Ką pranašauja Septyni broliai: rekordinius karščius galime pamiršti | Kas vyksta Kaune

Ką pranašauja Septyni broliai: rekordinius karščius galime pamiršti

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Septyni broliai miegantys – liepos 10-ąją Lietuvoje nuo seno žinoma diena, pagal kurią vyresniosios kartos atstovai sprendžia, kokie orai dar laukia likusią vasaros pusę. Senovėje buvo tikima, kad, jei šią dieną be perstojo lyja, tai lietus lis ir dar septynias dienas, o gal net ir septynias savaites. Jei šią dieną iš viso nelyja, irgi nėra gerai, nes tai pranašauja sausros grėsmę. Manyta, kad tokiu atveju derlius bus mažas.

Prieš kelias dienas „DELFI dienos“ studijoje apsilankiusi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Izolda Marcinonienė taip pat užsiminė apie šią ypatingą dieną.

„Jie turėtų atsibusti apsiašaroję, nes prognozuojamas lietus. Pagal grafikus, bus labai lietingas periodas. Po liepos 10-osios sulauksime dar daugiau lietaus“, – tikino sinoptikė.

Etnologų teigimu, Septynių brolių miegančiųjų dienos pavadinimas kilęs iš legendos apie septynis brolius – tikėjimo kankinius, stačiusius šventovę Kijeve, o paskui užmigusius ir miegančius iki šiol. Tikėta, kad tie broliai turėję septynias Kristaus žymes ir galią nulemti vasaros orus.

„Tiesiog atsisuko srautai. Jeigu vyravo pietvakarių, pietų, tai šiuo metu atsisuko iš Vakarų, o vakaruose yra Atlanto vandenynas. Taip, jis yra šiltas, bet tai vis tik drėgnas oras, bet dabar oras yra toks, kaip ir priklausytų mūsų kontinentui. Pietuose yra dabar daug šilčiau, Ispanijoje jau yra 38 laipsniai karščio, Italijoje 39 laipsniai. Taip ir turi būti, nes ne pas mus Lietuvoje turi kaisti iki 37 laipsnių. Kad esame tokioje padėtyje, turėtume būti dėkingi Altantui. Kitaip sakant, pas mus atkeliauja ir karštis iš Pietų“, – staigius temperatūrų pokyčius taip pat aiškino I. Marcinonienė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, trečiadienį debesys sklaidytis neskubės. Įdienojus pragiedrulių atsiras visoje šalyje, tačiau jie bus reti ir neilgai trunkantys. Daugelyje rajonų kartkartėmis prapliups trumpi lietūs. Dažnesni ir gausesni jie numatomi rytinėje šalies dalyje, gali nugriaudėti perkūnija.

Diena prognozuojama vėsi, daugelyje rajonų vyraus 16–18 laipsnių šiluma ir tik vietomis, kur dažniau nušvis saulė, sušils iki 19–20 laipsnių. Taip pat bus juntamas nemalonus vidutinio stiprumo šiaurės vakarų, šiaurės vėjas.

Ketvirtadienio naktį trumpai palis jau tik pietiniuose ir rytiniuose rajonuose. Vėjas rims. Atsiradus daugiau pragiedrulių oras vės sparčiau. Šiaurės vakariniuose rajonuose temperatūra kris iki 8-10 laipsnių šilumos, likusioje šalies dalyje, kur debesys užsiliks ilgiau, vyraus 11–13 laipsnių.

Dieną trumpas lietus dar tikėtinas daugelyje rajonų, tačiau negausus. Saulė dažniau prasibraus pro debesis, todėl bus šiek tiek šilčiau – termometrai įdienojus rodys 17–22 laipsnius.

Penktadienio naktį vietomis, dieną daug kur trumpai palis. Dienos metu galima perkūnija. Temperatūra liks panaši į ketvirtadienio: naktį 7–12, dieną 16–21 laipsnis šilumos.

Populiariausių Kauno ir Lietuvos vandens telkinių bei upių temperatūrą galite sekti šiame „Kas vyksta Kaune“ puslapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA