G. Nausėda įvardijo, kurie ministrai turi likti pareigose | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda įvardijo, kurie ministrai turi likti pareigose

BNS 2019/07/19 14:27

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina atnaujintoje Vyriausybėje palikti krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį, finansų ministrą Vilių Šapoką, ekonomikos ir inovacijų ministrą Virginijų Sinkevičių bei užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių.

„Prezidentas paminėjo keletą ministrų, kurių darbą vertina ypatingai gerai ir tikisi, kad jie galės išlikti ir dabar formuojamoje Vyriausybėje ir galės dirbti iki pat Seimo rinkimų“, – po šalies vadovo susitikimo su valdančiųjų partijų lyderiais penktadienį žurnalistams sakė prezidento patarėjas Povilas Mačiulis.

„Tai yra ponas Karoblis, ponas Šapoka ir ponas Sinkevičius. Tai yra ministrai, kurių darbas prezidentui paliko tikrai gerą įspūdį“, – teigė jis. P. Mačiulis vėliau pridūrė, kad prezidentas tikisi, jog galės dirbti su L. Linkevičiumi.

Vyriausybės sudėtis atnaujinama dėl naujos koalicijos sutarus „valstiečiams“, „socialdarbiečiams“, „tvarkiečiams“ ir Lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškai šeimų sąjungai bei premjerui Sauliui Skverneliui grąžinus įgaliojimus praėjusią savaitę prisiekusiam G. Nausėdai. Pasak prezidento patarėjo, skiriant ministrus bus svarbus ne jų lojalumas partijai, o dalykinės savybės, reputacija ir atsakomybė.

Prieš inauguraciją G. Nausėda abejojo dėl socialinės apsaugos ir darbo bei žemės ūkio ministrų veiklos. Žemės ūkio ministras pasikeis, šią poziciją atidavus „socialdarbiečiams“. Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui klausimų tik daugėja, teigė P. Mačiulis. „Aš manau, kad jeigu jis bus teikiamas į ministrus, per susitikimą su prezidentu tie klausimai tikrai bus liečiami“, – kalbėjo patarėjas. Pasak jo, prezidentas kol kas „nėra parodęs raudonų kortelių“ nė vienam ministrui, bet susitikimo su valdančiųjų partijų lyderiais aptarė problemas atskirose ministerijose.

„Tvarkiečiai“ nori kitos ministerijos

R. Karobliui likus krašto apsaugos ministru, „Tvarka ir teisingumas“ sieks gauti naują ministro portfelį. Šiuo metu „valstiečiai“ formaliai kontroliuoja 12 iš 14 ministerijų veiklą, dar du portfelius turi „socialdarbiečiai“. Pagal naują sutartį, koalicijos partneriams iš viso priklauso penkios ministerijos. „Socialdarbiečiams“ atiteko Užsienio reikalų ministerija ir Žemės ūkio ministerija, Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga gavo susisiekimo ir vidaus reikalų ministrų portfelius, o „tvarkiečiai“ – krašto apsaugos ministro poziciją.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiai tvirtino, kad R. Karoblio skyrimas neleis „tvarkiečiams“ turėti tikro savo atstovo Vyriausybėje. „Mes turime rasti (naują) sritį, kuri atiteks „Tvarkos ir teisingumo“ partijai“, – kalbėjo „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Tvarka ir teisingumas“ norėtų nešti pilną atsakomybę už vieną kokią nors ministeriją, kad prieš rinkimus galėtumėme aiškiai pasakyti, ką mes padarėme, kiek mes padarėme“, – tvirtino „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas tvirtino manantis, kad prezidentas žemės ūkio ministru patvirtins jų atstovą, parlamentarą Andrių Palionį. Jis taip pat džiaugėsi, kad G. Nausėda supranta partijų reikšmę demokratijai. „Tikrai turime naują prezidentą su visiškai kitokiu požiūriu, labai demokratišku. Pasiilgau šito“, – teigė G. Kirkilas. Pasak jo, užsienio reikalų ministru partija vėl siūlys L. Linkevičių.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis dar neatskleidžia, ką siūlys susisiekimo ir vidaus reikalų ministrais. „Esame partija stipri, turime daug skirtingų žmonių, kurie ne kartą ėjo aukštas pareigas ir, svarbiausia, yra sąžiningi“, – sakė politikas.

G. Nausėda ketvirtadienį Vyriausybės formavimą aptarė su ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu.

Seimas dėl pasitikėjimo premjeru balsuos kitą savaitę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA