Kilus ažiotažui dėl A. Gudžiaus pasisakymo, Kauno savivaldybė situaciją pavadino nesusipratimu | Kas vyksta Kaune

Kilus ažiotažui dėl A. Gudžiaus pasisakymo, Kauno savivaldybė situaciją pavadino nesusipratimu

BRIGITA SABALIAUSKAITĖ, DOMINYKAS BIRŽIETIS, GODA MAČIULYTĖ 2019/07/05 19:03
R. Tenio nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį socialiniai tinklai ir žiniasklaida tiesiog sprogo nuo viešo A. Gudžiaus pasipiktinimo, kad miesto savivaldybė nusprendė griauti Ąžuolyne įrengtą metimų aikštę, kurioje sportininkas treniruojasi jau daugiau kaip 14-ka metų, o šiuo metu intensyviai ruošiasi po trijų mėnesių Katare vyksiančiam planetos čempionatui. Kilus didžiuliam ažiotažui, penktadienį Kauno savivaldybės viešųjų ryšių skyrius išplatino spaudos pranešimą, kuriame teigiama, kad tai tebuvo nesusipratimas, įvykęs dėl „sugedusio telefono“.

Kaip teigiamam pranešime spaudai, informacija apie iš Ąžuolyno neva vejamus lengvaatlečius buvo nesusipratimas, o sportininkai gali ir toliau galės treniruotis čia įrengtame metimų sektoriuje iki Ąžuolyno rekonstrukcijos pradžios. Tiesa, kaip bus parke prasidėjus darbams, kol kas neaišku.

Sugedęs telefonas

„Dėl sugedusio telefono principo įvyko didelis nesusipratimas. Lengvaatlečiai kaip ir iki šiol, taip ir toliau galės sportuoti metimų sektoriuje“, – patikino Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis.

„Ar vykstant rekonstrukcijos darbams sportininkai galės treniruotis metimų sektoriuje, šiandien pasakyti negalime. Bet darysime viską, kad galėtų. Viskas paaiškės tik tada, kai pasibaigus konkursui turėsime rangovą ir susėdę su juo viską susiderinsime. Bet kokiu atveju iki rekonstrukcijos pradžios būsime pasiruošę atsarginį planą, kur sportininkai galėtų treniruotis darbų metu. Tą planą rasime bendradarbiaudami su sportininkais ir treneriais“, – akcentavo T. Metelionis.

Taip pat savivaldybė tvirtino, kad po Ąžuolyno rekonstrukcijos metimų sektorius išliks. Projekte numatyta, kad jis bus aptvertas nauja tvora.

Sektoriaus atsiradimas

Praeitame dešimtmetyje Kaune buvo surengti du didelio masto tarptautiniai lengvosios atletikos renginiai – 2005 m. sėkmingai įvyko Europos jaunimo (iki 20 m.) lengvosios atletikos pirmenybės, o gera organizacija nulėmė, kad 2009 m. Kaunui patikėta organizuoti ir Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatą. Būtent tuo metu Ąžuolyne – stadiono, kuriame vyko šio sporto renginiai, prieigose ir buvo įrengta papildoma lengvosios atletikos treniruočių vieta – atskiras, tvora aptvertas sektorius.

Apie tai portalui „Kas vyksta Kaune“ patvirtino buvęs tuometis Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Vytas Nėnius. „Tarptautinių varžybų dalyviams reikėjo apšilimo treniruočių sektoriaus, kuriam reikėjo atitinkamai skirti vietą. Drauge su savivaldybe buvo priimtas sprendimas, kad toje vietoje, kuri dabar naudojama disko metimui, bus laikinai įrengta sportininkų apšilimo aikštė. Kadangi nei parkui, nei jo takams netrukdė, tai taip liko po tarptautinių varžybų toliau naudojama“, – sakė V. Nėnius.

Pasak V. Nėniaus, aikštė buvo įrengta savivaldybės ir valstybės biudžeto lėšomis. „Patogu, kad ji yra šalia stadiono, kur įrengti persirengimo kambariai, sanitariniai mazgai. Taip pat gerai, kad kūjį ar diską galima mėtyti ne futbolo aikštėje, nes šie įrankiai labai gadina veją. Lengvaatlečiai tą sektorių toliau naudojo pagal paskirtį ir nebuvo jokio interesų konflikto“, – sakė V. Nėnius.

Dokumentuose – laikinas statinys

Kilusio ažiotažo dieną Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo T. Metelionio darbotvarkėje buvo įrašytas pasitarimas  dėl nelegalių metimo sektoriaus statybų Ąžuolyne. Būtent po jo kalbos apie planus griauti šią aikštelę pasklido į viešąją erdvę. Ir nors penktadienio rytą miesto viešųjų ryšių specialistai ir skubėjo užgesinti bei apraminti įsiaudrinusius A. Gudžiaus gerbėjus, kad lengvosios atletikos sportininkai nebus išvaryti iš Ąžuolyno, tikėtina, kad tokių svarstymų būta.

Kad statinys – aptverta aikštelė – dokumentuose buvo deklaruotas kaip laikinas, portalui „Kas vyksta Kaune“ patvirtino ir V. Nėnius. „Tai buvo įforminta tik kaip laikinas statinys ir tai net nėra statinys, o tiesiog tvora aptverta teritorija, skirta lengvaatlečių treniruotėms atvirame lauke. Kadangi niekada niekam tai netrukdė, tai lengvaatlečiai ir naudojosi“, – sakė V. Nėnius.

Anot buvusio Kūno kultūros ir sporto departamento vadovo, šis sektorius šiuo metu yra vienintelis Kaune. „Buvo ankščiau toks sektorius Santakoje, bet jį panaikino“, – teigė jis.

Kad nėra kitos vietos lengvaatlečių disko metikų treniruotėms Kaune patvirtino ir Lietuvos lengvosios atletikos federacijos direktorius (LLAF) ir buvęs Kauno tarybos narys Rimantas Mikaitis.

„Jei prasidės parko rekonstrukcija, kurios metu treniruotės turės būti sustabdytos, reiškia iki to momento turi būti kažkur kitur įrengti sektoriai ir atitinkamos sąlygos bei infrastruktūra, pritaikyta disko ir ieties metikų treniruotėms“, – sakė jis.

Treniruočių aikštės perspektyvos

V. Nėnius nemato problemos, jei treniruočių aikštės būtų iškeltos, pavyzdžiui į kitą parką. „Bet nemanau, kad tai būtų labai geras sprendimas, nes šalia yra visa sportininkams reikalinga infrastruktūra. Paranku, kai viskas yra šalia, ir sporto universiteto studentai čia gali sportuoti, vesti treniruotes, atlikti praktikas. Nedrįsčiau tvirtinti ar jį reikia nugriauti, ar palikti, nes tai turi įvertinti miesto architektai ir gamtosaugininkai, kurie ir priims sprendimą“, – žiniasklaidai teigė V. Nėnius. Jo teigimu, jei aikštė liktų, būtų labai palanku ir patogu sportininkams.

Dėl treniruočių aikštės iškėlimo į kitą vietą nesipiktino ir LLAF direktorius R. Mikaitis – jo teigimu svarbu, kad tik nebūtų sugriauta anksčiau, nei sukurta nauja.

„Jei jau yra numatoma iškelti, tai pirmiausia būtina surasti naują, tinkamą vietą, ją įrengti, pritaikyti mėtyti diską ir ietį. Parengti bėgimo taką ir tik tada kelti iš Ąžuolyno visas tvoras, namelį ir kitą infrastruktūrą, kuri šiuo metu yra parke. Perkėlimo laiką reikia minimalizuoti, kad viskas būtų atlikta greitai ir sportininkai galėtų treniruotis. Svarbiausia, kad pirma neišardytų, kol dar nėra naujos vietos“, – sakė jis. Taip pat tai neturėtų būti daroma sezono metu, per intensyviausių treniruočių ir pasiruošimų metą.

Apšilimo aikštės yra būtinos

„Ąžuolyne esanti vieta yra viena geriausių ir apšilimo sektorius vienaip ar kitaip turės būti įrengtas šalia stadiono, nes jokių rimtesnių tarptautinių lengvosios atletikos varžybų naujai rekonstruotame stadione nebus galima vykdyti, jei nebus dviejų apšilimo aikščių (viena – tolimiesiems metimams ir kita, kurioje bėgimo takeliai, šuolių į tolį, rutulio stūmimo sektoriai ir kt.) Jei mes žadame Lietuvoje turėti geriausią stadioną, tai turime turėti ir tuos du objektus. Viskas turi būti šalia“, – sakė R. Mikaitis.

Pasak LLAF direktoriaus, dėl kitų rungčių apšilimo aikštės galimos ir alternatyvos. Jei būtų pastatytas lengvosios atletikos maniežas, apie ką jau dabar kalbama, vyksta parengiamieji darbai, tai būtų tinkama vieta apšilti kitų rungčių sportininkams – bėgikams, sprinteriams, šuolininkams į tolį ir kitų rungčių sportininkams.

„Tokie yra tarptautinių varžybų reikalavimai – būtinos tinkamos sąlygos apšilimui ir treniruotėms. Kalbant apie tolimesnę ateitį, jei prie stadiono nebus apšilimo aikštės, visa stadiono rekonstrukcija yra abejotinos reikšmės, nes jokios aukštesnio lygio varžybos čia negalės būti surengtos“,  – teigė R. Mikaitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA