Seimo pirmininkas pademonstravo stuburą: tai yra šantažas (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Seimo pirmininkas pademonstravo stuburą: tai yra šantažas (papildyta)

BNS 2019/07/04 12:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis pakartojo nesitrauksiantis iš pareigų, nepaisant gresiančio balsavimo dėl nepasitikėjimo.

„Mano sprendimo jokio nėra (naujo – BNS), kadangi esu išrinktas Seime ir paklūstu Lietuvos Respublikos įstatymams, o ne R. Karbauskio įsakymams“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Po trečiadienį vykusio Lietuvos socialdemokratų darbo partijos prezidiumo posėdžio jos vadovas Gediminas Kirkilas ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pranešė, kad antradienį planuojama balsuoti dėl V. Pranckiečio atstatydinimo iš Seimo pirmininko pareigų, jeigu jis pats iki to laiko nepasitrauks.

Be to, politikai pareiškė, kad jeigu Seimo pirmininkas nebus atleistas, penktadienį planuojama pasirašyti koalicijos sutartis negalios. „Tai šantažas“, – tokį pareiškimą įvertino V. Pranckietis.

Anot jo, derybose nedalyvaujantį žmogų bandoma padaryti atsakingu už naujas-senas derybas. „Prisiminkime, kokia buvo koalicija prieš tai. Ji buvo tokia pati. Dabar išardyta kuriama nauja, vėl tokia pati. Tai yra farsas“, – sakė parlamento vadovas.

Pagal koalicijos derybininkų susitarimą, Seimo vadovo pareigos turėtų tekti „socialdarbiečiams“. Remiantis Seimo statutu, atleisti Seimo pirmininką iš pareigų paskelbus jam nepasitikėjimą galima tik tuomet, kai per slaptą balsavimą už tai balsuoja ne mažiau kaip pusė, tai yra ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą. Jeigu „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga sutartų dėl koalicijos, ji Seime turėtų 76 balsus. Koalicijos sutartį žadama pasirašyti penktadienį.

V. Pranckietis ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė, kad visos koalicijos derybos susiveda į vienintelį dalyką – kaip pakeisti Seimo pirmininką.

„Jeigu tik toks uždavinys kyla koalicijai, tai ko verta ta koalicija ir kaip ji galės tęsti darbą? Tai senoviškas nomenklatūrinis veikimas, kada vienas partijos vadas sako kitam, kad turi trauktis, nes aš dabar įdėsiu kitą, nes kitą labiau myliu“, – sakė jis.

Seimo pirmininkas pareiškė neabejojantis, kad atlaikys balsavimą parlamente dėl nepasitikėjimo. „Manau, kad Lietuvos žmonių pasisakymai šiuo klausimu ir Seimo narių blaivus protas nugalės“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Jis svarstė, kad jo pozicija gerina viso parlamento reputaciją. „Žmonės mato, kad Seime yra ir tvirtų žmonių“, – teigė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas tvirtino nesulaukęs jokio pasiūlymo, kad pasitraukęs savo noru iš pareigų, gautų kitas pareigas parlamente. „Aš nedalyvauju postų biržoje“, – pabrėžė politikas.

Jis taip pat ketvirtadienį sakė neketinąs trauktis iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos. Anot V. Pranckiečio, R. Karbauskio vadovavimo stilius yra pasenęs ir patys „valstiečiai“ turėtų suprasti, kad jis kenkia partijai.

„Manau, kad Valstiečių partija supras vieną kartą, kad vadovavimas partijai jau yra nuėjęs į praeitį ir toks vadovavimas yra netinkamas ir netenkinantis partijos lūkesčių ir su tokiu vadovavimu į rinkimus partija nukeliautų turbūt į niekur“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Jis sakė nebijąs ir galimo pašalinimo iš partijos. „Tai ne vieno asmens sprendimas. Aš turiu šimtaprocentinį skyriaus palaikymą, esu Kauno rajono skyriaus narys. Toks klausimas (jo pašalinimo – BNS) ten net nekyla, ten kyla priešingas klausimas“, – sakė parlamento vadovas.

Jis vylėsi, kad liepos 15 dieną planuojamame Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos tarybos posėdyje R. Karbauskis išdrįs pasitikrinti pasitikėjimą.

„Partijos taryba turėjo būti ne vėliau kaip per dvi savaites po antrojo (prezidento) rinkimų turo. Ji neįvyko, buvo vis nukeliama. Matyt, partijos pirmininkas bijo dėl savo galimybių išlikti, dėl to vis nukeldavo tolyn. Galbūt dabar įgis drąsos ir pabandys pasitikrinti ir sužinos, ar turi toliau palaikymą“, – sakė V. Pranckietis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA