Teismas atsisakė lygtinai paleisti brutalaus nužudymo bendrininką | Kas vyksta Kaune

Teismas atsisakė lygtinai paleisti brutalaus nužudymo bendrininką

Asociatyvi / Kalėjimų departamento nuotr.

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai atsisakė tvirtinti Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nutarimą taikyti nuteistajam Virginijui Lukošiui lygtinį paleidimą neatlikus 1 metų 8 mėnesių 19 dienų laisvės atėmimo bausmės.

„Nuteistasis Virginijus Lukošius laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu vykdo individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones ir yra atlikęs įstatymo nustatytą paskirtos laisvės atėmimo bausmės dalį, kas sudaro formalų pagrindą svarstyti jo lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos klausimą. Atlikus nuteistojo nusikalstamo elgesio rizikos įvertinimą nustatyta, kad Virginijaus Lukošiaus nusikalstamo elgesio rizika – žema, tačiau ne tik šios, bet visos nustatytos aplinkybės turi sudaryti pagrindą manyti, kad nuteistasis laikysis įstatymų ir nenusikals.“ – rašoma teismo nutartyje.

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų pranešime spaudai primenama, kad Virginijus Lukošius Šiaulių apygardos teismo 2013 metais nuteistas (Lietuvos apeliacinis teismas laisvės atėmimo bausmę sušvelnino iki 7 metų 6 mėnesių) už tai, kad kartu su savo broliu padėjo savo dėdei, kuris bylos nagrinėjimo metu buvo miręs, tyčia nužudyti R. R.

2011 m. rudenį, nuteistasis Virginijus Lukošius, jo brolis ir dėdė nuvežė R. R. prie Germanto ežero pakrantės, kur nuteistojo dėdė jėga ištraukė R. R. iš automobilio ir sudavė jam daugybinius smūgius rankomis ir kojomis į įvairias kūno vietas, smaugė, daužė jį metaliniu raktu, vėliau atvežtu kastuvu sudavė ant žemės gulinčiam R. R. smūgius į galvos, krūtinės bei kaklo sritis.

Nuteistasis Virginijus Lukošius kartu su dėde po padaryto nusikaltimo nužudytojo galvą paslėpė miške atskirai nuo nužudytojo kūno.

Nagrinėjant bylą teisme nuteistasis V. Lukošius sakė, jog dėdei nepadėjo nužudyti R. R., bet prisipažino, kad netiesiogiai prisidėjo prie nusikaltimo ir atsiradusių pasekmių.

Teismas pažymėjo, jog nuteistasis laisvės atėmimo bausmę atlieka už labai sunkaus nusikaltimo, įvykdyto bendrininkų grupėje ir sukėlusio negrįžtamas pasekmes – žmogaus mirtį, padarymą.

Nuteistasis anksčiau ne kartą teistas, jam taikytos su laisvės atėmimu nesusijusios bausmės, tačiau tai įtakos nuteistojo elgesiui nepadarė, nuteistasis ir toliau darė nusikaltimus, kas rodo jo pavojingumą visuomenei, polinkį nusikalsti, paskutinis nusikaltimas įvykdytas pasidavus kriminalinio kompaniono (dėdės) įtakai.

Teismas nutartyje taip pat atkreipė dėmesį, kad stebimi ir tam tikri teigiami nuteistojo V. Lukošiaus elgesio pokyčiai – Virginijus Lukošius laisvės atėmimo bausmę atlieka lengvosios grupės sąlygomis, laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu drausmine tvarka nebaustas, vienuolika kartų skatintas, jam nuo 2017 m. suteikta teisė vykti be sargybos arba palydos už pataisos įstaigos teritorijos ribų, dirba, palaiko socialinius ryšius su artimaisiais, dengia teismo priteistą civilinį ieškinį.

Visos nuteistąjį Virginijų Lukošių charakterizuojančios aplinkybės teismo įvertintos sprendžiant, ar lygtinai paleistas iš pataisos įstaigos nuteistasis V. L. laikysis įstatymų ir nenusikals, nors šiuo metu nuteistasis V. Lukošius elgiasi tinkamai, jo nusikalstamo elgesio rizika žema, tačiau tai teismo dar neįtikino, kad nuteistasis Virginijus Lukošius jau pakankamai pasikeitė, laikysis įstatymų ir nebenusikals, dėl to lygtinis paleidimas iš pataisos namų nuteistajam netaikytas.

Nutartis per 7 dienas nuo nutarties nuorašo įteikimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA