Gyventojams – paskutinė galimybė apsispręsti dėl pensijų kaupimo | Kas vyksta Kaune

Gyventojams – paskutinė galimybė apsispręsti dėl pensijų kaupimo

BNS 2019/07/01 09:39
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Privačiai antros pakopos pensijų fonduose jau kaupiantys gyventojai pirmadienį turi paskutinę galimybę atsisakyti kaupimo – jį sustabdyti, sukauptas lėšas paliekant pensijų fonde, arba visiškai pasitraukti iš antros pakopos ir su sukauptomis lėšomis grįžti į „Sodrą“. Pastaruoju atveju jiems būtų atstatyta dėl privataus kaupimo sumažinta „Sodros“ pensija.

Nuo šių metų pradžios į antros pakopos pensijų kaupimą įtraukti nauji gyventojai pirmadienį taip pat turi paskutinę galimybę atsisakyti privataus kaupimo arba pasirinkti kitą, o ne automatiškai jiems priskirtą fondą.

„Priskirtiems automatiškai reikėtų prisijungti prie jų asmeninės „Sodros“ paskyros ir pateikti prašymą dėl pensijų kaupimo. Jei prisijungti prie „Sodros“ paskyros galimybių nėra, reikėtų kreiptis į artimiausią „Sodros“ klientų aptarnavimo skyrių, kur taip pat bus galima pateikti tokį prašymą“, – BNS sakė „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

Pasak jo, šiemet privačiai kaupti pradedantiems gyventojams bus taikomas pereinamasis tarifas – 1,8 proc. atlyginimo ir 0,3 proc. valstybės paskata, tačiau iki liepos 31 dienos jie savanoriškai gali pasididinti tarifą iki 3 proc. Tokiu atveju jiems būtų mokama ir maksimali 1,5 proc. valstybės paskata.

Kaupimo antros pakopos fonduose iki gegužės pabaigos atsisakė 103 tūkst. gyventojų. Jie nusprendė sustabdyti kaupimą ir palikti lėšas fonde arba nutraukti kaupimą ir pervesti iki šiol sukauptas lėšas „Sodrai“.

Gegužės pabaigoje antros pakopos fonduose papildomai pensijai kaupė 1,308 mln. kaupiančiųjų, iš jų daugiau kaip 627 tūkst. kaupimui skiria 3 proc. ir daugiau atlyginimo.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) skaičiavimais, nuo 2019 metų pradžios naujas pensijų kaupimo sutartis sudarė 19,3 tūkst. žmonių, tarp kurių vyrauja jaunimas.

Išankstiniais duomenimis, būsimųjų pensininkų sukauptas turtas nuo metų pradžios padidėjo 8,9 proc. ir gegužės pabaigoje siekė 3,396 mlrd. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA