Nemokami užsiėmimai moksleiviams – puiki alternatyva vasarojantiems mieste | Kas vyksta Kaune

Nemokami užsiėmimai moksleiviams – puiki alternatyva vasarojantiems mieste

Organizatorių nuotr.

Vasarai ritantis į antrą pusę, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro inicijuotų nemokamų treniruočių moksleiviams pirmasis sezonas uždarytas. Intensyvius bokso bei funkcinius užsiėmimus jauniesiems kauniečiams vedę Herkus Lukošiūnas ir Lukas Dimidas pasakoja, kad į treniruotes vaikai ėjo noriai, o šitokio laisvalaikio nauda neabejotina.

Į boksą pareigingiau vaikščiojo merginos

Visgi bokso treneris pastebi, kad iš pradžių moksleivius sudominti sportu nėra paprasta, jaunuoliai labiau nori eiti prie vandens, būti su draugais kiemuose, bet Kalniečių parke vykusiose treniruotėse sportuoti susirenkantis jaunimas, anot H. Lukošiūno, buvo paklusnus.

„Man buvo keista, kad jie labai drausmingi, nėra jokių pašalinių garsų, nekalba tarpusavy, klauso, ir jiems įdomu yra. Su tais jaunuoliais, kurie atėjo, buvo smagu dirbti“, – šypsosi kovotojas.

Vaikų į nemokamas treniruotes susirinkdavo skirtingai, vidutiniškai vienu metu sportuodavo apie 20 moksleivių. Paklausus, merginų ar jaunikaičių buvo daugiau,, H. Lukošiūnas drąsiai rėžė, kad aktyvesnės pirmosios.

„Vaikinams irgi įdomu, bet jie ne taip reguliariai lankė kaip merginos . Merginos buvo nuoseklesnės ir ateidavo į visas treniruotes. Tas jaunimas, kurį mačiau, labai drausmingas ir imlus – greitai susigaudo“, – susirinkdavusius į valandos trukmės užsiėmimus skaičiuoja treneris.

Bokso treniruotėse jaunuoliai pasikeičia iš esmės

Pats boksu užsiiminėjantis nuo vaikystės, H. Lukošiūnas sako, kad sportas ugdo asmenines savybes: įgauni discipliną, gyvenime tampi labiau koncentruotas, šaltesnio mąstymo, gebi lengviau susikaupti, susigaudyti stresinėse situacijose, bendrauti su kitais žmonėmis.

„Dingsta kompleksai, žmonės ima savimi pasitikėti, tampa tvirtesni ir visai kitos nuotaikos. Esu ne tik šiame projekte dirbęs, bet ir pats turiu savo jaunimo grupę, kai kurie ateina savimi nepasitikintys, nedrąsūs, bet kai sportuoja, jiems viskas susitvarko. Esu girdėjęs, kad netgi tėvų labiau klausyt pradėjo. Nežinau, ką šitas sportas galėtų duoti neigiamo, jis duoda tik teigiamus dalykus“, – bokso privalumus vardija užsiėmimų vadovas.

Kai kurie funkcines treniruotes nė negirdėję

Funkcinių treniruočių trenerio Luko Dzimido teigimu, kitaip nei bokso treniruotėse aktyvesni buvo vaikinai, jiems greičiausiai funkcinė treniruotė asocijuojasi su vyriškumu, ištverme ir fiziniu pasirengimu. Bent jau mano treniruotėse daugiau vaikinų ateidavo“, – tokią tendenciją pastebi L. Dzimidas.

Pasak jo, buvo ir tokių vaikų, kurie dar buvo negirdėję tokių pavadinimų kaip funkcinė treniruotė ir neturėjo galimybės ją išbandyti, todėl džiaugiamės, galėdami įtraukti ir vaikus iš įvairiausių šeimų.

„Mokslo metai pasibaigę ir vaikai turi daugiau laisvo laiko, tad galėjo jį praleisti fiziškai aktyviai. Juk dauguma būrelių vasarą taip pat atostogauja ir, kai nebeina į mokyklą, vaikai negali sportuoti, tad šie užsiėmimai tapo puikia alternatyva“, – tvirtina L. Dzimidas.

Geriausi sąjungininkai – vanduo ir pavėsis

Nors moksleivių raumenų stiprinimo bokso pagrindais ir funkcinės treniruotės birželį vyko lauke, jų vadovai buvo dėmesingi ir per daug nenualino laikinųjų auklėtinių.

„Aš liepiau jaunimui būtinai neštis vandens, pats jo atsinešdavau, jeigu vaikai neturėtų. Visiems rekomendavau turėti ir kepures. Kalniečių parke yra nemažai medžių, tad kaitrios saulės nejautėme, juolab ir treniruotės vykdavo rytais “, – aiškina H. Lukošiūnas.

Esant reikalui, tarp pratimų darytos ilgesnės pauzės, kiek mažintas tempas, kad atsistatytų kvėpavimo sistema ir širdies ritmas. L. Dzimidas karštesnę dieną taip pat stengėsi mažinti krūvį, duoti daugiau statinių pratimų. Ąžuolyne, prie metimo sektoriaus, rinkdavęsis jo jaunųjų sportininkų būrys taip pat džiaugėsi brandžių medžių paunksme.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad fizinės veiklos Kauno moksleiviams nuo 14 metų šiemet pradėtos organizuoti birželio 3 d. iki liepos 5 dienos. Jaunuoliai galėjo rinktis iš raumenų stiprinimo bokso pagrindais, funkcinių, zumbos ir jogos treniruočių, kurios atitinkamai vyko Kalniečių, Ąžuolymo parkuose, Nemuno saloje ir Antakalnio parke.

Šios Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro inicijuotos veiklos finansuojamos iš Europos Sąjungos investicinių fondų lėšų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA