Kauno apygardos teismas nušalintas nuo R. Kazėnienės bylos | Kas vyksta Kaune

Kauno apygardos teismas nušalintas nuo R. Kazėnienės bylos

BNS 2019/06/28 17:09
DELFI, R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Apeliacinis teismas ketvirtadienį tenkino Rasos Kazėnienės prašymą ir nušalino Kauno apygardos teismą nuo jai iškeltos civilinės bylos nagrinėjimo.

Pasak teismo, nors R. Kazėnienės nurodytos aplinkybės dėl nepasitikėjimo teismo pirmininku savaime nelemia bylą nagrinėsiančių teisėjų šališkumo, prašymą nuspręsta tenkinti, nes „pareiškėjos nušalinimo pareiškime bei jos sutuoktinio pareiškime nurodytų aplinkybių visuma visuomenėje didelio atgarsio sulaukusioje byloje pašaliniam stebėtojui gali sukelti abejonių dėl šio teismo teisėjų galimybės išlikti nešališkais nagrinėjant civilinę bylą“.

„Siekiant tokias abejones pašalinti, priimtas sprendimas Kauno apygardos teismo teisėjus nušalinti nuo minėtos civilinės bylos nagrinėjimo“, – teigiama teismo nutartyje.

Savo prašymą dėl teismo šališkumo R. Kazėnienė grindė tuo, jog teismo pirmininko Nerijaus Meilučio žmona yra dirbusi kartu su ieškovo Valdo Kuktos sutuoktine Kauno tardymo izoliatoriuje.

Be to, Kauno apygardos teismo buvusio darbuotojo atžvilgiu buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl jo galimai atliktų neteisėtų veiksmų pareiškėjos šeimos atžvilgiu. Taip pat viena iš bylą nagrinėti paskirtų teisėjų nusišalino nuo bylos nagrinėjimo dėl asmeninės pažinties su ieškovu.

„Lietuvos apeliacinis teismas pažymėjo, kad nušalinimo instituto tikslas yra sudaryti teisingo ir nešališko teismo proceso prielaidas bei užkirsti kelią bylą nagrinėti teismui, dėl kurio suinteresuotumo ar šališkumo konkrečioje byloje galėtų kilti abejonių“, – teigiama teismo nutartyje.

2017 metų pavasarį tuo metu Kauno tardymo izoliatoriaus buhaltere dirbusi R. Kazėnienė pranešė apie pažeidimus šioje įstaigoje. Po to vykusio tarnybinio patikrinimo metu atsistatydino Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė, o po tyrimo atleistas Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas.

R. Kazėnienės pateiktoje informacijoje figūravusi bendrovė „Niklita“ kreipėsi į teismą teigdama, kad R. Kazėnienės teiginiai neatitinka tikrovės ir žeidžia dalykinę reputaciją. Bendrovė reikalavo šią informaciją viešai paneigti bei atlyginti 5 tūkst. eurų įvertintą žalą įmonei bei tūkstančio eurų žalą jos savininkui V. Kuktai.

Kauno apylinkės teismas kovo 19 dieną nusprendė šį ieškinį atmesti. Teismas įvertino, kad R. Kazėnienė savo juridiniais faktais pagrįstą nuomonę išsakė „etiškai ir santūriai“.

„Niklitos“ atstovai jau tuomet teigė tokį sprendimą skųsiantys, o balandžio 19 dieną teismas gavo apeliacinį jų skundą, kuriuo prašoma panaikinti teismo sprendimą ir ieškinį tenkinti. Nuo bylos nušalinus jį turėjusį nagrinėti Kauno apygardos teismą, ji perduota Panevėžio apygardos teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA