Baltarusija: galimybių kelti Neries vandens lygį Lietuvoje nėra | Kas vyksta Kaune

Baltarusija: galimybių kelti Neries vandens lygį Lietuvoje nėra

BNS 2019/07/17 15:27
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Baltarusija negalės padėti Lietuvai atstatyti kritiškai nusekusios Neries vandens lygio, teigiama oficialiame šios šalies Gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos atsakyme.

„Mažiausias leistinas išleidimas į Vilijos vandens saugyklos apatinį bjefą yra 6,9 kubiniai metrai per sekundę, o faktinis eikvojimas šių metų birželį ir liepą buvo 8 kubiniai metrai. Esamomis sąlygomis padidinti iš Vilijos vandens saugyklos išleidžiamo vandens tūrį be neigiamų padarinių Baltarusijai neįmanoma“, – rašoma BNS turimame dokumente.

Aplinkos ministerijai skirtame rašte teigiama, kad nors nedidelis kritulių kiekis bei karščiai paveikė ir Baltarusijoje tekančios Neries (Vilijos) vandens lygį, „anomalinių“ pokyčių šalies vandens matavimo stotyse birželį ir liepą nebuvo užfiksuota.

Atsakyme rašoma, kad Michališkių vandens matavimo stotyje birželį vandens lygis svyravo nuo 76 iki 53 centimetrų, kai minimalus daugiametis yra 53 centimetrai.

Liepą vandens lygis šioje stotyje svyravo nuo 56 iki 51 centimetro, kai minimalus daugiametis yra 51 centimetras.

Oficialiai baltarusiai teigia, kad vandens lygio sumažėjimas Neryje yra „susiklosčiusių klimato sąlygų priežastis“.

Į Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministeriją liepos pradžioje kreipėsi aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Jis prašė padėti atstatyti dėl sausros kritiškai nukritusį vandens lygį, taip pat klausė, ar šalyje buvo vykdoma kokia nors veikla, dėl kurios, vyraujant sausringiems orams, vandens lygis galėjo kritiškai sumažėti.

Lietuvoje pirmadienį buvo atšaukta liepos pradžioje nacionaliniu mastu paskelbta hidrologinė sausra.

Naujausiais duomenimis, Neries vandens debitas Vilniuje šiuo metu yra keliais kubiniais metrais didesnis už gamtosauginį, tad šiek tiek pakilęs ir vandens lygis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA