Aukščiausiasis Teismas priėmė neskundžiamą nutartį „Linkomanijos“ byloje | Kas vyksta Kaune

Aukščiausiasis Teismas priėmė neskundžiamą nutartį „Linkomanijos“ byloje

BNS 2019/07/04 17:22
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) ketvirtadienį nusprendė įpareigoti interneto tiekėjus blokuoti interneto svetainę linkomanija.net. Šioje byloje Lietuvos autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacija (LATGA) prašė interneto tiekėjus įpareigoti blokuoti prieigą prie minėtos svetainės, kuri naudojama pažeidžiant autorių teises.

LATGA nurodė, jog ji turi įstatymu nustatytą teisę be atskiro įgaliojimo teisme ginti autorių teises. „Didžioji rinkmenų dalis su autorių teisių saugomu turiniu registruotiems linkomanija.net naudotojams yra padaryta viešai prieinama kompiuterių tinklais, neturint autorių teisių turėtojų sutikimų“, – rašoma LAT išplatintame pranešime.

Skunde buvo pažymėta, kad nėra žinoma, kas administruoja linkomanija.net, todėl tradicinių autorių teisių gynimo būdų kaip įpareigojimo nutraukti neteisėtus veiksmus ar draudimo atlikti veiksmus, dėl kurių gali būti pažeistos autorių teisės arba atsirasti žala, taikymas šiuo atveju yra labai apsunkintas.

Pirmosios instancijos teismas ieškinį patenkino ir įpareigojo interneto tiekėjus savo pačių pasirinktomis techninėmis priemonėmis ir LATGA sąskaita uždrausti pasiekti svetainę. Apeliacinės instancijos teismas nurodė, kad prieigos prie linkomanija.net draudimas turi būti įgyvendintas interneto tiekėjų sąskaita.

LAT, išnagrinėjęs bylą, nutarė palikti nepakeistą apeliacinės instancijos teismo nutartį. „Nors ir egzistuoja galimybės apeiti prieigos prie interneto svetainės linkomanija.net blokavimo priemonę, tai nereiškia, jog tokia autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių gynimo priemonė yra netinkama“, – teigiama teismo pranešime.

Teismas pažymėjo, kad svetainės valdytojas sąmoningai slepia savo duomenis, taip tik patvirtindamas savo akivaizdų nenorą bendradarbiauti. Taip pat svetainės valdytojas veikia siekdamas komercinės naudos – „Linkomanijos“ naudotojas gali nusipirkti VIP narystę, kuri suteikia papildomų paslaugų, tiesiogiai susijusių su neteisėtu kūrinių platinimu.

Teisėjų kolegija nusprendė, jog linkomanija.net valdytojas ne tik nebendradarbiauja kovojant su autorių teisių pažeidimais, bet ir gauna už tai komercinę naudą. Interneto svetainė linkomanija.net yra trisdešimta pagal apsilankymų skaičių Lietuvos interneto svetainė. Ji sulaukia iki 102 tūkst. lankytojų per dieną.

Pasak teisėjų kolegijos, teismai pagrįstai priėjo prie išvados, kad interneto svetainėje linkomanija.net daromų autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių pažeidimų mastas yra didelis. Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Mantas Martišius šių metų birželio pabaigoje yra sakęs, kad interneto technologijų kompanija „Google“ nemato techninių galimybių riboti Lietuvoje draudžiamų tinklalapių, tarp jų – linkomanija.net pasiekimo.

Tokią poziciją „Google“ atstovai iš JAV pristatė gegužę vykusiame susitikime su LRTK Vilniuje. Komisijos ir interneto kompanijos atstovais tuomet aptarė klausimą dėl galimybės apriboti informacijos pasiekimą per „Google“ DNS serverį, kad LRTK sprendimai dėl interneto svetainių blokavimo būtų sunkiau apeinami ir efektyviau įgyvendinami.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA