Lietuvos kariuomenei Rukloje oficialiai perduotos modernios kovos mašinos „Vilkas“ | Kas vyksta Kaune

Lietuvos kariuomenei Rukloje oficialiai perduotos modernios kovos mašinos „Vilkas“

R. Tenio nuotr.

Antradienį Krašto apsaugos ministerija pakvietė į Ruklą iš arti apžiūrėti pirmųjų kovai parengtų pėstininkų mašinų „Vilkas“. Ministerijos, kariuomenės ir įrangos gamintojų atstovai papasakojo apie naujuosius pirkinius ir pademonstravo, kaip mašinos veikia.

Tiesa, Lietuvos didžiojo kunigaikščio (LDK) Algirdo mechanizuotajame pėstininkų batalione susirinkusiems žiniasklaidos atstovams „Vilko“ vidų fotografuoti ir filmuoti buvo draudžiama, kadangi čia sumontuota įranga yra su slaptumo žyma.

Simbolinio rakto perdavimo ceremonijoje dalyvavo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Jonas Vytautas Žukas, mašinas pagaminusios Vokietijos kompanijos ARTEC ir jas perkant tarpininkavusios organizacijos OCCAR atstovai. Po šių iškilmių buvo galima apžiūrėti „Boxer“ pagrindu pagamintas pėstininkų kovos mašinas (PKM), kariškiai pademonstravo tam tikras „Vilko“ funkcijas.

Naikina bet kokius šarvuotus taikinius ant žemės

J. V. Žukas pristatyme sakė, kad naujoji technika labai sustiprina skyriaus pajėgumą, karių transportavimas bus žymiai saugesnis. Tai ne sunkvežimis, ne M113, o šarvuotas transporteris, kovos mašina su labai geru pravažumu, gerais šarvais ir ginkluote. 88 skyriai Lietuvos kariuomenėje gauna tokią stiprią ugnies paramą ir naujas transporto priemones.

„Ji ne tik transportuoja karius iš vieno mūšio lauko į kitą, bet ir pati dalyvauja mūšyje. Tai didelis skirtumas. Lietuvos kariuomenė reikalavo, kad „Vilkas“ turėtų 30 mm pabūklą, praktiškai mušantį visus šarvus ir tankus, taip pat – kad turėtų prieštankinį raketinį kompleksą“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas. „Vilkų“ bokšteliai apginkluoti 30 mm patrankomis MK-44S ir prieštankinėmis raketomis „Spike LR“.

Jis pažymėjo, kad ši ginkluotė efektyvi iki 4 km atstumu, jos tikslumas virš 90 proc., tuo metu tankų šūvio nuotolis – iki 3 km, tik „Vilko“ raketų skaičius mažesnis. Šiaip ar taip, J. V. Žuko teigimu, tai yra lygiavertė kovos mašina, galinti stoti į kovą su bet kokiais šarvuotais priešininko kovos vienetais.

„Kalbant apie kariuomenės modernizavimo programą, yra labai aiškus planas, numatyti metai. Viskas priklauso nuo politinių partijų susitarimo, ar bus laikomasi to finansavimo, kuris numatytas. Jeigu bus laikomasi, projektai artimiausioje ateityje bus realizuoti. Kariuomenės modernizavimas – mūsų aukščiausias prioritetas. Tai yra karys, jo saugumas ir galėjimas veikti lygiai su partneriais mūšio lauke bei turėti ugnies atsvarą potencialių priešininkų galiai“, – kariuomenės atsinaujinimą komentavo J. V. Žukas.

Pirmųjų mašinų pristatymas, tiesa, kiek vėlavo. Taip iš esmės, anot J. V. Žuko, nutiko dėl to, kad Lietuvą pasiekusios mašinos nėra serijinio, o visiškai naujo modelio, kadangi kariuomenės rinkosi bokštelį. „Tokios versijos, kokią turime dabar, jokiose kitose NATO šalyse nėra. Kitos valstybės žiūri, vertina, ir galvoja savo ginkluotei taip pat pasirinkti tokią versiją, kokią turime mes. Tai visiškai naujas lietuviškas variantas, kuo labai didžiuojamės“, – džiaugėsi Lietuvos kariuomenės vadas.

Modernios ginkluotės trūksta

R. Karoblis minėjo, kad tai didelis indėlis į Lietuvos kariuomenės modernizavimą, kas yra vienas iš prioritetų. „Sustiprinama kariuomenės galia, aišku, projektas susijęs su dviem batalionais, turime judėti link mūsų batalionų atitikimo NATO standartams. Esu patenkintas tuo, kad šis pirkinys, pajėgumas prisidės prie Lietuvos saugumo keliems dešimtmečiams“, – sakė krašto apsaugos ministras.

88 kovinės ir 3 mokomosios mašinos, nurodė R. Karoblis, atsiėjo virš 380 mln. eurų biudžeto lėšų, tačiau kokybės, kovinės galios ir kainos santykis esą tikrai geras. Moderni ginkluotė, pabrėžė ministras, nėra pigi, šis projektas vienas iš kelių pirmųjų. Taip pat baigiamas savaeigių haubicų „PZH 2000“ projektas, kuriuo bus apginkluotas artilerijos batalionas, atnaujinama oro gynyba. Modernizavimo projektas turi tęstis tiek su dideliais strateginiais, tiek su mažesniais projektais.

„Tam tikrai mechanizacija, motorizacija vyksta ir kituose daliniuose. Sudėlioti prioritetus nelengva, modernios ginkluotės trūkumas yra ir jausis dar ilgai. Jeigu šiuo metu politinių partijų susitarimas pasiekti 2,5 proc. finansavimą krašto gynybai iki 2030 m., atitinkamas Valstybės gynybos tarybos sprendimas, programiniai ir planiniai dokumentai. Tačiau tokį efektą, kokį būtume turėję su 2 proc. finansavimu nuo 2004 m., pasiekti galėsime tik 2038 m.“ – ginklavimosi gaires brėžė R. Karoblis.

Valdyti ne sunkiau nei kombainą

Juozo Lukšos mokymo centro Įgūdžių formavimo kurso ekspertas, štabo seržantas Saulius Laisonas aiškino, kad vairuoti „Vilką“ nelabai sudėtinga, kaip ir bet kokią transporto priemonę, ją valdyti išmokstama.

„Vienas žmogus pasakė, jeigu gali vairuoti kombainą, gali vairuoti ir pėstininkų kovos mašiną „Vilkas“. Iš dalies, tai tiesa. Tiesiog mes apmokome vairuoti poligone, taip pat važinėjame rajoninės ir vietinės reikšmės keliais, sunkesnėmis sąlygomis ir panašiai“, – pasakojo štabo seržantas.

Šiuo metu, anot S. Laisono, 40 karių jau gali sėkmingai vairuoti šias mašinas. Tam reikia vairuotojo pažymėjimo, leidžiančio vairuoti C kategorijos transporto priemonę. Specialus apmokymų kursas trunka keturias savaites, per kurias paruošiami šeši vairuotojai.

„Vilko“, kuri yra viskuo moderni, važiavimo specifika visai kitokia nei vikšrinės transporto priemonės. Pagalvota apie žmogų, vairuoti patogu, tiesiog reikia perprasti valdymo, eksploatacijos ypatumus“, – sakė Įgūdžių formavimo kurso ekspertas.

Maksimalus „Vilko“ išvystomas greitis – 105 km/val., leidžiamas – 90 km/val. Mašinos ekipažą sudaro trys žmonės – vairuotojas, vadas ir šaulys, o transportuoti galima dar aštuonis karius.

Atkeliavo birželio pabaigoje

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad pirmosios dvi mašinos Lietuvą pasiekė birželio 25 d. Po metus trukusių intensyvių „Vilko“ testavimų Vokietijos ir Nyderlandų poligonuose bei testavimo centruose, pradėta Lietuvos kariuomenei skirtų skyriaus lygio kovos mašinų serijinė gamyba.

[susije_video kurie=””]

Kaip skelbta anksčiau, pagal Lietuvos kariuomenės reikalavimus pėstininkų kovos mašinas pagamino Vokietijos kompanija ARTEC. Jose sumontuoti Izraelio gamybos ginkluotės bokšteliai, apginkluoti 30 mm patrankomis MK-44S ir prieštankinėmis raketomis „Spike LR“,
integruota kita specializuota įranga ir elektroninės sistemos.

Krašto apsaugos ministerija tvirtina, kad „Vilko“ ugnies galios, manevro ir įgulos apsaugos derinys geriausiai atitinka Lietuvos kariuomenės poreikius tiek šalies gynybai, tiek dalyvavimui tarptautinėse operacijose. Mašinomis bus aprūpinti Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ LDK Algirdo mechanizuotasis ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionai.

Pagal 2016 m. Lietuvos, mašinų gamintojo ARTEC konsorciumo ir tarptautinės ginkluotės pirkimo organizacijos OCCAR sudarytą 385,6 mln. eurų vertės sutartį, 88 PKM „Vilkas“ bus pristatytos į Lietuvą iki 2021 m. pabaigos. Planuojama, kad jau per 2019 m. Lietuvą pasieks iš viso 15 kovos mašinų „Vilkas“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA