejaus ir Štutgarto valstybinės galerijos.

Supainiojo centrą su fondu

Trečiadienį A. Zuokas savo „Facebook“ paskyroje paaiškino, kad rasti daiktai priklauso ne J. Meko vizualiųjų menų centrui, o J. Meko fondui. Pastarajam vadovauja ne atleistasis G. Sodeika, o Edgaras Stanišauskas.

„R. Šimašius ir administracijos direktorius neskiria Vilniaus miesto savivaldybės įstaigos Jono Meko vizualinių menų centro nuo privačios VŠĮ Jono Meko fondas. Todėl iš Užupio g. 30 paimtos dėžės, kuriose – ne meno kūriniai, o knygos bei žurnalai apie kiną ir jo istoriją – priklauso būtent Jono Meko fondui, kaip ir kiti artefaktai iš „Fluxus“ ministerijų Vilniuje ir Kaune laikotarpio. Todėl kuo skubiau grąžinkite į vietą, kas ne jums priklauso. Ir saugiai“, – rašo A. Zuokas.

Jo teigimu, centras su fondu niekaip nesusiję, kaip nesusijęs ir jų turimas turtas.

„Minėtos knygos, kino projektorius buvo skirtos „Fluxus“ ministerijos projektui Gedimino prospekte Vilniuje, kur planavau įrengti Juostinio kino centrą“, – teigė buvęs sostinės meras.

Susidariusią situaciją jis prilygino „Fluxus“ pokštui arba performansui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA