Į Kaune griūvantį namą dalis gyventojų grįžti negalės | Kas vyksta Kaune

Į Kaune griūvantį namą dalis gyventojų grįžti negalės

R. Tenio nuotr.

Situacijai Biržiškų gatvėje pasiekus kritinį tašką, prie sutrūkinėjusio namo ketvirtadienį sugužėjo ugniagesiai ir policijos pareigūnai. Skubiai imtasi veiksmų pastato konstrukcijoms stabilizuoti, nepaisant to, kurį laiką vienos laiptinės gyventojai į savo butus grįžti negalės – jie bus įkurdinti kitur.

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešimą apie avarinės būklės pastatą, kuriame pavojinga gyventi, gavo ketvirtadienį, 13.03 val. Prie Biržiškų g. 11 namo, kaip pasakojo kauniečiai, popiet suvažiavo gausios policijos ir ugniagesių pajėgos.

Galiausiai, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, iš 22 butų evakuoti gyventojai, o iš viso jų name yra 60. Kiti būstai sujudimo metu buvo tušti. Iš penkiaaukščio išvesti 36 žmonės.

Laiptinė galėjo subyrėti kaip kortų namelis

Statinių priežiūros ekspertas Jurgis Ražaitis incidento vietoje žurnalistams aiškino, kad namo laiptinės aikštelės slenka nuo atramų. Paskutiniu metu, kaip matosi iš žymių, tas poslinkis padidėjo apie centimetrą.

„O prasidėjo viskas prieš keletą metų. Situacijos paūmėjimas gali būti susijęs su šalia vykdomais geležinkelio linijos („Rail Baltica“ – „Kas vyksta Kaune“) tiesimo darbais, kurie sukelia vibracijas, dėl jų deformacijos paintensyvėja“, – svarstė J. Ražaitis.

Anot jo, yra rizika, kad laiptų aikštelės nuo atramų visiškai nuslys. Tada griūtų visa laiptinė, o žmonėms kiltų pavojus. „Kas čia žino, kokiu intensyvumu tos aikštelės judės, bet paslinkus iki tam tikros ribos, aikštelės gali netikėtai griūti“, – paklausus, kokiame pavojuje žmonės gyveno iki šiol, sakė statinių priežiūros ekspertas.

Avarinės būklės pastate iš viso yra trys laiptinės. Įvertinus situaciją, vienos laiptinės gyventojams visam laikui grįžti į butus bus leista dar negreit, tuo metu žmonės iš kitų dviejų laiptinių jau sugrįžo į savo būstus.

Be pastogės neliks

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė „Kas vyksta Kaune“ apie 16.30 val. nurodė, kad sudarinėjamas sąrašas žmonių, kurie turi kur apsistoti, ir kurie neturi pastogės. Pastarieji bus išvežti į Birutės g. 29A esantį Moterų krizių centrą – šis pasiruošęs gyventojus priimti.

„Šiuo momentu užsiregistravo 9 asmenys, bet tai ne galutinis skaičius, kadangi žmonės dar tik grįžinėja po darbų. Dar ne visus tos laiptinės gyventojus matėme. Kitų dviejų laiptinių gyventojai jau grįžo į savo būstus“, – informavo R. Jančauskaitė.

Ji patikino, kad laikinojo žmonių apgyvendinimo klausimas, kad ir kiek užtruktų remontas, bus sprendžiamas, žmonės be pastogės tikrai neliks.

Po laikinų darbų – kapitalinis remontas

Namą administruojanti „Būsto valda“, teigė Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja, dabar rūpinasi, kad laiptinėje būtų atlikti sutvirtinimai. Tai atlikus, greičiausiai, rytoj žmonės bus laikinai įleisti į savo butus pasiimti būtiniausių daiktų.

„Po to ten gyventi nebus galima, bus ruošiamas projektas ir vykdomi sutvirtinimo darbai. Tik ekspertams patvirtinus, kad yra saugu, kauniečiai čia galės grįžti gyventi“, – portalo žurnalistams sakė R. Jančauskaitė.

Apie šį Biržiškų gatvėje esantį daugiabutį „Kas vyksta Kaune“ rašė dar 2015-ųjų rudenį. Jau tuomet per sienose žiojinčius plyšius vietomis matėsi laukas, tilpo pirštai. Namo konstrukcijas skersai išilgai išvagoję plyšiai skėtėsi nuo pirmo iki penkto aukšto.

Tas pats J. Ražaitis prieš kelerius metus dėstė, kad namas nenugrius, tačiau plyšiai gali plėstis toliau, mat pažeista namo konstrukcija. Specialisto tvirtinimu, plyšiai galėjo atsirasti dėl pirmame aukšte nelegaliai padaryto remonto, kurio metu išgriauta atraminė siena.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA