Pranešusiems apie nešvarius susitarimus nuo šiol – solidžios premijos | Kas vyksta Kaune

Pranešusiems apie nešvarius susitarimus nuo šiol – solidžios premijos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo liepos 1 d. asmenys, pateikę Konkurencijos tarybai įrodymus apie galimus konkurenciją ribojančius susitarimus, galės gauti piniginę išmoką. Kaip skelbiama Konkurencijos tarybos pranešime, tokia galimybė turėtų paskatinti gyventojus aktyviau pranešti institucijai apie konkurentų sudarytus kartelius ir kitus draudžiamus susitarimus.

Konkurencijos taryba, atsižvelgusi į liepos 1 d. įsigaliosiančias Konkurencijos įstatymo pataisas, patvirtino tvarką, pagal kurią mokės vienkartines pinigines išmokas fiziniams asmenims. Kaip numatyta įstatyme, išmoka už įrodymus sudarys 1 proc. nuo pažeidėjams paskirtų baudų, bet ne mažiau kaip 1000 eurų ir ne daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Fiziniai asmenys draudžiamo susitarimo įrodymus kviečiami pateikti el. paštu praneskmums@kt.gov.lt, paštu (Jogailos g. 14, Vilnius) arba atvykus į Konkurencijos tarybą. Su institucijos ekspertais bus galima pasikonsultuoti dėl tvarkos taikymo dar prieš pateikiant turimą informaciją. Pareiškėjų tapatybė, jų prašymu, nebus atskleidžiama procedūros dalyviams, įskaitant ir ūkio subjektus, kurie įtariami pažeidę Konkurencijos įstatymą.

Draudžiamo susitarimo įrodymais bus laikomi pagrįsti duomenys, kuriais remdamasi Konkurencijos taryba atliks tyrimą ir nustatys įstatymo pažeidimą. Institucija nutarimą dėl išmokos skyrimo įsipareigoja priimti per 20 darbo dienų nuo sprendimo, kuriuo nustatytas konkurenciją ribojantis susitarimas.

Tikimasi, kad atsiradus finansinio atlygio galimybei, pareiškėjai aktyviau teiks informaciją Konkurencijos tarybai ir padės atskleisti daugiau pažeidimų. Taip pat viliamasi, kad finansinė paskata privers verslo įmones susimąstyti, kad draudžiamas susitarimas gali būti atskleistas, ir taps atgrasančia priemone nuo vienų pavojingiausių konkurencijos teisės pažeidimų.

Būsimiems pareiškėjams, primena Konkurencijos taryba, svarbu žinoti, kad išmoka galės būti skiriama asmeniui, kuris iki tyrimo pradžios pirmasis pateikė įrodymus apie atitinkamą konkurenciją ribojantį susitarimą, o pateikti įrodymai nebuvo gauti įvykdžius nusikalstamą veiklą. Jeigu sumokėjus išmoką paaiškėtų, kad įrodymai buvo gauti dėl įvykdytos nusikalstamos veiklos, pinigai turės būti grąžinti Konkurencijos tarybai.

Į išmoką taip pat negalės pretenduoti asmenys, kurie yra ūkio subjekto, pateikusio prašymą atleisti nuo baudos už tą patį pažeidimą, vadovai, valdymo ar priežiūros organų nariai, dalyviai ar darbuotojai, taip pat asmenys, įrodymus gavę atlikdami savo pareigas teisėsaugos institucijose ar kitose priežiūros įstaigose.

Minėta tvarka patvirtinta po viešos konsultacijos, iš dalies atsižvelgus į suinteresuotų asmenų pastabas bei pasiūlymus. Išmokos bus mokamos iš Konkurencijos tarybai šiam tikslui skirtų valstybės biudžeto asignavimų.

Taryba primena, kad įmonėms, dalyvavusioms sudarant kartelius, gresia iki 10 proc. bendrųjų metinių pajamų siekiančios baudos, o įmonių vadovams, prisidėjusiems prie tokio susitarimo sudarymo, – draudimas nuo 3 iki 5 metų eiti vadovaujančias pareigas bei bauda iki 14 480 Eur.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA