Ministro A. Verygos pažadas medikams – nuo rugsėjo atlyginimai didės | Kas vyksta Kaune

Ministro A. Verygos pažadas medikams – nuo rugsėjo atlyginimai didės

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tęsi 2017 metais medikų bendruomenei duotą pažadą ir toliau didina jų darbo užmokesčio fondą. Kaip teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai, tuo tikslu padidinti sveikatos priežiūros paslaugų įkainiai ir tam skirta papildomai 41,5 mln. eurų. Tai leis užtikrinti, kad gydytojų ir slaugytojų darbo užmokesčio fondas nuo rugsėjo 1 dienos didės vidutiniškai 15 procentų.

Tai trečiasis etapas didinant medikams algas. Pagal su medikų profsąjungomis pasirašytą susitarimą, kitų metų II pusmetį gydytojų vidutinis darbo užmokestis turi pasiekti 3250 eurų, o slaugytojų – 1625 eurus.

Papildomos lėšos numatytos sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymuose, kuriais didinami paslaugų įkainiai.

Ministro A. Verygos teigimu, skirdami papildomą finansavimą tęsime medikų bendruomenei duotus pažadus ir dedame maksimalias pastangas, kad medikų ir slaugytojų algos ir toliau didėtų. Na, o kiek realiai didės jų atlyginimai, priklauso tik nuo gydymo įstaigų vadovų ir jų atsakingumo bei noro didinti savo darbuotojams darbo užmokestį.

„Mes pakėlėme paslaugų įkainius ir skyrėme tam papildomų lėšų. Tad tikimės, kad šiemet, kaip ir pernai, gydymo įstaigos operatyviai reaguos į galimybę vėl didinti medikams atlyginimus. Pernai tokiu būdu – padidinus paslaugų įkainius – gydymo įstaigos ne tik visus papildomai mūsų skirtus 100 milijonų eurų išmokėjo medikams, bet dar papildomai rado tam apie 1 mln. eurų vidinių resursų. Tai puikus bendradarbiavimo pavyzdys, siekiant užtikrinti sklandų medikų algų augimą“, – sako ministras A. Veryga.

Tad ministras A. Veryga kviečia gydymo įstaigų vadovus bei savivaldybes, kurios yra daugelio mūsų šalies gydymo įstaigų steigėjos, elgtis socialiai atsakingai – tikslingai naudoti ne tik Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) skirtas lėšas medikų algoms didinti, bet ir ieškoti būdų veiklai efektyvinti. Tik taip galime pasiekti dar sklandesnio medikų algų didėjimo, kad jos vis labiau artėtų prie europietiškų dydžių.

„Šis, jau trečiasis, darbo užmokesčio fondo didinimas šią kadenciją yra ilgalaikio nuolatinio ir efektyvaus valstybės institucijų bendradarbiavimo su medikų profesinėmis sąjungomis rezultatas. Tai vienas iš veiksnių, gerinančių medikų darbo sąlygas, didinančių jų pasitikėjimą valstybe bei lemiančių mažesnę specialistų emigraciją. Laikysimės prieš dvejus metus pasiekto susitarimo ir toliau dėsime visas pastangas, kad įvykdytume tai, kas sutarta“, – sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Praėjusiais metais gydytojų atlyginimas didėjo vidutiniškai 20 proc., o slaugytojų – vidutiniškai 23 proc. Vidutiniškai po 8 proc. kasmet medikų atlyginimai didėjo ir 2016-2017 metais.

Praėjusiais metais didėjo ir gydytojų rezidentų algos. Tam papildomai buvo skirta 1,4 mln. eurų. Nuo sausio mėnesio jaunesniojo rezidento alga didėjo nuo 391,5 Eur iki 463,75 Eur, o vyresniojo rezidento alga – nuo 495,9 Eur iki 530 Eur (su darbdavio socialinio draudimo įmokomis: jaunesniojo – 614,84 Eur, vyresniojo – 702,67 Eur). Šiemet stipendijai tapus dalimi medikų rezidentų atlyginimo, jaunesniųjų rezidentų vidutinis darbo užmokestis su darbdavio socialinio draudimo įmokomis yra 1345,67 Eur., o vyresniųjų rezidentų – 1434,20 Eur.

Sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės teigimu, dar viena galimybė gydytojams gauti didesnį darbo užmokestį – skatinamieji priedai už kai kurias teikiamas paslaugas. Pavyzdžiui, kraujo tyrimus tam tikroms pacientų grupėms, ankstyvąją piktybinių navikų diagnostiką, neįgaliųjų sveikatos priežiūrą ir pan.

„Nuo rugsėjo 1 dienos skatinamieji priedai bus mokami už dar vieną sveikatos priežiūros paslaugą. Siekiant, kad autizmo spektro sutrikimas vaikams būtų diagnozuotas kuo anksčiau ir kuo skubiau būtų teikiama profesionali pagalba, medikai bus finansiškai skatinami profilaktinio sveikatos tikrinimo metu atlikti ankstyvojo, t. y., nuo gimimo iki 4 metų, amžiaus vaikų psichomotorinės raidos tikrinimą“, – sako viceministrė L. Jaruševičienė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA