Pritarta pluoštinių kanapių produktų įteisinimui | Kas vyksta Kaune

Pritarta pluoštinių kanapių produktų įteisinimui

BNS 2019/07/03 21:16
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista naudoti visą pluoštinės kanapės augalą, atsisakant dabartinio apribojimo jį auginti tik pluoštui, sėkloms ir sodininkystei.

„Tai yra labai svarbus klausimas žemės ūkiui, atveriantis naujas perspektyvas ir galimybes, galbūt galintis išvesti Lietuvos žemės ūkį į lyderystę visoje Europoje“, – Vyriausybės pasitarime sakė žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Pasak jo, pritarus Pluoštinių kanapių įstatymo pataisoms, šalies žemdirbiai ir perdirbėjai galės naudoti visas augalo dalis – lapus, žiedus ir kitas, bei gaminti ne tik pluoštą ir sėklą, bet ir kitus gaminius, įskaitant maisto produktus ir pašarus.

„Rinkai būtų teikiama aukštos pridėtinės vertės produkcija. Perdirbus visas pluoštinių kanapių dalis, šio sektoriaus sukuriama vertė Lietuvos ekonomikai sugeneruotų ženklias pajamas. Kanapių augintojų skaičiavimais, vieno hektaro generuojamos pajamos išaugtų nuo 300 eurų iki 4100 eurų. (….) Manau tikrai yra ženklus postūmis“, – aiškino G. Surplys.

„Galime tikėtis ir potencialių investicijų į kanapių perdirbimą. Taigi, ekonomiškai tai tikrai yra pagrįstas ir labai geras sprendimas“, – pridūrė ministras.

Pataisomis taip pat būtų leista pluoštines kanapes moksliniais, eksperimentiniais ir selekciniais tikslais auginti mokslinių tyrimų institutų uždaruose gruntuose ar laboratorijose. Taip pat ketinama atsisakyti bendro maksimalaus leistino 0,2 proc. tetrahidrokanabinolio (THC) kiekio nustatymo visuose pluoštinių kanapių gaminiuose.

Anot Žemės ūkio ministerijos, 0,2 proc. riba nėra įrodymais pagrįsta kaip nekelianti rizikos visuomenės sveikatai ir šimtais kartų viršytų kai kuriose kitose šalyse nustatytus didžiausius leistinus THC kiekius maisto gaminiuose. Ministerijos teigimu, 0,2 proc. riba yra taikoma auginamoms pluoštinėms kanapėms, bet ne jų gaminiams.

Pasak G. Surplio, maisto gaminiams ir pašarams maksimalus leistinas THC kiekis būtų nustatomas atskirais sveikatos apsaugos ir žemės ūkio ministrų įsakymais, priklausomai nuo gaminio.

„Užtikrinus tinkamą pluoštinių kanapių auginimo, perdirbimo ir gaminių tiekimo rinkai kontrolės mechanizmo veikimą, pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimai leistų be jokios rizikos naudoti visas pluoštinių kanapių augalo dalis ir pagaminti produkciją, atitinkančią saugos ir kokybės reikalavimus“, – sakė G Surplys.

Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas Seime yra užregistravę „valstietė“ Virginija Vingrienė ir „socialdarbietis“ Petras Čimbaras, bei konservatoriai Mykolas Majauskas ir Kazys Starkevičius.

Šiuo metu Lietuvoje galima laisvai nusipirkti įvairių maisto produktų, turinčių kanapių sėklų ar kanapių sėklų aliejaus – duonos, miltų, alaus. Tačiau, pavyzdžiui, kanapių aliejus, nors ir pagamintas iš Lietuvoje teisėtai auginamų pluoštinių kanapių, yra draudžiamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA