Kauno mariose surado „Lietuviškąją Atlantidą“: pradedamas kurti dokumentinis filmas | Kas vyksta Kaune

Kauno mariose surado „Lietuviškąją Atlantidą“: pradedamas kurti dokumentinis filmas

Kūrėjų nuotr.

„Lietuviška Atlantida“ vadinamos senosios Rumšiškės pagaliau sulaukė dėmesio. Šią vasarą Kauno marių dugną tyrinėjo ne tik mokslininkai iš JAV bei Kanados, bet ir dokumentinio filmo kūrėjų komanda iš Lietuvos.

[galerija kiek=”3″]

„Pažiūrėsime, ar legendos apie po vandeniu likusius namus bei šulinius nemeluoja“, – pagrindinius ekspedicijos tikslus nubrėžė Hartfordo universiteto profesorius Richard Freund, labiausiai žinomas iš filmo „Finding Atlantis“.

Tyrinėti pasikvietė Lietuvos žydas

Priežastis, kodėl kone 20-ties žmonių komanda beveik savaitę laiko tyrinėjo Kauno marių dugną bei krantus – neatsitiktinė. Garsius geofizikus, kurie yra bendradarbiavę ir su „National Geographic“ atvykti į Lietuvą paskatino asmeninė istorija: tai litvakų kilmės amerikiečio Elliot Matz svajonė atkurti senelio miestą.

„Mano mažasis tikslas yra pamatyti, kas liko iš senųjų Rumšiškių po vandeniu. O didysis, jeigu tik kada nors pavyks – jas visiškai atkurti jau ant marių kranto“, – dokumentikos kūrėjams pasakojo E. Matz, tapęs ir vienu iš būsimo filmo herojų.

Į filmo kūrimą įtrauks ir vietinius

Filmo, kuris kuriamas pagal ES paramą idėja gimė pačiai Rumšiškių bendruomenei. Pavadinimas „Istorijos iš Kauno marių dugno“ sufleruoja, kad pasakojime išgirsime ne tik į protėvynę sugrįžusio amerikiečio, bet ir vietinių istorijas: kai kurie iš jų dar iki šiandien prisimena, kurioje vietoje po vandeniu buvo jų namai.

„Vanduo mums, rumšiškiečiams, ypatingai svarbus, nes jis atėmė senus, tačiau, tuo pačiu, sukūrė ir naujus namus. Šis filmas – tartum skirtingas bendruomenės kartas jungiantis projektas, nes jam sukurti bus reikalingas tiek jaunosios, tiek vyresnės kartos dalyvavimas kūrybos procese. Taip pat tai ir ypatinga proga išsaugoti senųjų Rumšiškių gyventojų prisiminimus, nes dauguma jų – jau perkopę 80-metį“, – pasakoja Rumšiškių bendruomenės veikos centro „Kokalnis“ valdybos narė Renata Janulevičienė.

„Labai tikiuosi, kad tai taps ne tik edukacine priemone, bet ir kvietimu žmonėms iš visos Lietuvos, o galbūt ir pasaulio, aplankyti Rumšiškes. Turbūt labiausiai filmo premjeros laukia Rumšiškių gimnazijos moksleiviai, kurie ir pasiūlė filmo idėją projekto „Bendruomeniškumo ugdymas, krašto savitumo puoselėjimas, jo reprezentavimas“ metu.

Šiek tiek dramos, šiek tiek mistikos, šiek tiek nuotykių

Filmo kūrybinė komanda – Rytis Titas, Rūta Vyžintaitė – Lajienė ir Narimantas Venckevičius. Pasak kūrėjų, jau dabar aišku, kad filme bus galima išvysti visko: nuo ypač jautrių akimirkų ieškant kažkieno buvusių namų, iki nuotykių kartu su narais tyrinėjant marių dugną, nuo Rumšiškių istorijos, kurią dažnai pamirštame, iki mistikos, kuria iki šiandien alsuoja Kauno Marių dugnas. „Rumšiškės yra istorinis lobis, kurio iki šiol niekas nesurado“.

Filmo premjera numatoma 2020-aisias.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA