Sutvarkyta dar viena vaizdinga vieta Kauno marių pakrantėje | Kas vyksta Kaune

Sutvarkyta dar viena vaizdinga vieta Kauno marių pakrantėje

Kauno marių regioninio parko nuotr.

Vaišvydavos gyvenvietėje (Samylų sen.), kairiajame Kauno marių krante, visu grožiu atsivėrė Pakalniškių piliakalnis, kurio sutvarkymo projektą įgyvendino Kauno marių regioninio parko direkcija.

Kaip teigiama Kauno rajono savivaldybės pranešime spaudai, darbai atlikti įgyvendinant Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (II)“, finansuojamą iš 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos.

Sutvarkymo darbus pagal architekto Aurimo Vengrio projektą atliko VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo darbai“.

Pakalniškių piliakalnio su priešpiliu ir gyvenviete teritorijoje įrengti nauji mediniai ir akmeniniai laiptai, pėsčiųjų takai, apžvalgos aikštelės. Taip pat pastatyti nauji suolai, informaciniai ženklai, rodyklės, riboženkliai, piliakalnio aikštelės užtvaras. Šių statinių vietose atlikti detalieji archeologiniai tyrimai.

Pakalniškių piliakalnis yra Kauno rajone, Vaišvydavos kaime, į rytus nuo dabartinės Zuikinės. Pasiekiamas iš Vaišvydavos Didžiosios g. (apie 300 m). Piliakalnis buvo supiltas netoli buvusio Pakalniškių kaimo kuris, pastačius Kauno hidroelektrinę, atsidūrė marių dugne.

Padavimas pasakoja, kad ant piliakalnio buvusi valdovo Vaišvydo medinė pilis. Kartą, padedant išdavikams, priešai pilį sugriovė iki pamatų ir po to ji nebebuvo atstatyta.

Iki 1958 m. piliakalnio papėdėje buvo Pakalniškių kaimas, vėliau iškraustytas dėl Kauno HE statybos. Ant piliakalnio išlikusios I pasaulinio karo apkasų liekanos.

Lankytojams, atvykusiems į Vaišvydavą automobiliu, patartina transporto priemonę palikti prie prekybos centro „Maxima“ ir iki Pakalniškių piliakalnio, kuris yra kitoje gatvės pusėje, nueiti pėsčiomis. Taip pat galite atvykti visuomeniniu transportu – iki Vaišvydavos važiuoja 46 autobusas, išlipti Garšvės arba Piliuonos g.

Kauno rajono savivaldybės užsakymu pernai buvo kompleksiškai sutvarkytas Ringaudų seniūnijoje esantis Pyplių piliakalnis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA