Tyrimas: rinkimų kokybė Lietuvoje aukštesnė nei JAV ir Jungtinėje Karalystėje | Kas vyksta Kaune

Tyrimas: rinkimų kokybė Lietuvoje aukštesnė nei JAV ir Jungtinėje Karalystėje

BNS 2019/07/07 15:07
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuva patenka tarp 25 pasaulio valstybių, kur rinkimų kokybė yra aukšta arba labai aukšta, rodo tyrimas.

Pagal surinktą bendrą balų sumą, Lietuva užėmė 11 vietą pasaulyje, surinkusi 78 balus.

„Tai aukšto rinkimų demokratijos lygio pripažinimas ir šalies įvertinimas“, – teigiama Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pranešime.

Iš kaimyninių Baltijos šalių Lietuvą aplenkė tik Estija, ji užima aštuntą vietą. Lenkija įvertinta 22, Latvija – 26 vietomis.

VRK atkreipė dėmesį, kad Lietuva Estiją gerokai lenkia rinkimų įstatymų ir partijų (kandidatų) registracijos grupėse. Geresni ir rinkimų apygardų sudarymo bei politinių kampanijų finansavimo rodikliai.

Be to, Lietuva aplenkė ir tokias senosios demokratijos šalis kaip Jungtinės Amerikos Valstijas (61 balas), Jungtinė Karalystė (66 balai).

Rinkimų kokybę vertino Harvardo ir Sidnėjaus universitetų mokslininkai, iš viso pasitelktas 3861 ekspertas, surinkti bei išanalizuoti duomenys apie įvykusius 337 nacionalinius rinkimus 167 valstybėse.

Visos šalys vertintos balais nuo vieno iki 100 vienuolikoje grupių: rinkimų įstatymai, rinkimų procedūros, rinkimų apygardų sudarymas, rinkėjų registracija, partijų (kandidatų) registracija, rinkimų nušvietimas žiniasklaidoje, politinių kampanijų finansavimas, balsavimo procedūros, balsų ir rinkimų rezultatų skaičiavimas, rinkimus administruojančios institucijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA