Kauno rajono Naujatrobių vandenvietėje rasta arseno | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono Naujatrobių vandenvietėje rasta arseno

BNS 2019/07/25 17:16
Asociatyvinė/ R. Tenio nuotr.

Kauno rajone esančioje Naujatrobių vandenvietėje, aprūpinančioje vandeniu 39 gyventojus, rasta arseno, uždrausta jį naudoti maistui.

Kaip pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), vandenyje, paimtame iš čiaupo, rasta 13,7 mikrogramo arseno litre, o mėginyje iš vandenvietės gręžinio – 11,23 mikrogramo litre arseno. Maksimali leistina norma – 10 mikrogramų litre.

Arseno kiekio padidėjimą vandenyje nustatė pati vandenvietę valdanti bendrovė „Giraitės vandenys“. Kadangi savikontrolės tyrimus įmonė atliko neakredituotoje laboratorijoje, paimti pakartotiniai valstybiniai mėginiai nustatytiems rezultatams įvertinti.

„Giraitės vandenys“ įsipareigojo kasdien pristatyti vartotojams kokybiško geriamojo vandens, išfasuoto talpose po penkis litrus, kol bus atlikti pakartotiniai tyrimai ir geriamasis vanduo atitiks reikalavimus.

Arsenas – organizme linkęs kauptis sunkusis metalas. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ligas, nuplikimą. Arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ne iš karto.

Arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Šio sunkiojo metalo yra ir akmens anglies pelenuose.

Anksčiau arseno geriamajame vandenyje aptikta Raseinių, Marijampolės, Jurbarko, Lazdijų, Kupiškio ir Vilkaviškio rajonuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA