Populiariausios specialybės aukšto darbo užmokesčio negarantuoja | Kas vyksta Kaune

Populiariausios specialybės aukšto darbo užmokesčio negarantuoja

BNS 2019/07/14 19:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėjus pusei metų nuo mokslų baigimo, absolventų atlyginimai svyruoja nuo 370 iki pusantro tūkstančio eurų, rodo naujausias tyrimas. Tačiau besirenkantieji populiariausias studijas – teisės, verslo, psichologijos ar kitas, nebūtinai turėtų tikėtis didžiausių uždarbių.

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) atliktame tyrime teigiama, kad praėjus pusmečiui nuo studijų baigimo universitete šešių studijų krypčių absolventai gauna daugiau nei tūkstančio eurų atlyginimą.

Tirti abiturientų studijų pasirinkimai, 2017 metų absolventų pajamos ir įsidarbinimas į aukštos kvalifikacijos darbus praėjus šešiems mėnesiams po studijų pabaigos.

Didžiausias pajamas gauna programų sistemų (vidutiniškai 1455 eurai), gamtos išteklių technologijų (1198 eurai), informacijos sistemų (1153 eurai), informatikos (1152 eurai), suaugusiųjų pedagogikos (1065 eurai) ir visuomenės saugumo (1061 euras) studijas baigę studentai.

„Iš visų didžiausias pajamas gaunančių krypčių galima išskirti informacinių technologijų studijų kryptis, kurių absolventai ne tik gauna aukštas vidutines pajamas netrukus po studijų baigimo, tačiau ir įsidarbina į aukštos kvalifikacijos reikalaujančius darbus. Tuo metu inžinerijos studijų absolventai, nors praėjus pusmečiui nuo studijų baigimo ir uždirba didesnes pajamas nei šalies vidurkis, tačiau rečiau dirba darbuose, kuriems reikia aukštojo išsilavinimo“, – sakė MOSTA Studijų politikos ir karjeros analizės skyriaus vadovas Gintautas Jakštas.

Jo manymu taip yra todėl, kad pramonėje trūksta kvalifikuotų darbininkų, kuriuos turėtų ruošti profesinės mokyklos. Tai tampa problema, nes darbuotojai negali realizuoti savo žinių, o darbdaviai turi juos specialiai apmokyti.

Populiariausios universitetinių studijų kryptys yra teisė, verslas, programų sistemos, filologija, statybos inžinerija, psichologija, informatikos inžinerija, komunikacija, ekonomika ir pedagogika. Jas baigusių absolventų atlyginimai svyruoja nuo 595 iki 1455 eurų.

Mažiausiai uždirba psichologai – vidutiniškai 595 eurus, o teisę baigusieji startuoja nuo vidutiniškai 852 eurų uždarbio.

Universitetų ir kolegijų absolventų pirmieji uždarbiai – panašūs

MOSTA tyrimas rodo, kad universitetą baigę absolventai gauna nuo 370 iki pusantro tūkstančio eurų, o kolegijų absolventų atlyginimai svyruoja nuo mažiau nei 400 iki 1300 eurų.

Populiariausių kolegijų studijų atlyginimai svyruoja nuo 519 iki 844 eurų. Populiariausias, verslo, studijas baigę absolventai uždirba vidutiniškai apie 690 eurų, socialinį darbą baigusieji – 610 eurų.

Tarp kolegijų absolventų didesnes nei tūkstančio eurų pajamas gauna keturių studijų krypčių absolventai: programų sistemų (vidutiniškai 1358 eurai), mechanikos inžinerijos (1055 eurai), jūrų inžinerijos (1004 eurai) ir energetikos inžinerijos (1000 eurų).

Tačiau tik trijų iš dešimties didžiausias pajamas gaunančių absolventų studijų krypčių patenka tarp dešimties populiariausių – tai statybos inžinerija, elektronikos ir elektros inžinerija bei informatikos inžinerija.

Populiariausios studijų kryptys kolegijose yra verslas, slauga ir akušerija, vadyba, statybos inžinerija, elektronikos ir elektros inžinerija, transporto inžinerija, socialinis darbas, informatikos inžinerija, reabilitacija ir pedagogika.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA