Pataria ekspertas: kodėl fotoaparatas yra geriau nei nuotraukos telefone | Kas vyksta Kaune

Pataria ekspertas: kodėl fotoaparatas yra geriau nei nuotraukos telefone

„FotoFoto“ nuotr.

Atostogos – metas, kai keliaujame, būname su savo artimaisiais, susitinkame su seniai matytais draugais. Tokias akimirkas norisi užfiksuoti ir saugoti kaip šiltus vasaros prisiminimus. Tačiau pradėję fotografuoti, dažnai pasigailime, kad išmaniuoju telefonu darytos nuotraukos negeba perteikti viso vaizdų grožio ir žmonių natūralaus bendravimo.

Pokalbis apie tai – „PC Savas“ įsikūrusioje „FotoFoto“ parduotuvėje Kaune. Į dažnai vartotojams kylančius klausimus, ką rinktis – išmanųjį telefoną su kokybiškesne kamera, ar fotoaparatą – atsako bendrovės „Fotoprekyba“ direktorius Audrius Mačiulis.

Vis daugiau žmonių fotografuoja mobiliaisiais telefonais, gal jau verta ir jums pradėti juos pardavinėti?

Taip, klausimas tikrai buvo daug kartų svarstytas, bet norėjosi išlikti tikrais fotoaparatų specialistais, nes tokių, kurie parduoda viską – pilnos interneto erdvės, bet specializuotų pardavėjų tik vienas kitas. Aš pats dažnai fotografuoju mobiliuoju telefonu ir užfiksuoti kadrai būna visada po ranka. Bet kai sugalvoji atsispausdinti didesnę nuotrauką ar pažiūrėti užfiksuotą kadrą pasididinęs kompiuterio vaizduoklyje – supranti, kad fotoaparatas būtų labai pravertęs.

„FotoFoto“ nuotr.

Vis mažiau vietų, kuriose galima atsispausdinti užfiksuotus vaizdus. Kokių formatų nuotraukas spausdinate?

Mūsų įmonė niekada laboratorijų ir neturėjo, bet visada teikėme nuotraukų spausdinimo paslaugas termosublimaciniais „Mitsubishi“ spausdintuvais – jie nenaudoja chemijos, todėl nėra nemalonaus kvapo, spausdina labai gera kokybe, bet riboja formatas, didžiausias – A4. Tačiau turime „Canon“ profesionalų rašalinį spausdintuvą, kuris gali atspausdinti ir A1 formatą, spausdinti ant drobės, fotopopieriaus, braižybinio popieriaus. Taigi nuotraukas spausdiname nuo 10×15 cm iki A1 dydžio.

Prekiaujate įvairių firmų fototechnika („Canon“, „Nikon“, „Sony“, „Panasonic“, „Fuji“ ir kt.), gal galite pasakyti, kokie gamintojai yra populiariausi tarp Lietuvos fotomėgėjų ir profesionalų?

„Canon“ yra fototechnikos lyderis, bet dėl gamintojo kainodaros politikos neįmanoma konkuruoti su neoficialiais pardavėjais – jie veža techniką iš ne Europos Sąjungos rinkai priklausančių šalių, pavyzdžiui, Indijos ar Kinijos, kur „Canon“ kainos geresnės. „Sony“ labai populiarėja gamindama lengvesnius, kompaktiškesnius, neturinčius veidrodžių sisteminius fotoaparatus.

„FotoFoto“ nuotr.

„Nikon“ stipriai vėluodamas įšoko į sisteminių fotoaparatų rinką, bet naujas modelis Z6 tampa vis populiaresnis. „Panasonic“ kol kas perkamas tik vienas itin tinkantis video filmuotojams modelis „GH5“. „Fuji“ Lietuvoje populiaresnis nei kitose šalyse ir užima solidžią rinkos dalį. Gaila, tokie gamintojai kaip „Pentax“ ar „Olympus“ gali ir pasitraukti iš rinkos, kaip tai padarė „Kodak“, „Samsung“ ar „Minolta“.

Šiais laikais viską galima nusipirkti internetu. Kam reikalinga tokia fotoparduotuvė, ar nemanote, kad tai jau pasenęs verslo modelis?

Visa istorija sukasi spirale, kažkada fototechnika buvo perkama tik fotolaboratorijose, jos ir buvo specializuotų parduotuvių pradininkai. Vėliau pirkėjai puolė ieškoti prekių prekybos centruose, pirko bet ką, nes konsultantai beveik nieko neišmanė fotografijoje. Dabar nemažai perkama internetu, bet Lietuvoje internetinės parduotuvės labai skurdžios, bando vadintis pigiomis, bet taip toli gražu nėra palyginus su viso pasaulio interneto gelmėmis.

Mes akcentuojame konsultavimą, garantijas, servisą, todėl manome, kad išliksime tol, kol gamintojai nenustos gaminti fotoaparatų. Taip pat kuriasi ir bendruomenės, kurioms fotografija daugiau nei hobis, jų dėka fotografija gyvuos nors ir tapdama nišiniu verslu. Beje, fotojuostų parduodame tiek daug, kad net keista, kiek ilgai tarnauja juostiniai fotoaparatai.

Juostinė fotografija vis dar išlieka populiari / „FotoFoto“ nuotr.

Kalbant su jumis susidaro toks įspūdis, kad nors fotoaparatų rinka traukiasi, jūs neketinate ieškoti naujų verslo nišų, rinkų?

Įvairi fototechnika mane lydi nuo pat vaikystės, nes tėtis Algimantas Mačiulis buvo fotografijos dėstytojas, tamsus kambariukas namie buvo mini laboratorija, o jo darbe galėjau išbandyti tuo metu naudojamą juostinę techniką. Pats fotosrityje dirbu nuo 1994 metų, tai ir savo asmenine patirtimi jau galiu dalintis su kitais. Smagu, kad ir sūnus domisi fotografija. Kartais pagalvoji, kad kitiems verslams ar kitose rinkose lengviau, bet juk turime išlikti Lietuvoje, kas bus, jei visi pabėgs iš jos.

Ar yra, kas jus liūdina Lietuvoje?

Labiausiai liūdna, kad kaip mes begyventume, vis mums blogai. Nemokame džiaugtis tuo, ką turime, labiau dairomės į kaimynus, jiems ko nors pavydėdami. Ir valdžią visada išsirenkame ne patys… O versle labiausiai liūdina nesąžiningumas, pavyzdžiui, „feniksai“ – visi apie juos žino, kalba, bet kaip greit pamiršta. Tai ir E., ir F., ir B. (įmonių pavadinimai žinomi, bet etikos sumetimais neminimi) ir daug kitų. Labai stinga ir klientų lojalumo, ateina, pasikonsultuoja, išsirenka, kas jiems tinkama ir padėkoję grįžta namo užsisakinėti kitur.

„FotoFoto“ nuotr.

Ko norėtumėte palinkėti fotomegėjams?

Visiems, ne tik turintiems fotoaparatus, linkiu kuo daugiau fiksuoti gražius gyvenimo momentus, nepamiršti dalintis, bet tuo pačiu nepamiršti ir išsaugoti archyvą, nes jo nesudėjus į „lentynas“ liks tik trumpam. Šiuo metu mūsų greitame gyvenime neturime laiko žiūrėti svetimas nuotraukas, bet gal perspektyvoje tai pasikeis ir ateities kartos norės pažiūrėti, kaip mes gyvenome. Vis daugiau jaunimo ateina su senais negatyvais, nuotraukomis norėdami archyvuoti tėvų ir senelių nuotraukas, tai labai džiugina.

Dėkojame už pokalbį.

CIPA (Traptautinė fotogamintojų asociacija) duomenimis, 2019 metų gamyba mažėja apie 30 proc. lyginant su 2018 metais. Lyderis tarp gamintojų išlieka „Canon“, „Sony“ jau aplenkė „Nikon“, toliau rikiuojasi „Fujifilm“, „Olympus“ ir „Ricoh“ („Pentax“). Nuotraukų užfiksuojama daugiau nei 80 proc. mobiliais telefonais, apie 10 proc. – fotoaparatais, bet fiksuotų kadrų skaičius per pastaruosius 5 metus išaugo daugiau nei dvigubai.

Gal todėl mobiliųjų telefonų gamintojai vis daugiau gerina fotografavimo, nuotraukų apdorojimo funkcijas, deda po tris ir daugiau objektyvus. Specialistų nuomone, mobilieji telefonai dar negreit galės pasiekti optinių profesionalių fotoaparatų kokybę, bet dažnas vartotojas labiau vertina ne pastarąją, o patogumą. Gal ateityje atsiras dar įdomesnių vaizdų fiksavimo įrenginių. Linkime gražių akimirkų. Fiksuokite.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA