Sparčiai populiarėjanti programėlė kelia riziką dėl asmens duomenų | Kas vyksta Kaune

Sparčiai populiarėjanti programėlė kelia riziką dėl asmens duomenų

BNS 2019/07/18 13:09
R. Tenio nuotr.

Sparčiai išpopuliarėjusi programėlė „FaceApp“, leidžianti vartotojams pasendinti savo atvaizdą, kelia rizikų dėl asmens duomenų naudojimo. Perspėjimą parsisiuntusiems programėlę siunčią už kibernetinį saugumą atsakingi Lietuvos Vyriausybės atstovai.

Anot krašto apsaugos viceministro Edvino Kerzos, vartotojai turi suprasti, kad atvaizdas yra apdorojamas ne telefone – duomenys yra siunčiami į nutolusią tarnybinę stotį, kur vykdomi pakeitimai ir tada telefone atvaizduojami sendinimo pokyčiai.

Jo teigimu, tai kelia rizikų, kad neteisėtai gali būti panaudojami ir biometriniai duomenys, ir iš socialinių tinklų sukaupta informacija apie vartotojų elgseną.

„Jūsų vienas iš svarbiausių biometrinių duomenų – veidas, akys, bruožai – iškeliauja iš už jūsų telefono į nežinomus debesis, kur jie bebūtų. Jeigu jūs naudojate veido atpažinimą išmaniesiems įrenginiams atrakinti, apsaugos sistemose, vadinasi, yra rizikos, kad galite atiduoti šiuos duomenis piktavaliams“, – BNS sakė E. Kerza.

„Šios dienos žiniomis, nėra galimybės patikrinti, kaip tas paslaugos tiekėjas tvarkosi su jūsų duomenimis – ar jis tinkamai juos kaupia, ar jis atitinka duomenų apsaugos reglamento nuostatus, ar neteisėtais būdais perparduoda, prieidamas prie jūsų socialinių tinklų, jūsų elgseną, įpročius, pomėgius, kas automatiškai jiems kuria verslo galimybes, o jums kelia rizikas dėl duomenų apsaugos“,– kalbėjo viceministras.

Rusijoje sukurta programėlė „FaceApp“ sulaukė griežtos kritikos ir Jungtinėse Valstijose. Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) kreipėsi į FTB ir JAV vartotojų teisių agentūrą – Federalinę prekybos komisiją (FTC) – „ištirti grėsmes nacionaliniam saugumui ir privatumui“, susijusias su „FaceApp“, sukurtos vienos Sankt Peterburge įsikūrusios bendrovės.

„FaceApp“ rezidavimas Rusijoje kelia klausimų, kaip ir kada bendrovė suteikia prieigą prie JAV piliečių duomenų trečiosioms šalims, potencialiai įskaitant užsienio vyriausybes“, – sakoma Niujorko valstijai atstovaujančio senatoriaus laiške Federaliniam tyrimų biurui.

„Būtų labai neramu, jeigu jautri asmeninė informacija apie JAV piliečius būtų perduodama priešiškai užsienio valstybei, aktyviai užsiimančiais priešiškais kibernetiniais veiksmais apie Jungtines Valstijas“, – pridūrė jis.

Ch. Schumeras – ne vienintelis susirūpinęs Demokratų partijos narys. Kaip rašo dienraštis „The Washington Post“, partijos Nacionalinis komitetas perspėjo pirminių rinkimų, rengiamų prieš 2020 metų prezidento rinkimus, organizatorius „nedelsiant išsitrinti šią programėlę“.

Šiuo metu ši programėlė yra populiariausia tarp nemokamų programėlių, kurias galima parsisiųsti per platformą „Google Play“. Ji turi daugiau kaip 100 mln. vartotojų ir yra sudominusi kai kurias garsenybes, tokias kaip muzikos superžvaigždė Drake’as (Dreikas) ir NBA čempionas Stephenas Curry (Stefenas Karis).

Ji sulaukė daug dėmesio ir Lietuvoje, o socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje pastarosiomis dienomis ėmė mirgėti „pasendintų“ šalies politikos ir pramogų pasaulio garsenybių nuotraukos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA