Užkrėsta vištiena pasiekė Kauno darželius: tarp mažylių plinta bakterinė infekcija | Kas vyksta Kaune

Užkrėsta vištiena pasiekė Kauno darželius: tarp mažylių plinta bakterinė infekcija

delfi.lt 2019/07/15 15:49
DELFI, R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Į Lietuvą plūsta užkrėsta lenkiška vištiena. Vien per pirmą pusmetį inspektoriai aptiko 90 tonų užkrėstos paukštienos, du kartus daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Negana to, dėl šios netinkamos lenkiškos produkcijos, Kauno ir Šiaulių vaikų darželių mažyliai užkrėsti salmonelioze, skelbė LNK žinios.

LNK žinių reportaže kalbama, kad šiais metais Kauno ir Šiaulių vaikų lopšeliuose–darželiuose fiksuoti apsinuodijimai maistu. Po tyrimo buvo nustatyta, kad į darželius pateko salmonelėmis užkrėsta lenkiška paukštiena. Ji užplūdo visą Europą, todėl ne išimtis ir Lietuva.

„Pernai mes uždraudėme 112 tonų nesaugios lenkiškos paukštienos per visus 2018 metus. Tuo tarpu šiemet, per šį pirmą pusmetį, jau uždrausta daugiau kaip 90 tonų nesaugios lenkiškos vištienos“, – komentavo vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Vilija Rudokaitė.

Anot inspektorės, lenkiška produkcija sudaro net 75 proc. įvežamos į šalį paukštienos. Kita paukštiena patenka iš Olandijos, Latvijos, Suomijos ir Danijos, tačiau šių šalių vištiena saugi.

„Mes kalbame apie šviežią paukštieną arba šaldytą, bet ne apie gaminius. Nes gaminiai jau būna termiškai apdoroti. Bet šviežioje paukštienoje – blauzdelės, šlaunelės, sparneliai, visas viščiukas broileris arba šaldyta produkcija, šioje produkcijoje aptinkama salmonelė“, – teigė V. Rudokaitė.

Reportaže pateikiama vaizdo medžiaga, kaip teigiama, iš vienos Lenkijos paukščių fermos, kur paliegęs viščiukas yra užtrankomas. Teigiama, kad vėliau tokia produkcija ir atsiduria ant prekystalio.

Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas Vytautas Tėvelis sako, kad per penkerius metus lenkai paukštienos pardavimus išaugino du kartus ir yra didžiausi pardavėjai Europoje, tačiau su higiena jiems susitvarkyti nepavyksta.

„Toks spartus augimas, galbūt žmonės tiesiog nespėja įsisavinti tos aukštos darbo kultūros, tų metodų, nes čia smulkmenų negali būti. Paprasčiausia smulkmena po to atslepia produkto kokybei. Vartotojas gal ne visada pasižiūri kilmę. Va lietuviška produkcija, kad būtų salmonelė, aš neprisimenu“, – komentavo jis.

Į Lietuvą iš Lenkijos paukštiena patenka per didmenininkus. Būtent jie viščiukus ar jų dalis parduoda smulkiesiems prekeiviams, sako inspektoriai. O dėl augančio užkrėstos paukštienos importo itin sugriežtinta lenkiškos produkcijos kontrolė.

„Veterinarinė tikrina, be abejo. Mes taip negalime pardavinėti. (O kiek jau metų prekiaujate lenkiška produkcija? – žurnalistė). Kad dešimt metų tai tikrai, kiek aš žinau būtent šioje parduotuvėje“, – LNK žinioms sakė pardavėja Inga.

Maisto inspektoriai sako, kad prekeiviams taisyklės griežtos. Turi būti nurodyta, kokios šalies produkcija yra prekiaujama, galiojimo terminas, o vartotojai patys turi stebėti, ar vištiena nepakeitusi spalvos, ar neturi nemalonaus kvapo.

Dalis LNK žurnalistės kalbintų gyventojų teigė, kad renkasi tik lietuvišką, tačiau kita dalis tvirtino, kad pirkdami vištieną neklausia iš kur ji arba pasirenka lenkišką, nes ši pigesnė. Daugiau nei 80 tonų užkrėstos lenkiškos vištienos sunaikinta, o ją įvežusioms įmonėms paskirtos baudos.

VMVT duomenimis, šiais metais Kauno ir Šiaulių vaikų lopšeliuose–darželiuose fiksuoti du apsinuodijimo maistu protrūkiai, kurie kilo dėl iš nesaugios lenkiškos vištienos ruoštų patiekalų. Protrūkių metu salmonelioze iš viso susirgo 18 vaikų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA