Internetinio žaidimo kūrėjams gręsia atsakomybė už neapykantos kurstymą | Kas vyksta Kaune

Internetinio žaidimo kūrėjams gręsia atsakomybė už neapykantos kurstymą

BNS 2019/07/22 17:33
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Prokuratūra pirmadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo reklamuojant internetinį žaidimą, pranešė Generalinė prokuratūra. Kontroliuoti šį tyrimą pavesta Kauno apygardos prokuratūrai.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus Lietuvos žmogaus teisių centro (LŽTC) pranešimą, kad socialiniame tinkle „Facebook“ pastebėta internetinio žaidimo reklama, kuriai naudojamos nuotraukos su galbūt realiai egzistuojančių vaikų bei suaugusiųjų, priklausančių romų bendruomenei, veidais ir jų gyvenamosios aplinkos vaizdais.

„Nuotraukos kuria įspūdį, kad į jose užfiksuotus žmones taikomasi iš šaunamojo ginklo. LŽTC direktorės Birutės Sabatauskaitės pasirašytame pranešime nurodoma, kad tokie vaizdai ir jų platinimas skatina smurtą, patyčias, panieką ir diskriminaciją tautybės pagrindu, ką, B. Sabatauskaitės nuomone, liudija ir išplatintus vaizdus lydintys komentarai“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Kontroliuoti bei organizuoti šį ikiteisminį tyrimą pavesta Kauno apygardos prokuratūrai.

Už neapykantos kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

O už viešą kurstymą smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.​

Kaip BNS sakė LŽTC direktorė Birutė Sabatauskaitė, gangsteriai.lt yra kompiuterinis žaidimas, o šio žaidimo reklamoje pavaizduotas nutaikytas ginklas į tam tikrus realius žmones.

„Mūsų nuomone, tai yra smarkiai neetiška, pažeidžia žmonių orumą. Nekalbu apie tai, kad nelegaliai panaudotas atvaizdas, neturint žmogaus sutikimo. Mano žiniomis, kai kurie asmenys jau yra mirę“, – sakė centro vadovė.

Anot jos, romų bendruomenės atstovai jaučiasi įbauginti.

„Nuo šių metų liepos 19 dienos buvo platinami penki-šeši skirtingi paveiksliukai. Juose buvo parašyta žaiskite „čigonų tabore“, – kalbėjo B. Sabatauskaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA