Valdžia finansiškai skatins įsivaikinti vyresnius vaikus | Kas vyksta Kaune

Valdžia finansiškai skatins įsivaikinti vyresnius vaikus

BNS 2019/07/13 16:14
DELFI.LT nuotr.

Vyresnius nei dvejų metų vaikus įsivaikinę tėvai, pasiėmę jo priežiūros atostogas, nuo kitų metų galės gauti tokias pat išmokas, kokios dabar mokamos už vaikus iki dvejų metų.

Tai numato šią savaitę Seimo priimtos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos. Šiuo metu tokiems įtėviams per mėnesį buvo mokama 304 eurų išmoka.

Tikimasi, kad nauja tvarka paskatins šeimas įsivaikinti ne tik kūdikius, bet ir vyresnius vaikus. Jų priežiūros atostogų dvejiems metams galės išeiti vienas iš tėvų.

Konservatorės Gintarės Skaistės teigimu, dabar vyresnio amžiaus vaikai Lietuvoje įvaikinami labai vangiai.

„Anksčiau buvo, kad jiems mokama išmoka yra nustatyta ne pagal jų darbo užmokestį, bet pagal tam tikrus dydžius ir kartais tai tiesiog neatliepdavo šeimos gyvenimo lūkesčių“, – Seime teigė G. Skaistė.

BNS Seimo narė tikino, kad nauja tvarka neturėtų skatinti piktnaudžiavimo.

„Kad tik tuos vaikus imtų. Gal ir yra tokia galimybė, bet niekas tų vyresnių vaikų neįsivaikina“, – tvirtino G. Skaistė.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį įvaikinta 18 vyresnių nei dvejų metų vaikų, o vyriausiam jų – septyneri. Pernai tokių vaikų įvaikinta 49, vyriausiam buvo 14 metų.

Dabar įsivaikinus bet kokio amžiaus vaiką, vienas įtėvių gali pasiimti dvejų metų jo priežiūros atostogas, tačiau jei įvaikinamas vyresnis nei dvejų metų vaikas, išmoka yra fiksuota ir siekia 8 bazines socialines išmokas – 304 eurus.

Šiuo metu iki dvejų metų vaiko priežiūros išmoka siekia 100 proc. atlyginimo, jei atostogos trunka vienerius metus, o jei dvejus – pirmaisiais metais ji siekia 70 proc., antraisiais – 40 proc. atlyginimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA